Doorgaan naar artikel
JBL Reflect Flow Pro
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

In de kern zijn de JBL Reflect Flow Pro prima oortjes met redelijke kwaliteit, maar vanwege de vervelende softwarematige zaken is het bijna storend om de draadloze oortjes voor korte momenten te gebruiken. Qua geluidskwaliteit zijn de oortjes niks bijzonders, maar voldoende.

De waterdichte JBL Reflect Flow Pro zijn draadloze oortjes specifiek gericht op het gebruik bij sporten en andere intensieve activiteiten. Met verschillende pasvormen en allerlei opties zou je de oortjes kunnen aanpassen naar eigen comfort. Lees hier wat wij van de oortjes vonden.

In de verpakking zitten de oortjes, verschillende pasvormen en een charging case met kabel, al is deze ook draadloos op te laden. Dankzij de mogelijkheid om Google Assistent, Alexa of Siri te koppelen kan je bijna alles door slechts instructies te geven. Door de drie microfonen in de oortjes moeten telefoongesprekken kraakhelder zijn. De draadloze oortjes zijn met de IP68-meting stof- en waterdicht waardoor ze dankzij de verschillende pasvormen enorm geschikt zijn voor het hardlopen in de regen.

JBL Reflect Flow Pro Foto: Joost Klein Middelink

Qua geluidskwaliteit zijn de JBL Reflect Flow Pro draadloze oortjes acceptabel. Ze laten muziek, luisterboeken en telefoongesprekken zuiver klinken, maar voor muziek is het heel oppervlakkig. Er is wel de mogelijkheid om enkele aanpassingen te doen op het gebied van equilizer zodat je de bass, stemmen of andere zaken kan afstemmen naar eigen smaak. Ook kan je noise cancellation aanzetten zodat je minder van de omgeving hoort of juist de ambient-modus aanzetten zodat je beter op nabij verkeer kan letten. Daarbij heb je de optie om met de talkthrough-modus stemmen versterkt te krijgen om een gesprek te voeren, al hoor je daarbij vrijwel niks meer van de muziek.

Het volgende probleem bij de oortjes is dan ook snel pijnlijk zichtbaar als je deze functies probeert in te stellen. Ondanks dat de JBL Reflect Flow Pro en de JBL-app deze instellingen onthouden, schijnt er softwarematig een probleem te zijn. Namelijk na het verbinden van de oortjes moet je eerst de app openen, dan een tijdje wachten terwijl je de melding krijgt dat je deze instellingen niet kan gebruiken omdat je een ander JBL-apparaat gebruikt. Ook al is dat niet het geval, duurt het eventjes voordat de app doorheeft dat dit het enige JBL-apparaat is dat verbonden is en daarna kan je pas de instellingen toepassen.

Daarbij is het dubbel zo storend dat we keer op keer deze instellingen opnieuw moesten toepassen waardoor de afstemming van de equilizer niet opgeslagen lijkt te zijn. Gemiddeld genomen kost het dus enkele minuten voor je echt goed gebruik kan maken van de oortjes. Mocht je ze dus even snel willen gebruiken voor een kort fietstochtje of wandeling, voelt de tijd die het kost om het allemaal aan te zetten tergend lang. Voor een langere activiteit zoals hardlopen is dat gelukkig minder een probleem, maar niet minder storend.

JBL Reflect Flow Pro Foto: JBL

Vervolgens komt er een ander vervelende eigenschap van de JBL Reflect Flow Pro tevoorschijn. Als je namelijk eenmaal bezig bent kan je allerlei zaken aanpassen door te tikken op een van de oortjes. Welke gebaren wat doen kun je instellen in de JBL-app. Zo kan je instellen dat het ene oortje muziek kan pauzeren en volgende of vorige nummers kiezen en het andere oortje de muziekinstellingen beheert zoals noise cancellation en ambient-modus. Echter, komt dat in de praktijk neer dat je keuzes moet maken, waardoor je bepaalde opties niet hebt. Wil je muziek en de instellingen daarvan beheersen, kan je het volume niet aanpassen. Wil je dat wel, zal je een van de twee gebaren-opties moeten aanpassen en kan je die niet meer gebruiken. Iets simpels dat we bijvoorbeeld wel bij de Nothing ear(1) tegenkwamen. Het moet wel gezegd worden dat als de muziek eenmaal goed is afgestemd en je hebt exact wat je wil beluisteren, dan zijn het prima oortjes. De Reflect Flow Pro doet niks bijzonders, maar biedt wel helder geluid, zuivere noise cancellation en een fijne pasvorm aan.

Uiteindelijk zijn de JBL Reflect Flow Pro-oortjes qua geluidskwaliteit redelijk genoeg om vaker te gebruiken, alleen is het softwarematig zodanig storend om voor kortere momenten te gebruiken dat de oortjes eigenlijk alleen aan te raden zijn als je ze langduriger achter elkaar gebruikt. Qua geluid doen de oortjes dan dus niks bijzonders, maar zijn ze toch prima genoeg voor het doel waar ze voor gemaakt zijn. Als je dus langer dan een uur gaat hardlopen en weinig meer wil aanpassen aan de audio die je afspeelt, zijn het best goede oortjes, maar voor alle andere doeleinden voelt de JBL Reflect Flow Pro toch tekortkomend. Toch zijn dit wel een van de weinige oortjes met een mooie prijs-kwaliteitverhouding die specifiek voor intensieve sporters bedoeld zijn.

JBL Reflect Flow Pro Foto: JBL