Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

GRID Legends is een heerlijke game die de focus legt op plezier. De verhaalmodus is een welkome toevoeging aan een game die al barst van de content. De moeilijkheidsgraad ligt wel wat aan de lage kant, dus het zal niet voor iedereen een uitdaging zijn.

In 2019 verscheen er eindelijk weer eens een deel in de GRID-franchise, na een lange tijd van afwezigheid. Codemasters lijkt te hebben ingezien dat er naast games als Forza Motorsport, Forza Horizon, DiRT en Gran Turismo ook behoefte is aan een ander soort racegame. We hebben er bijna drie jaar op moeten wachten, maar de afgelopen tijd konden wij eindelijk aan de slag met GRID Legends. Hieronder kun je lezen hoe die game ons bevallen is.

GRID Legends lijkt mee te willen liften op het succes van de Netflix-serie Drive to Survive. Het is niet de eerste game die dit probeert te doen, want vorig jaar kwam F1 2021 al met de verhaalmodus Breaking Point. GRID Legends pakt het nog net een stuk professioneler aan en heeft een blik acteurs opengetrokken, waaronder Ncuti Gatwa uit Sex Education, waardoor het een stukje leuker is te volgen dan wanneer het computeranimaties zijn. In Driven to Glory ben jij een naamloze racer en stap je in bij het team van Seneca dat niet lekker draait en waar de aandeelhouders op het punt staan om ermee te stoppen. Je zult flink moeten presteren om Seneca niet ten onder te laten gaan.

De verhaalmodus neemt je in 36 hoofdstukken mee door de hoeveelheid aan content die GRID Legends te bieden heeft en de enorme variatie. Je krijgt vooraf aan een race een bepaald doel, bijvoorbeeld dat je bij de eerste drie moet eindigen en als je het niet haalt, kun je ook niet verder naar het volgende hoofdstuk. Over het algemeen zijn de doelen niet heel lastig om te halen, zeker omdat de moeilijkheidsgraad wat aan de lage kant is. Wij moesten het standje opschroeven naar expert (een-na-laatste stand) om het enigszins interessant te maken.

Wat wel jammer is aan Driven to Glory, is dat je prestaties niet echt invloed hebben op het verhaal. Ook al weet je een race te winnen vanaf de 22ste plek, je krijgt nog steeds te horen dat je prestaties aan de magere kant zijn en dat ze nog niet zeker zijn of het allemaal wel gaat lukken. Het is logisch dat ze niet elk scenario vooraf hebben kunnen opnemen, maar het is wel wat vreemd.

De verhaalmodus neemt uiteindelijk zo’n zeven uur in beslag, maar is maar een klein stukje van de evenementen waar je aan deel kunt nemen. Je kunt namelijk zo doorgaan met de carrièremodus, waar je bijna drie keer zoveel races en uitdagingen hebt. Naast normale races heb je ook nog circuit-races, afvalraces, races tegen andere klassen (die krijgen dan wel een voorsprong), driften en nog veel meer. Maar waar de variatie ook in te vinden is, zijn de verschillende soorten auto’s (meer dan 100) die je tot je beschikking hebt, van een standaard auto die je voor de deur hebt staan tot de R26 (Formule 1-auto), en de hoeveelheid aan circuits (meer dan 130). Ook elektrische auto’s spelen een grote rol en de races die je daarmee kunt rijden lijken op Formule E, je kunt namelijk een boost pakken door van de racelijn te gaan en door de virtuele poortjes te rijden. Maar ook vrachtwagens en SUV’s zijn van de partij. Het brengt gewoon zo enorm veel variatie dat het ook na vele tientallen uren niet saai is.

GRID Legends is geen simulator zoals bijvoorbeeld Gran Turismo, het legt veel meer de nadruk op lekker racen zonder al te veel moeite. Het is meer arcade-achtig, maar dat is juist ook wat het leuk maakt. Je hoeft niet op de millimeter nauwkeurig te remmen om de bocht te halen of je kunt soms iets te vroeg op het gas gaan zonder dat je auto andersom staat. Toch zul je nog wel een beetje rekening moeten houden met de wetten van het racen en kun je nog steeds de controle over het stuur verliezen als je niet voorzichtig bent. Je kunt heel erg merken dat Codemasters vooral wil dat je heel veel plezier hebt, alleen of met een groepje vrienden. En dat is heel erg goed gelukt, want het is enorm moeilijk om GRID Legends weg te leggen.

Helemaal perfect is de game niet, want zoals hierboven al staat ligt de moeilijkheidsgraad wat aan de lage kant. Ook doen de computergestuurde tegenstanders soms vreemde dingen. Zo kwam het met regelmaat voor dat een tegenstander vanuit het niets in een slip raakte en over de kop vloog. Dat kan natuurlijk in het echt ook gebeuren, maar het kwam zo vaak voor dat het wel erg opviel. Gelukkig zijn het wel punten die waarschijnlijk met een toekomstige update te verhelpen zijn.

GRID Legends is een heerlijk racegame die je vele uren bezig zal houden. Het racen voelt heerlijk aan, er is genoeg variatie en het zit barstensvol content. De verhaalmodus is leuk om te doen en geeft je een mooie introductie in wat er verder nog allemaal te beleven valt. Mocht je je met de vorige game vermaakt hebben of hou je gewoon van racegames, dan is dit zeker een aanrader.

GRID Legends is voor deze review gespeeld op een Xbox Series X. De game is verder verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series S en pc.