Doorgaan naar artikel
HP OMEN 16-b0370nd
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De HP OMEN 16-b0370nd is een behoorlijk krachtige laptop die vrijwel alle spellen zonder problemen weet te draaien. Goedkoop is het apparaat niet, maar wel meer dan waard.

Jaren geleden was het niet echt de vraag of je een laptop of desktop ging kopen om te gamen. Laptops waren niet krachtig genoeg om de nieuwste games te draaien, maar die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Natuurlijk is een desktop in de meeste gevallen nog steeds de beste keuze, of in ieder geval de goedkoopste, maar een laptop heeft zeker zijn voordelen. Zo hoef je geen vaste plek in huis te reserveren om te gamen, kun je de laptop overal mee naartoe nemen, heb je niet per se een apart scherm nodig en kun je alles mooi opbergen. Wij hebben ons de afgelopen weken vermaakt met de HP OMEN 16-b0370nd, een 16,1-inch gaminglaptop met i7-processor en een Nvidia GeForce RTX 3070 Max-Q voor de grafische kracht. Hieronder lees je hoe deze laptop ons bevallen is.

Gaminglaptops zijn niet altijd een lust voor het oog en zien er vaak wat lomp uit. De HP OMEN 16-b0370nd heeft een slim design, waardoor je eigenlijk niet goed ziet dat het apparaat vrij dik is. De onderkant loopt namelijk steeds smaller af, waardoor het net lijkt alsof de laptop zweeft. Het is een slimme keuze van HP waardoor je je absoluut niet hoeft te schamen als je dit apparaat ergens mee naartoe neemt.

Het scherm is 16,1-inch en heeft een resolutie van 1920×1080. Het lijkt misschien wat aan de lage kant, maar er staat wel weer een razendsnelle refresh rate van 144 Hz tegenover. Dit maakt de laptop dus uitermate geschikt voor het spelen van shooters en racegames, waarbij een hogere verversingssnelheid altijd beter is. Het scherm heeft een matte afwerking, waardoor je binnen niet veel last zult hebben van weerspiegeling. Het beeld ziet er over het algemeen best redelijk uit, maar is natuurlijk niet te vergelijken met een fatsoenlijk extern scherm.

Het toetsenbord is voorzien van verlichting, wat je eenvoudig aan en uit kunt zetten. Wij hebben de laptop naast het gamen ook gebruikt voor het schrijven van berichten en het toetsenbord werkt in alle gevallen prima. De toetsen hoef je niet heel ver in te drukken en geven ook redelijk wat feedback, waardoor je zeker weet dat je ze ingedrukt hebt.

De HP OMEN 16-b0370nd is voorzien van de nodige poorten om het een en ander aan te sluiten. Zo zijn er 3 normale (USB-A) USB-aansluitingen, maar helaas maar 1 USB-C-aansluiting. Nu is de meeste randapparatuur voorzien van een USB-A-aansluiting, maar daarnaast is bijna alles wat nieuw is voorzien van USB-C. HP had wat ons betreft dus wel een extra USB-C-poort mogen toevoegen. Wat ook jammer is, is dat je de laptop niet kunt opladen via de USB-C-poort als je de laptop via USB-C aansluit op een monitor. Dit is iets wat andere laptops wel doen. Verder is er nog een HDMI- en koptelefoon-aansluiting en zit er een slot voor je SD-kaart in. Hoewel de laptop is voorzien van WiFi, heb je ook nog de mogelijkheid om een netwerkkabel te gebruiken. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om zaken op je laptop aan te sluiten of andersom.

Het meest belangrijke van een gaminglaptop is natuurlijk: het gamen. Wij hebben de afgelopen weken flink wat uren doorgebracht met deze laptop en hebben eigenlijk alles zonder problemen kunnen spelen. Zo hebben we Forza Horizon 5 heerlijk met hoge instellingen kunnen spelen, ook Deathloop was geen enkel probleem voor deze krachtpatser. De RTX 3070 is voorlopig krachtig genoeg om de nieuwste games zonder al te veel problemen te draaien. Het helpt natuurlijk ook wel dat de resolutie geen 1440p is of zelfs 4k. Het mooie van de GPU is, dat je ook raytracing hebt als games dat ondersteunen. Gek genoeg is een van de leukste spellen om dat te testen Minecraft. Nvidia heeft speciaal hiervoor een aantal RTX-werelden op de marktplaats gezet en het ziet er echt uit als een andere game.

Eigenlijk hoef je niet veel instellingen aan te passen om de nieuwste games te draaien, maar HP biedt je die mogelijkheid wel middels de OMEN Gaming Hub. Dit is een stukje software speciaal voor alle OMEN-laptops. Hiermee kun je op een vrij simpele en veilige manier met instellingen spelen. Zo kun de laptop instellen dat alles op volle snelheid gaat of kun je juist voor undervolting kiezen, een proces waarbij je de kracht juist terugschroeft zodat je accu langer mee moet gaan en de laptop minder warmte produceert. Je hoeft geen expert te zijn om te spelen met al deze mogelijkheden en maakt het juist heel toegankelijk voor iedereen die wat meer wil proberen met de laptop maar niet weet hoe.

De HP OMEN 16-b0370nd is een prima laptop en wist alle games die wij hebben geprobeerd zonder al te veel moeite te draaien. Daarnaast ziet het model er ook prima uit, al is dat natuurlijk een kwestie van smaak. Ook het scherm is prima en door de hoge refresh rate is het apparaat uitermate geschikt voor snelle shooters en racegames. Het is jammer dat er maar één USB-C-aansluiting aanwezig is en dat deze niet eens te gebruiken is om de laptop op te laden. Wij kunnen de HP OMEN 16-b0370nd absoluut aanraden, maar je zult wel diep in de buidel moeten tasten, want de laptop heeft een adviesprijs van bijna € 2000,-.