Doorgaan naar artikel
Monster Energy Supercross: The Official Videogame 5
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Monster Energy Supercross: The Official Videogame 5 is op bijna alle punten beter dan zijn voorganger. Het is een stuk toegankelijker en ziet er ook vele malen beter uit.

Inmiddels is Milestone geen onbekende speler meer als het gaat om racegames en zeker niet als het gaat om racen op een motorfiets. De Italiaanse ontwikkelaar brengt de ene na de andere game uit in een van de vele franchises die ze in hun bezit hebben. Deze maand is het de beurt aan Monster Energy Supercross: The Official Videogame 5, een spel met een titel langer dan de ontwikkelperiode van de gemiddelde Milestone-game. Wij doken voor jullie in de modder en hieronder kun je lezen of ons dat is bevallen.

Vorig jaar verscheen het vierde deel in de franchise en die game was onder de maat. De moeilijkheidsgraad lag veel te hoog en grafisch gezien was het geen plaatje. Eigenlijk waren wij bang dat dit deel niet heel veel anders zou zijn, maar gelukkig zijn wij aangenaam verrast. Milestone heeft namelijk goed geluisterd naar alle punten van kritiek. Het eerst dat opvalt, is de toevoeging van extra hulpmiddelen. Hierdoor voel je je als nieuwkomer niet compleet hulpeloos. In supercross race je, meestal, in een stadion op een parcours vol met hobbels. Het is heel erg belangrijk dat je het juiste ritme weet te vinden om over deze hobbels heen te rijden. Als je dit niet lukt, verlies je alle snelheid of raak je simpelweg uit balans. In het begin zal dit vrij lastig zijn, maar de ontwikkelaar geeft je de mogelijkheid om met pijlen aan te geven waar je moet springen en waar je moet landen. Hierdoor lukt het je al vrij snel om dat juiste ritme te vinden en een ronde te voltooien zonder te vallen of constant ingehaald te worden. Dit is een van de vele hulpmiddelen die je kunt aanzetten, maar voor nieuwkomers misschien wel de belangrijkste.

Ook de moeilijkheidsgraad in het algemeen lijkt naar beneden te zijn bijgesteld. Op de laagste stand was het direct al te eenvoudig en wisten wij het hele veld op twee rondes te zetten. Tijd dus om het onszelf wat moeilijker te maken. Hierdoor is de game een stuk toegankelijker dan het vorige deel en kan iedereen instappen op de juiste plek. Ook heeft Monster Energy Supercross: The Official Videogame 5 een uitgebreide tutorial (futures academy) waarin je de basis kunt leren, mocht je nog nooit een soortgelijke game hebben gespeeld. Deze uitleg is eenvoudig te begrijpen en de stapjes zijn klein genoeg om het te kunnen leren. Al snel weet je hoe je moet omgaan met het verplaatsen van gewicht om op die manier mooi door de bocht te gaan of over heuvels heen te springen.

Voor de rest is er niet heel veel veranderd ten opzichte van de vorige game. Zoals altijd heb je een carrièremodus waarin je je eigen coureur kunt samenstellen, contracten aan kunt nemen en deelneemt aan verschillende seizoenen. Het is niet heel erg bijzonder, maar de skill tree zorgt ervoor dat het enigszins interessant blijft. Je kunt hierdoor je vaardigheden blijven verbeteren zodat je uiteindelijk klaar bent voor de Pro-klasse. Het maken van je eigen personage is nog nooit zo uitgebreid geweest en je kunt je rijder precies zo maken zoals jij dat wilt. Daarnaast kun je ook nog deelnemen aan standaard races, zelfs lokaal in splitscreenmodus en mocht je echt een uitdaging willen, dan kun je online aan de slag. Niet heel veel veranderingen op dit gebied, maar dat stuk was eigenlijk ook in het vorige deel wel prima voor elkaar.

Wat wel echt een stuk beter is dan in het vorige deel, is het grafische aspect. Milestone lijkt hun engine een flink stuk te hebben verbeterd, iets dat we al hebben kunnen zien in MotoGP 22. Het ziet er op sommige momenten bijna realistisch uit, iets wat we in voorgaande delen nooit hebben ervaren. Toch lijkt de grond niet altijd even realistisch en leek een parcours met rode grond meer op een gigantische biefstuk dan wat anders.

Ook de computergestuurde tegenstander is iets waar Milestone in een volgende deel nog wat aandacht aan mag besteden. Het lijkt erop alsof je simpelweg niet bestaat voor de tegenstanders. Je wordt omver gereden, ze landen bovenop jouw motorfiets en ga zo maar door. Het ziet er soms hilarisch uit, maar het kan enorm vervelend worden. Dit is zeker het geval als je de moeilijkheidsgraad wat omhoog gooit en je niet honderden meters voorop rijdt.

Monster Energy Supercross: The Official Videogame 5 is een enorme verbetering ten opzichte van het vorige deel. De moeilijkheidsgraad is niet meer bizar hoog en ook de hulpmiddelen zijn voor nieuwkomers een verademing. Grafisch gezien heeft de franchise ook een behoorlijke stap gemaakt, al is dit niet altijd even consistent. De computergestuurde tegenstanders blijven nog steeds onvoorspelbaar en het zorgt soms voor grappige momenten maar ook irritatie. Al met al is dit deel erg leuk om te spelen en dat is waar het uiteindelijk om gaat. Mocht je het vorige deel hebben overgeslagen, of misschien heb je je er zelfs wel mee vermaakt, dan is dit deel absoluut de moeite waard.