Doorgaan naar artikel
MotoGP 22
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

MotoGP 22 lijkt een enorme grafische stap te hebben gemaakt en ook de verhaalmodus die draait om het 2009-seizoen lijkt goed uit te pakken.

Nu Ziggo de rechten kwijt is voor F1, hebben ze hun pijlen gericht op MotoGP. Niet heel gek natuurlijk, want ook in deze tak van sport zijn Nederlanders actief. De 16-jarige Zonta van den Goorbergh heeft de Moto3-klasse overgeslagen en stapt dit seizoen in bij de Moto2-klasse, waar ook de 23-jarige Bo Bendsneyder actief is. Beide coureurs zijn terug te vinden in de line-up van MotoGP 22 en wij mochten alvast even aan de slag met deze officiële motorgame.

Milestone maakt al heel wat jaren de officiële MotoGP-game en ook dit jaar zit de Italiaanse ontwikkelaar achter MotoGP 22. Ze hebben dus redelijk wat ervaring met racegames en zeker als het gaat om motorracen, want ook de Monster Energy Supercross– en MXGP-spellen komen uit de koker van Milestone. Het budget voor deze games is niet te vergelijken met racegames zoals Forza Motorsport en Gran Turismo en dat was ook altijd terug te zien in het grafische aspect. De Italiaanse ontwikkelaar heeft dit keer erg hard gewerkt aan hun engine en het is voor het eerst in de serie dat het grafisch echt dik in orde is. Het ziet er echt heel erg goed uit, zowel de coureur inclusief motor als de circuits waarop de rondjes gereden worden. Deze preview is gespeeld op een pc, dus het is nog even afwachten hoe het uiteindelijk zal zijn op de consoles.

Zoals altijd heeft MotoGP 22 ook een carrièremodus waarin je een compleet seizoen kunt spelen inclusief trainingen, kwalificatie en de uiteindelijke wedstrijd. Dit kun je doen als MotoGP-, Moto2- of Moto3-coureur, maar je kunt ook teruggaan naar het legendarische 2009-seizoen waarin Valentino Rossi uiteindelijk kampioen werd. Leuker is nog de verhaalmodus die Milestone heeft gemaakt die draait om dat ene seizoen. Het is te vergelijken met Breaking Point uit F1 2021, alleen is het ditmaal geen fictie. Je krijgt de nodige minuten aan echt beeldmateriaal te zien en de verteller voorziet je van enorm veel informatie. Daarna moet je aan de slag en speel je delen uit de races na met verschillende coureurs en krijg je bepaalde doelen (bijvoorbeeld: kom als eerste over de finish met vijf seconden verschil). Je stapt op de motor van onder andere Casey Stoner, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa, stuk voor stuk bekende namen uit de MotoGP-geschiedenis. Het zorgt ervoor dat je niet alleen maar saai rondjes aan het rijden bent, maar ook een doel hebt en meer te weten komt over de legende Valentino Rossi. Uiteindelijk kun je ook liveries verdienen, mits je je doelen haalt. Wij hebben uiteindelijk maar een aantal hoofdstukken kunnen spelen, maar we kunnen niet wachten om verder te gaan met deze verhaalmodus, want het smaakt naar meer.

Motorracen is niet zoals autoracen, dat klink heel logisch maar het is ook direct te merken in de tutorial. Waar je bij autoracen op de rem trapt en vervolgens in gaat sturen op het laatste moment, zul je bij motorracen echt een andere techniek moeten leren. De eerst rondjes waren dan ook behoorlijk frustrerend, maar na de nodige oefening wisten wij onze machine aardig op het circuit te houden en ook de gestelde doelen van de tuturial te halen. MotoGP 22 is ook toegankelijker dan ooit en je kunt zoveel hulpmiddelen gebruiken als dat je nodig hebt. Heb je moeite met het juiste moment van remmen, dan zet je de remhulp aan. Ken je de circuits niet goed genoeg, dan zet je toch lekker alle racelijnen aan zodat je precies weet wanneer je moet afremmen en wanneer je in moet sturen. Ook de moeilijkheidsgraad is enorm laag te zetten, wat voor onervaren spelers zeker aan te raden is. Al deze hulp, inclusief terugspoelmodus, zorgen ervoor dat MotoGP 22 voor iedereen speelbaar is. Mocht je klaar zijn voor de volgende stap, dan zet je simpelweg de moeilijkheidsgraad wat omhoog of een van de hulpmiddelen uit. Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

Wij zijn erg benieuwd naar de uiteindelijke versie van MotoGP 22. Grafisch gezien lijkt het een enorme stap in de juiste richting en het is ditmaal veel toegankelijker dan voorgaande edities. De verhaalmodus waarin het seizoen van 2009 centraal staat, lijkt een juiste toevoeging te zijn, maar we hebben nog niet genoeg kunnen spelen voor een definitief oordeel. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om eind april aan de slag te gaan met de volledige game.

MotoGP 22 zal op 21 april verschijnen voor PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.