Doorgaan naar artikel
Monster Energy Supercross 4
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Monster Energy Supercross 4 is een upgrade ten opzichte van de vorige game, maar brengt nauwelijks vernieuwingen. Nieuwkomers zullen genadeloos worden afgeslacht, want de game is absoluut niet toegankelijk. Het is vooral een game voor de diehard-fans.

Racegames bestaan al tientallen jaren en zelfs motorcross-games waren er al in de tijd van de NES. Veel gamers die opgegroeid zijn in de begin jaren 90, hebben Excitebike gespeeld of gespeeld zien worden. Sinds die tijd heeft de gamesindustrie toch wel wat stappen gezet en zien de motorcross-games er toch wel iets beter uit. Milestone is een bekende naam als het gaat om dit soort spellen, want ze brengen elk jaar meerdere games uit in dit genre. Deze maand verscheen Monster Energy Supercross 4 en wij gingen voor jullie aan de slag met de game.

Monster Energy Supercross 4 is de officiële game voor het AMA Supercross Championship. Het is een Amerikaans motorcross-kampioenschap waarin de races hoofdzakelijk in stadions worden verreden. Dit is ook gelijk een groot verschil met de MXGP-franchise die ook wordt gemaakt door Milestone.

Zoals bijna elke racegame tegenwoordig, is er ook een carrièremodus en dat is ook gelijk een van de weinige punten waar wat vernieuwing is te bespeuren. In plaats van alleen maar een seizoen lang je rondjes rijden, heeft Milestone een skill tree toegevoegd. Hierdoor begin je dus met een rijder die niet heel goed is en kun je gedurende het seizoen je vaardigheden verbeteren door punten in te zetten die je kan verdienen met trainingen en het rijden van wedstrijden. Helaas pakt deze vernieuwing niet echt goed uit, want een rijder zonder al te veel vaardigheden is lastig te besturen. Hierdoor lijkt het alsof de moeilijkheidsgraad van deze game flink is opgeschroefd ten opzichte van het vorige deel. Dat zou niet zo erg zijn als de game toegankelijk zou zijn op het laagste niveau, maar helaas is dat niet het geval. Zelf op de laagste moeilijkheidsgraad zul je in het begin vaak achteraan eindigen. Het resulteert vooral in een hoop frustratie en kost je nog net geen heel seizoen om je rijder een beetje acceptabel te krijgen. Hoewel een echte motorcoureur tijdens een seizoen ook beter zal worden, zijn de stappen in het echt veel kleiner. Het voelt dus vooral als een mislukte poging om de carrièremodus interessant te maken.

Natuurlijk hoef je de carrièremodus niet te spelen en kun je ook gewoon je rondjes rijden in de compound, maar ook deze keer kun je weer je eigen banen maken met de ‘nieuwe’ editor. Ook hier zul je niet echt vernieuwingen aantreffen en lijkt het erop dat Milestone echt alle energie gestopt heeft in de carrièremodus. Het zorgt er vooral voor dat het qua content weinig te bieden heeft ten opzichte van de vorige game.

Het zeldzaam ander punt waar de franchise een stapje in de goede richting heeft weten te zetten, is het grafische vlak. De MXGP– en Monster Energy Supercross-games staan niet echt bekend om hun grafische pracht en ook dit deel brengt daar geen echte grote verandering in. Het ziet er allemaal net iets strakker uit en ook de 60fps is een flinke verbetering, maar het komt nog steeds niet in de buurt van games als Forza Horizon 4 en F1 2020.

Als je hebt genoten van de vorige game dan zal je ook zeker gaan genieten van Monster Energy Supercross 4. Milestone heeft geen tijd voor nieuwkomers, want de game is niet echt toegankelijk. Zelfs op de meest ‘makkelijke’ stand zal je nog regelmatig achteraan eindigen als je weinig ervaring hebt. Dit is vooral te danken aan de nieuwe carrièremodus, die meer voor frustratie zorgt dan iets anders. Voor de rest is het vooral een upgrade van het vorige deel en krijg je de kans om het nieuwe seizoen te spelen, zie het als FIFA maar dan voor motorcross-games. Grafisch gezien zijn er wel wat stappen gezet, maar het verschil met de vorige generatie is niet echt indrukwekkend.

Voor deze review hebben wij Monster Energy Supercross 4 gespeeld op de PlayStation 5. De game is ook verkrijgbaar op de Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia en pc.