Doorgaan naar artikel
Boonanza: Heilige Boontjes
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Met Boonanza: Heilige Boontjes voeg je meer diepgang toe aan het zeer populaire en toffe kaartspel. Met de heilige boontjes kan je een joker inzetten. De offerkaarten zorgen ervoor dat je met goedkope kaarten flink kan verdienen, wat leuke variatie brengt. De indeling van de nieuwe tuinvelden vonden wij deze nieuwe tactieken juist beperken, maar het houdt het wel meer in balans.

Laatst kon je al lezen over de 25-jarige jubileum-editie van Boonanza, nu heeft 999 Games ook een nieuwe uitbreiding uitgebracht, namelijk Boonanza: Heilige Boontjes. In deze nieuwe uitbreiding kan je offers brengen of in contact komen met heilige boontjes die zowel handig als onhandig kunnen zijn. Lees hier onze review.

Boonanza: Heilige Boontjes Foto: Joost Klein Middelink

De nieuwe onderdelen uit deze uitbreiding zijn de heilige boontjes, de offerkaarten en de nieuwe tuinindeling. De nieuwe tuinindeling heeft een kloostertuin en een godenakker. De nieuwe kaarten mogen slechts op een bepaalde akker gespeeld worden. Dit brengt weer meer diepgang naar het spel.

De grootste aanpassingen zijn toch de speelbare kaarten. Zo gelden de heilige boontjes als joker-kaarten. Dat wil zeggen dat ze speelbaar zijn op je akker, ongeacht de boonsoort die er op dat moment ligt. Echter is de tekst op deze kaarten wel leidend, want er zijn acht kaarten met een positief effect, maar ook acht kaarten met een negatief effect. Zo kan het ineens gebeuren dat je niet meer mag handelen met de persoon links van je, je een extra bonenkaart mag spelen, geen kaarten cadeau mag geven of juist wel mag weggeven en spelers ze niet mogen weigeren. Deze heilige boontjes zorgen voor een flinke verandering omdat ze niet alleen als joker fungeren, maar ook invloed hebben op die ronde qua voordeel of nadeel.

Naast deze boontjes zijn er nu ook offerkaarten. Daar staan twee bonensoorten op. Zodra je beschikt over deze kaarten, mag je die bonensoorten direct, ongeacht wiens beurt het is, leggen op een bonenveld naar keuze van jezelf. Zo kun je niet alleen extra bonen neerleggen, maar het bonenveld verandert ook naar de voorste bonensoort. In de praktijk betekent dat dus dat je die overvloedige koffiebonen kan oogsten als tuinbonen als je op deze manier een tuinboon vooraan speelt. Omdat elke speler te allen tijde beschikt over een offerkaart, moeten spelers dus goed opletten op deze mogelijkheden voor bizarre winsten.

Boonanza: Heilige Boontjes Foto: Joost Klein Middelink

Het nadeel van deze uitbreiding is eigenlijk de nieuwe tuinindeling. De extra kaartjes delen je tuin in twee stukken in: een kloostertuin en een godenakker. De enige reden voor deze verdeling is te wijten aan het feit dat de nieuwe kaarten mogelijk te sterk zouden zijn als je deze vrij zou mogen plaatsen, dus de heilige boontjes mogen alleen in de kloostertuin terwijl de kaarten die je speelt middels de offerkaarten alleen in de godenakker mogen. Ondanks dat zo de balans waarschijnlijk beter is om te voorkomen dat spelers binnen enkele rondes ineens erg ver voorstaan ten opzichte van de andere spelers, voegt dit een nieuw element toe waar je constant rekening mee moet houden. Dat haalde soms wat plezier weg doordat een mooi plan in duigen viel door deze regels voor de nieuwe kaarten. Onze huisregel om dit te negeren zorgde voor meer chaos, maar daardoor wel iets meer plezier, al is dat niet voor elke groep even prettig.

Boonanza: Heilige Boontjes voegt leuke en spannende nieuwe kaarten en mogelijkheden toe. Door de heilige boontjes heb je of een voordeel of nadeel in petto, maar wel een joker-kaart om handig in te zetten. De offerkaarten bieden de mogelijkheid om een akker die vol zitten met minder waardevolle kaarten om te zetten naar zeldzamere kaarten. Dit brengt nieuwe mogelijkheden voor variatie en uitdaging omdat je medespelers natuurlijk ook deze tactieken kunnen inzetten. Deze kaarten zijn wel verbonden aan beperkingen op basis van de nieuwe tuinindeling, al vonden we dat juist het plezier van de knotsgekke kaarten verminderen. Al met al voegt deze uitbreiding leuke nieuwe speelmanieren toe.

Boonanza: Heilige Boontjes Foto: Joost Klein Middelink