Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Tour de France 2022 is een enorm middelmatige game met als pluspunt dat er een hoop aanpassingen mogelijk zijn aan de instellingen. Uiteindelijk zorgen het uiterlijk, de tegenstanders en het geluid ervoor dat het als een zeer verouderde game aanvoelt.

In Tour de France 2022 gaan we de legendarische fietstocht zelf maken door een team samen te stellen en de verschillende ritten te ervaren. Lees hier onze review.

Tour de France 2022

Bij het opstarten konden we de training in om te kijken hoe het fysiek fietsen zich vertaalt naar een controller. In zekere zin speelt het vergelijkbaar met een race-spel waarbij je gas geeft, remt en enkele andere opties hebt met betrekking tot instellingen. Je kan niet constant blijven fietsen, want dat kost energie, net als dat je niet eeuwig in een sprint kan zitten. Als je energie op is, moet je herstellen en dat kan belangrijke seconden kosten. Zodoende moet je goed afwegen wanneer je besluit je krachten in te zetten.

Fietsritjes duren niet uren zoals van de Tour verwacht kan worden, maar een uitgebreide rit kan toch twintig minuten fietsen kosten. Afhankelijk van de moeilijkheid zijn de tegenstanders zodanig simpel dat je de meeste tijd slechts domweg achter het peloton kan blijven hangen en de laatste meters spontaan iedereen nog in kan halen, of juist extreem pittig waardoor je regelmatig op het randje van uitputting moet zitten om een kans te maken op punten. Zodoende is het spel afgestemd voor iedere liefhebber van wielrennen.

Jouw team kan je ook helpen, want door achter hen te fietsen krijg je meer snelheid en kost het fietsen minder energie. Ook kan je zo slechts een enkele knop inhouden om mee te fietsen met de groep om energie te besparen. Zodoende is het interessant om vooraf je teamsamenstelling te bepalen, waardoor je ook enige invloed hebt op deze bonussen. Het is daarbij vergelijkbaar met het detail van Pro Cycling Manager 2022, maar je hebt zelf ook nog enige invloed.

Tour de France 2022

Ondanks de vele mogelijkheden tot aanpassingen en instellingen, valt de game verder erg tegen. Grafisch ziet het niet best uit, want de omgevingen zijn erg flets, er is geen sprake van persoonlijkheid en de bijstanders lijken erg veel geknipt en geplakt en soms niet eens de goede kant op te kijken. Ook bewegen de fietsen totaal onnatuurlijk, want als er zes fietsen tegen elkaar aanbeuken, valt er niet eens eentje om, ongeacht welke instellingen je aan hebt staan. Zodoende voelt het aan als een game uit 2000.

Helaas is dat niet het enige wat Tour de France 2022 teistert, want qua geluid rommelt het spel ook. Onze sporters klinken allemaal hetzelfde en zodra je kracht zet om te fietsen, maakt deze sporter een kreunend geluid van inspanning. Doordat je niet constant vol gas moet gaat, laat je deze knop ook wel eens los, maar daarma stopt het gekreun ook. Bij bepaalde bochten moet je voorzichtig zijn en ga je met gedoseerde snelheid de hoek om, maar daarmee creëer je een kakafonie aan gekreun van je speler. Daarbij hoor je de gehele rit geen muziek en slechts het gekreun van onze fietser en het huilen van de wind.

Tour de France 2022 is daarmee uiteindelijk een middelmatige game met veel aanpassingsmogelijkheden en ideeën. Grafisch is het erg mager, de computer lijkt volledig op de automatische piloot te rijden, ongeacht onze acties, en qua geluid is de ervaring ook erg oppervlakkig. Al met al is er weinig interessants, ondanks de vele mogelijkheden om voor elke spelers iets te kunnen bieden.

Tour de France 2022 is voor deze review gespeeld op de pc. Het spel is ook verkrijgbaar op PlayStation 4/5 en Xbox One/Series X|S.