Doorgaan naar artikel
Turbo Golf Racing
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

De online potjes zijn best vermakelijk voor een paar uurtjes, maar er zal toch flink wat meer content en variatie in banen moeten komen om Turbo Golf Racing ook op de lange termijn aantrekkelijk te houden.

Er bestaan inmiddels al heel wat golfgames. Sommige focussen zich op de realistische kant van de sport, terwijl andere juist voor een fantasierijke setting kiezen. Turbo Golf Racing valt in die laatste categorie en combineert golf met auto’s. De game zal vanaf 4 augustus, morgen dus, te spelen zijn via Early Access, maar wij mochten alvast met het spel aan de slag gaan.

Het concept van Turbo Golf Racing is heel simpel. Net als met het echte golf zal je ook hier de bal in de hole moeten zien te krijgen. Alleen doe je dat niet met het welkbekende stuk ijzer, maar rag je met auto’s over de baan. En ook hier tref je obstakels als bunkers en bomen, maar om het wat fantasierijker te maken zijn er ook afsplitsingen, tunnels en afgronden waar je rekening mee moet houden. Zelf krijg je ook een aantal hulpmiddelen tot je beschikking. Zo kun je met je auto boosten, springen, zweven en zijn er boostpads voor weer een extra boost en hangen er in de lucht ringen die je bal, en eventueel je auto, een flink eind katapulteren. Alles met het doel om de bal met zo min mogelijk tijd op de klok in de hole te krijgen.

De game heeft op dit moment twee modi. De eerste is een solomodus die draait om het welbekende time trial-concept. Op elke baan kun je drie sterren bemachtigen waarbij je binnen een bepaalde tijd de bal in de hole moet hebben liggen. Heb je genoeg sterren bemachtigd, dan ontgrendel je niet alleen nieuwe banen, maar ook zogenaamde cores. Deze cores geven je een bepaalde ‘buff’ mee, iets dat je beter maakt. Zo kun je bijvoorbeeld voor een grotere of juist kleinere bal kiezen, zonder snelheidsverlies door bunkers heen rijden of voor een krachtigere boost gaan die wel sneller opraakt. Deze modus dient natuurlijk vooral om de banen te leren kennen, maar biedt ook genoeg uitdaging om op elke baan alle drie de sterren te pakken.

De tweede modus is een online modus waarin tot acht spelers het tegen elkaar opnemen. Er worden drie willekeurige banen gekozen waarop gestreden wordt. Ook hier draait het om in zo min mogelijk tijd de bal in de hole te krijgen. Wie dit als eerste lukt krijgt acht punten, de nummer twee krijgt zeven punten en zo door tot de nummer laatst die slechts een enkel puntje krijgt. Wie aan het einde van alle drie de banen de meeste punten pakt, wint het potje.

Terwijl je zelf over de baan jakkert en je bal richting de hole stuurt, zie je je tegenstanders dit in transparante vorm naast je op de baan doen. Dat wil dus zeggen dat je je concurrenten niet kunt dwarsbomen door bijvoorbeeld op geniepige wijze hun bal weg te rossen. Om toch enige vorm van interactie met de andere spelers te hebben, liggen er verspreid op de baan raketten en schilden. De raket kun je gebruiken om richting een van je tegenstanders te schieten, die vervolgens even over de kop gaat en daarmee een paar kostbare secondes verliest. Het schild gebruik je dan logischerwijs om je te beschermen tegen zo’n raketaanval.

Voor het spelen van de online potjes ontvang je ervaringspunten en tandwielen en een trofee als je het potje wint. Hiermee kun je dan weer diverse cosmetische items ontgrendelen of kopen. Van spoilers voor achterop je auto tot verschillende soorten ballen en van diverse avatars tot een heel nieuw bodywork.

Ondanks dat er maar weinig mogelijkheden zijn om elkaar te dwarsbomen, hebben we ons toch best wel vermaakt met de online potjes. Dat je je tegenstanders op de baan ziet strijden en eventueel ziet worstelen, geeft toch een bepaalde competitieve drang om er zelf dan een schepje bovenop te doen en boosheid ligt op de loer wanneer de bal net niet helemaal die kant op gaat die je wilt. Daarnaast is Turbo Golf Racing makkelijk om op te pakken, maar toch een stuk lastiger om echt te bemeesteren. Het is vaak een kwestie van goed de baan kennen. Waar liggen bunkers, hoger gras en afgronden? Hoe moet ik de bal raken om richting die ringen die boven de baan hangen te krijgen?

Op dit moment heeft de game twee mankementen. Ten eerste is er een gebrek aan content. De solomodus is leuk om even te proberen en de online potjes zijn best vermakelijk voor een paar uurtjes, maar verder is er gewoon te weinig te doen. Het andere mankement is het gebrek aan variatie in de banen. Er zijn op dit moment drie verschillende thema’s, maar uiteindelijk resulteert dat alleen in een iets andere achtergrond. De banen zelf ogen vrijwel hetzelfde, ondanks dat ze wel een hele andere lay-out hebben. Het is dan ook niet voor niets dat de game in Early Acces gaat en daar heel wat maanden, misschien zelfs een heel jaar, in zal verblijven. Hopelijk dat er dus op termijn meer content en meer variatie in de banen komt, zodat Turbo Golf Racing ook op de lange termijn een leuke en vermakelijke game blijft.

Turbo Golf Racing gaat op 4 augustus 2022 in Early Acces/Game Preview voor Xbox Series X|S, Xbox One en pc. De game zal dan ook te spelen zijn via Xbox Game Pass en PC Game Pass.