Doorgaan naar artikel
Vivid Memories
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

Vivid Memories is een prachtig en kleurrijk spel voor de goede planner en strategische spellenspeler. Elk speelstuk is van goede kwaliteit en het thema spreekt erg aan. Dit thema komt helaas nauwelijks naar voren in het spel. In het spel zelf ben je vooral druk met het handig plaatsen van je tokens en het uitrekenen op welke plek jouw token je de meeste punten oplevert. Een complex spel dat leuk is om eens te spelen, maar niet erg vaak uit de spellenkast wordt gehaald.

Vorig jaar gaf de Amerikaanse speluitgever Floodgate Games het creatieve spel Vivid Memories uit. Van deze uitgever reviewden wij al eerder een aantal spellen: Decorum en Kites. Vivid Memories past goed in dit rijtje. Ook dit kleurrijke spel bevat spelelementen en -mechanismen die wij nog niet kennen van andere spellen. Het doel is om van fragmenten van jouw jeugdherinneringen draden te weven die je vervolgens omzet naar belangrijke momenten in jouw geheugenbank. Doe je dat op een slimme wijze? Dan kan dat behoorlijk wat punten opleveren aan het einde van het spel.

Vivid_Speloverzicht Foto: Janneke Ooms-Janssen

Vivid Memories speel je in verschillende fasen. In de eerste fasen wordt een aantal momenttegels opengelegd met tokens erop. Deze momenttegels kun je zien als opdrachtkaarten waarmee je bonussen krijgt bij het vervullen ervan en extra punten verdient aan het einde van het spel. Iedere beurt kiest een speler een aantal tokens van de tegel tot deze leeg is. Als je een tegel leegmaakt, krijg je de tegel om in jouw geheugenbank te leggen en kan je de actie erop uitvoeren. Het is dus handig om de tokens strategisch te pakken. Kies de tokens die je nodig hebt, maar bedenk ook of je de momenttegel gemakkelijk kunt vervullen én wat een handige tegel zou zijn voor de tegenstander. De verzamelde fragmenttegels plaats je op jouw spelersbord. Hierna kun je standaardacties spelen om tokens te pakken of te verplaatsen of acties die je op je momenttegels hebt staan. Langzamerhand vormen er op je spelersbord patronen in verschillende kleuren tokens waar je punten mee gaat verdienen. Op jouw spelersbord zijn er elke ronde punten te verdienen door bepaalde punten in specifieke kleuren op je bord met elkaar te verbinden, waardoor je fragmenten in je bord opslaat als een kernherinnering. Als je dit handig aanpakt, kun je door het strategisch opslaan van deze fragmenten extra punten verdienen.

De eerste indruk van dit bordspel is dat het er indrukwekkend uitziet. Het heeft erg veel onderdelen die er stuk voor stuk prachtig uitzien en van goede kwaliteit zijn. Het is dan ook een zware speeldoos. Ook het thema spreekt aan: het omzetten van fragmenten naar momenten en vervolgens naar ‘core memories’. Dit maakt allemaal erg nieuwsgierig. Vivid Memories bevat bijzonder veel spelregels, waardoor het leren kennen van dit bordspel een ingewikkelde aangelegenheid is. Tijdens het spelen zijn er veel onderdelen die je moet onthouden en bij moet houden (Welke punten heb ik al geteld? Welke acties heb ik al gedaan? Welke tokens heb ik al verplaatst?). Al met al komt tijdens het spelen het thema niet veel terug. Het is vooral een strategisch rekenspel waarbij goed plannen de meeste punten oplevert. Het is leuk dat er een wat abstract thema aan verbonden is waar ieder speelstuk onderdeel van uitmaakt, maar voor het spelen van het daadwerkelijke spel wordt dat thema wat irrelevant.

Vivid_Spelersbord Foto: Janneke Ooms-Janssen

Vivid Memories speel je met twee tot vier spelers, waarbij drie spelers het leukst speelt. Bij vier spelers is er namelijk wat weinig keuzemogelijkheid bij het kiezen van de tokens op de momenttegels. Je bent ongeveer een uur bezig met een potje, waarbij je een extra uur kunt uittrekken van het leren van de spelregels voor het eerste spel. Floodgate Games geeft aan dat je Vivid Memories vanaf dertien jaar kunt spelen. Dat is wellicht wat aan de jonge kant, tenzij je een erg slimme dertienjarige medespeler uitkiest.