Doorgaan naar artikel
HP Victus 15 gaming laptop
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

De HP Victus 15 biedt een uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding en is zeker een prima kandidaat wanneer je op zoek bent naar een gaminglaptop. Wel kent de laptop een paar kleine minpunten waarbij in onze de beperkte schijfruimte de grootste is.

PC-gaming is de laatste jaren weer aan een opmars bezig. Waar het platform eigenlijk altijd meer voor de wat tech-savvy gamers was, zien steeds meer mensen toch ook wel de voordelen. Je hebt meerdere online shops, games zijn over het algemeen goedkoper, shooters spelen met muis en toetsenbord werkt toch wat beter en dan hebben we het nog niet eens over sim- en strategiespellen. Microsoft was natuurlijk al druk bezig om haar games naar zowel het Xbox- als pc-platform te brengen, maar nu ook Sony haar games naar de pc aan het brengen is, wordt het oprecht interessant om te investeren in een game-pc. Met de HP Victus 15 brengt HP een gamelaptop op de markt die haar mannetje staat qua performance en die je ook nog eens overal mee naartoe kunt nemen. Wij keken voor wie deze laptop een interessante optie kan zijn.

De laptop is in een beperkt aantal configuraties te krijgen die bij HP tussen de € 999,- en € 1299,- kosten. Je hebt dan de keuze tussen een AMD Ryzen uit de 5 of 7, 8GB of 16GB ram en of je een Nvidia RTX 3050 of 3050 Ti wilt. Wij kregen de duurste versie thuisbezorgd om uit te proberen. De review zal dus voornamelijk de resultaten van dat model beoordelen. Houd daar dus rekening mee wanneer je er naar aanleiding van deze review een aan wilt schaffen. De goedkopere versies presteren nog steeds naar behoren, je levert alleen iets in op grafische performance wat zich vooral zal vertalen in het moeten draaien op wat lagere kwaliteitsinstellingen.

Om te beginnen aan de buitenkant. Wanneer je de laptop uit de doos haalt, valt meteen op dat het best een zware en ook grote jongen is. De HP Victus weegt ongeveer 2,5kg en dat is best pittig als je hem overal mee naartoe wilt zuilen. Overigens is het gewicht wel in lijn met andere gaming-laptops, dus we zullen daar in het eindoordeel niet te zwaar aan tillen (haha). Wat je daarvoor terugkrijgt is een fraai uitziende mat-zwarte laptop. Ondanks dat alles van plastic is, straalt de laptop wel kwaliteit uit. We zien ook een fraai en fijn toetsenbord en een groot trackpad met ondersteuning voor multi touch. Liefhebbers van led-verlichting moeten we helaas wel teleurstellen, die optie is er niet op deze laptop.

De specs van de laptop zijn indrukwekkend. De AMD Ryzen 7, 16GB DDR4 ram en Nvidia RTX 3050 Ti zijn prima in staat om de meest moderne games met prima framerates te kunnen draaien op het 15,6″ scherm met een resolutie van 1920×1080. We hebben verschillende zware games geprobeerd zoals Forza Horizon 5, Doom Eternal en Gears 5 en elke game werd met ruim meer dan 70 frames per seconde gehaald op middelhoge tot hoge grafische instellingen. Met deze laptop zit je dus voorlopig wel gebeiteld. Wil je echter je games op een extern scherm in 4k en de allerhoogste settings draaien, dan ben je ongetwijfeld niet geïnteresseerd in een laptop en zul je ook flink wat meer moeten investeren.

Tijdens het gamen is de laptop relatief stil, maar het betekent niet dat je hem helemaal niet hoort. Wanneer je zwaardere games aan het spelen bent, hoor je de koeling rustig blazen. Het is niet dat het game-audio overstemt, maar je hoort het wel degelijk. Als we vervolgens kijken wat de ingebouwde Bang & Olufsen-speakers presteren, dan zijn we toch wat teleurgesteld. Natuurlijk is er geen grote klankkast beschikbaar, maar dan nog voelt het geluid matig. We adviseren dus wel om de HP Victus te gebruiken in combinatie met een headset. Dat onderdrukt het geluid van de koeling en zorgt daarbovenop voor een betere ervaring.

Als we kijken naar het beeldscherm, dan zijn we redelijk tevreden. Het is niet de top van de wereld, maar voldoet absoluut. De kleuren komen goed over, al vinden we de zwartwaarden wat flets. Ook de kijkhoeken zijn in orde. Als je geen wonderen verwacht, ga je zeker niet teleurgesteld worden. Wel is een resolutie van 1920 bij 1080 pixels niet bijzonder hoog. De keuze is wel logisch, aangezien de grafische kaart vooral bedoeld is om games in die resolutie goed af te spelen. Wil je echter meer doen dan gamen op je laptop, dan is het aan de lage kant, de gemiddelde game-monitor vandaag de dag heeft toch zeker een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Een pluspunt van het scherm is wel dat het een 144hz scherm is, wat betekent dat de games bijzonder vloeiend ogen.

Kijken we naar de aansluitingen, dan kunnen we niet anders dan tevreden zijn. We komen twee USB type A-poorten tegen en een USB-C waarop je een extern scherm kunt aansluiten en tegelijkertijd de laptop op kan laden. Ook zit er een HDMI-poort op. Daarnaast zijn er vanzelfsprekend de aansluiting voor de adapter en ook een jack-aansluiting voor een headset.

De HP Victus 15 wordt geleverd met een SSD van 512GB. Door de SSD laden spellen lekker snel en zit je zo in je games. Wel is 512GB aan de krappe kant. Een spel als Forza Horizon 5 of de nieuwe Call of Duty gaan al gauw over de 100GB heen, dus dan ben je snel door je ruimte heen. Helaas kun je tijdens het configureren niet kiezen voor een grotere schijf, al zou dat de laptop ook ongetwijfeld een stukje duurder maken.

Je zou ongeveer 10 uur en 15 minuten op een accu moeten kunnen doen, maar in de praktijk ga je dit zelden halen. Tijdens het spelen van een grafisch zware game loopt de accu vlot leeg, dus als je een flinke sessie in de planning hebt, raden we je vooral aan om hem aan de oplader te laten. Wel ondersteunt de Victus snelladen, waarbij je binnen een half uur alweer 50% van de accu vol hebt.

Ben je op zoek naar een game-PC en wil je per se dat het een laptop is, dan is de HP Victus 15 zeker het overwegen waard. De prijs-hardware-combinatie is uitstekend en je kunt ervan op aan dat je de komende jaren je games kunt blijven spelen. Wel kent de laptop een paar nadelen, waarbij in onze optiek vooral de beperkte schijfruimte het grootste minpunt is.