Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Het mysterieuze verhaal en over het algemeen prima puzzels kunnen niet voorkomen dat Hello Neighbor 2 toch vooral frustrerend en niet bepaald eng overkomt.

Alweer vele jaren geleden werd er een genre opeens erg beroemd doordat het veel gespeeld werd door YouTubers en livestreamers. We hebben het dan natuurlijk over horrorgames met het liefst veel spanningsopbouw en jump scares. Vooral Five Nights at Freddy’s was een grote hit door de onheilspellende opbouw en de griezelige poppen die ineens tevoorschijn konden komen. Hello Neighbor probeerde in 2017 ook mee te doen aan de hype en ondanks dat het prima ontvangen werd, brak het nooit volledig door. Nu is het tijd voor een tweede poging met Hello Neighbor 2, waarin gebouwd wordt op de sterke punten van het eerste deel, met hopelijk nog leuke extra toevoegingen. Wij gingen sluipend aan de slag en helaas zal ook dit deel waarschijnlijk niet doorbreken.

Zoals de titel doet vermoeden draait de game om op bezoek gaan bij je buurman, maar dan wel ongevraagd. In het eerste deel speelde je als een kind dat gevangen was genomen door de buurman Mr. Peterson en in dit deel speel je als journalist die het geheim van deze zelfde meneer wil ontdekken. Deze keer ben je niet beperkt tot alleen het huis van Mr. Peterson, maar ook huizen van andere buren zijn binnen te dringen. Zo is het de bedoeling in ieder huis puzzels op te lossen om hints te verzamelen om achter het verhaal te komen. Dit allemaal terwijl je achterna gezeten wordt door de boze buren.

Het grootste deel van Hello Neighbor 2 ben je dus aan het rondrennen op zoek naar hints en puzzels om deze bij te gebruiken. Het voordeel hier is dat de puzzels vrijwel nooit frustrerend zijn. Soms zijn ze wel te makkelijk, maar anders levert het eindelijk vinden van een hint of het oplossen van een lastigere puzzel altijd wel een moment van trots op. Er zijn verschillende huizen, maar het blijft wel vrij lineair aangezien je vooral het ene huis eerst compleet verkent, alvorens je naar de volgende kan. Dit is fijn aangezien je niet alle huizen hoeft af te speuren naar hints, maar tegelijkertijd haalt het ook de vrijheid van vrij verkennen weg.

hello neighbor 2

Terwijl je druk bezig bent met het oplossen van het mysterie, blijf je een ongewenste gast in de huizen. De buren zullen je regelmatig zoeken en het huis uit schoppen als ze je betrappen. Het eerste deel werd gepromoot met een revolutionaire AI die leert van de stappen die jij neemt om uit zijn of haar handen te blijven. Dit werkte redelijk goed, maar in deel twee lijkt het helaas minder goed te werken. Je buren lijken vooral willekeurig toe te slaan of komen door bugs zelfs volledig vast te zitten. Doordat de animatie-stijl ook weer aanwezig is, is het ook niet bepaald eng. Het huis van Mr. Peterson was eerst nog eng en mysterieus, maar deze keer zijn alle huizen een stuk kleurrijker en bijna vrolijk. Ook de soundtrack draagt niet bij aan de spanningsopbouw, waardoor betrapt worden vooral irritant is en nooit eng.

Hello Neighbor 2 zou moeten voortborduren op de goede aspecten van het eerste deel, maar eigenlijk is het alleen maar achteruit gegaan. De goede AI en griezeligheid van de huizen zijn beide minder. De puzzels en benodigde hints zijn over het algemeen prima uitdagend, soms te makkelijk, maar nooit frustrerend moeilijk. Helaas mist deze horrorgame het horroraspect door een niet-matchende omgeving en soundtrack. Daarnaast lijken de buren minder slim dan in het vorige deel en zijn er ook genoeg bugs aanwezig om toch nog frustrerende momenten op te leveren. Voor echte fans van het genre of het verhaal van de serie is er nog genoeg te beleven en ontdekken. Helaas probeert de game verder een hoop te zijn, maar nergens in uit te blinken. Zeker met het stevige prijskaartje voor een relatief korte game, kunnen we deze titel niet echt aanraden.

Voor deze review speelden we Hello Neighbor 2 op pc. De game is verkrijgbaar voor PlayStation- en Xbox-systemen en pc.