Doorgaan naar artikel
Transport Fever 2: Console Edition
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Ook op console is Transport Fever 2 een fantastische game die je urenlang bezig gaat houden

Transport Tycoon Deluxe is natuurlijk een iconische game die middels OpenTTD een behoorlijk lang leven heeft gekregen en ook een inspiratiebron voor andere spellen met hetzelfde thema. Zo ook voor Transport Fever 2, dat eind 2019 hoge ogen gooide op de pc. Nu, iets meer dan twee jaar later, vond ontwikkelaar Urban Games, gesterkt door het succes op pc, het een goed plan om de Transport Fever 2: Console Edition uit te brengen. Management-games hebben het vaak lastig op consoles vanwege de besturing met controller, maar wie weet heeft Urban Games de heilige graal gevonden. Wij zochten het voor je uit.

Aan het spel zelf is niet heel veel veranderd: je bouwt een netwerk van transportmiddelen en zorgt ervoor dat de juiste spullen en mensen zo efficiënt mogelijk van plek a naar b komen. Daarvoor heb je flink wat mogelijkheden die zowel ter land, ter zee, als in de lucht hun diensten leveren. Dit doe je in de campagne, die eigenlijk een enorm uitgebreide tutorial is en je door de historie van transport gidst, of in de zandbak-modus waarin je alle vrijheid krijgt. Ook in die laatste modus maak je de ontwikkeling van de transportsector door, maar het geeft je de vrijheid om zelf je startjaar te kiezen en om eventueel progressie stil te zetten.

Wat in de pc-versie al goed werkte, doet dat op console ook. De besturing voelt namelijk erg verfijnd en elk menu is middels shortcuts binnen een paar klikken te bereiken. Dat houdt de vaart lekker in het spel en het zorgt ervoor dat je je bezig kunt houden met de leuke aspecten van het managen in plaats van het worstelen met de menu’s. Als we een klein minpuntje mogen geven, dan merk je vooral dat een controller wat minder precies is wanneer je een route wilt aanleggen, iets dat vooral bij spoorwegen merkbaar is. Het is een heel klein smetje op een verder bijna perfecte implementatie op console. Mocht je overigens toch liever met muis en toetsenbord spelen, dan biedt Transport Fever 2 je die mogelijkheid ook op de Xbox-consoles. Dat is uiteindelijk toch de manier van besturen die we het liefst gebruikten tijdens het spelen.

Naast de controller-besturing zijn er ook genoeg andere zaken onder handen genomen. Zo zijn een flink aantal voertuigen van een upgrade voorzien, zodat het spel er nog mooier uitziet. Dat is sowieso iets dat echt fantastisch is aan Transport Fever 2: de grafische kwaliteit. De omgevingen zien er prima uit, maar wanneer je inzoomt, begint het feest pas echt. Je ziet mensen rondlopen, dorpjes met een eigen smoel en het is zelfs mogelijk om plaats te nemen in de cockpit van je vervoersmiddelen. Af en toe stop je gewoon even met managen en ben je gewoon even lekker bezig om alles in je op te nemen. Al deze wijzigingen worden overigens gratis aan de pc-versie toegevoegd middels een patch.

Op console krijg je de keus tussen een grafische en een performance modus. Zeker wanneer het drukker wordt, geven we de voorkeur aan de laatste optie. Verschil merk je eigenlijk amper, maar wanneer de game het lastig begint te krijgen, dan zijn de extra frames meer dan welkom. Zelfs in die modus merk je dat het niet allemaal altijd even soepel loopt, maar eerlijk gezegd is dat ook niet zo gek als je bedenkt wat er allemaal gebeurt. Storend wordt het nergens overigens, dus laat je vooral niet afschrikken.

Ook op console is Transport Fever 2 een fantastische game geworden die je uren bezig kan houden. De controller-besturing is prima en mocht dat niet je ding zijn, dan kun je altijd nog een muis en toetsenbord pakken. Daarnaast zijn de grafische details een lust voor het oog en is de gameplay bijzonder verslavend. We kunnen deze game dan ook van harte aanbevelen!

Wij speelden Transport Fever 2 Console Edition op de Xbox Series. De game is daarnaast te spelen op PlayStation 5, PlayStation 4 en Xbox One.