Doorgaan naar artikel
Atlas Fallen
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Atlas Fallen kan een verschrikkelijk slechte game gaan worden, of een hele goede. De previewversie was vooral onspeelbaar vanwege technische problemen, waardoor er weinig overbleef.

Atlas Fallen is een actie-RPG van Deck13, de studio die we kennen van The SurgeEr was vooral weinig over deze nieuwe titel bekend: het is een game waarin je door een woestijn reist en tegen monsters vecht, dat is duidelijk, maar trailers hebben maar bijzonder weinig gameplay laten zien. Atlas Fallen verschijnt in mei, maar wij zijn alvast met de game aan de slag gegaan voor onze preview. Althans… dat hebben we geprobeerd.

De build die wij van Atlas Fallen hebben mogen proberen, was amper speelbaar. We kregen met een dikke pc, die elke moderne titel met het grootste gemak draait, een enorm lage framerate en tijdens gevechten haperde het zoveel dat er geen game overbleef om van te kunnen genieten, hoe graag we ook wilden. Een kleine disclaimer: dit kan nou eenmaal gebeuren bij games die op pc verschijnen. Al helemaal tijdens de ontwikkelperiode kan het voorkomen dat een vroege versie van een spel niet goed samengaat met een specifiek stukje hardware of een driver. Het kan dus zijn dat wij bij een relatief kleine pechgroep behoorden, maar het is desalniettemin een probleem dat voor de release verholpen moet worden.

Het hielp daarbij niet dat de grafische instellingen waaruit we konden kiezen, belachelijk waren. V-Sync aan of uit was een optie en verder konden we kiezen uit een paar pre-sets van de algehele grafische kwaliteit, “laag”, “gemiddeld”, “hoog”, je kent het wel. Echte instellingen om aan te passen waren er niet, maar dit kan goed iets zijn dat wel in de uiteindelijke game zal zitten.

We probeerden ons door de problemen heen te bijten, maar wat we van de game konden ervaren, wist ook niet al te veel indruk te maken. Atlas Fallen lijkt een redelijk rechttoe rechtaan actie-RPG te zijn waarin je kan aanvallen en combo’s kan maken. Je kan met een juiste timing aanvallen afweren, maar dit is niet zo interessant als bij vergelijkbare games. Vijanden krijgen een groot rood licht wanneer ze aanvallen en dat is exact de timing waarop je moet afweren. Hierdoor voelt het niet alsof je je vijanden moet bestuderen, maar meer alsof je aan het reageren bent op een stoplicht. Het kan natuurlijk goed zo zijn dat latere monsters wel een zekere tactiek zullen vereisen, dus neem dit kritiekpunt met een korreltje zout.

Andere systemen zorgen ervoor dat je aanvallen steeds sterker worden naarmate je meer aanvalt en grotere combo’s maakt. Niet alleen dat, maar je kan jezelf met allemaal effecten uitrusten die op andere momenten activeren. Dit zou best tof kunnen worden, maar het kwam niet goed uit de verf. Dat het niet uit de verf kwam, kan er zomaar aan liggen dat een snelle actie-RPG spelen met een tergend lage framerate en constante haperingen gewoon niet leuk is. Het is alsof je op stelten probeert te lopen terwijl twee mensen met een zaag bij elke stap zoveel mogelijk van je stelten af proberen te zagen.

We moeten helaas hard zijn in de preview, want het is een serieus probleem dat verholpen moet worden. Dat gezegd hebbende, houd er wel rekening mee dat het misschien wel een onbenullig probleempje is en als het straks soepeltjes loopt, kan het zomaar een hele toffe game zijn.