Doorgaan naar artikel
Nothing ear (2)
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Hoewel de prijs iets duurder is dan zijn voorganger is de adviesprijs van €149,- een prima prijs en is de Nothing ear (2) een prima alternatief voor de wat duurdere oordopjes op dit moment. Met een redelijke noise cancelling, goede pasvorm en prima geluid kan je in vrijwel elke situatie genieten van je favoriete muziek. Bovendien zien ze er ook leuk uit door zijn unieke transparante uiterlijk.

Eind 2021 kwam het toch wat onbekende bedrijf Nothing, van oud OnePlus-oprichter Carl Pei, met haar eerste draadloze oordopjes. Met de Nothing ear (1), zoals de oortjes heten, moesten ze de competitie aangaan met andere merken. Afgelopen maand is de Nothing ear (2) gelanceerd en het is logischerwijs een opvolger van hun eerste model.

Wie de Nothing ear (1) kent, zal op het eerste oog geen verschil zien met het nieuwe model. Ze zien er namelijk vrijwel identiek uit. Als je ze langs elkaar legt, zie je overigens wel dat het nieuwe doosje ietsjes compacter is. De ear (2) heeft dus dezelfde vrijwel unieke look als zijn voorganger. Hier is verder niets mis mee, want de look is tevens een onderdeel waarmee Nothing onderscheid maakt met andere oortjes. Dit komt voornamelijk door de deels transparante case en oortjes.

Wat vrijwel direct opvalt, is dat de vorm van de oortjes erg veel lijkt op die van de Apple Airpods Pro. Het zijn korte staafjes waarvan de oordopjes ook veel weg hebben van de Airpods. Het zijn rubberen dopjes die in je oor gestopt kunnen worden. De vierkante oplaadcase ziet er leuk uit, mede door het transparante materiaal. Helaas voelt de case niet heel erg stevig aan, maar zal bij normaal gebruik toch niet gauw kapot gaan. In het doosje treffen we naast de oplaadcase en oortjes ook een korte USB-C-kabel en diverse rubberen dopjes in verschillende maten.

Nothing ear (2)

De Nothing ear (2) is met zijn adviesprijs van €149,- wat duurder dan zijn voorloper die €99,- kostte. De hogere prijs heeft te maken met enkele nieuwe en verbeterde features zoals een opgewaardeerde active noise cancelling en andere bedieningsknoppen. Bij de voorloper kon je alles bedienen middels aanraakgevoelige knopjes, maar bij de ear (2) werkt het middels een mechanische bediening. Je dient een soort van knijpbeweging te maken op het staafje om bijvoorbeeld muziek te pauzeren of over te slaan naar een volgend nummer. Dit mechanisme is ook aanwezig bij de Airpods Pro en voorkomt hiermee bijvoorbeeld dat je per ongeluk de muziek pauzeert omdat je het aanraakgevoelige gedeelte hebt aangeraakt. Ook is er Dual Connection aanwezig waarmee het mogelijk is om de oortjes met twee apparaten tegelijk te verbinden. Dit is erg handig, omdat je zo niet elke keer weer opnieuw je oortjes moet pairen met het apparaat dat je gebruikt. Verder is de ear (2) voorzien van een IP54 rating ten opzichte van de IPX4 van zijn voorganger. Het wezenlijke verschil is dat nu zowel de oortjes als de case tegen water, zweet en stof kunnen. Hiermee zijn ze ook zonder problemen buiten te gebruiken of tijdens een workout.

Nothing ear (2)

Met de bijbehorende Nothing X-app kan je snel en vooral eenvoudig instellingen aanpassen. Denk hierbij aan de functies die de drukknopjes hebben, maar ook een verbeterde equalizer. Hiermee heb je de mogelijkheid om geluidsinstellingen aan te passen, iets wat bij de ear (1) niet mogelijk was. Nu kunnen gebruikers naast enkele pre-sets ook via een eenvoudig schuifsysteem het geluid aanpassen zoals jij dat graag zou willen. Dit is ideaal, want niet elke muziekstijl komt bij elke instelling goed uit de verf. Wat de batterijduur betreft, is deze ook ietwat verbeterd. Met alle functionaliteiten ingeschakeld, zoals ANC, zou je ongeveer 6 uur onafgebroken luisterplezier hebben. Met de oplaadcase erbij zou je genoeg energie moeten hebben voor ongeveer 36 uur, wat een redelijk gemiddelde accuduur is. Mochten de oortjes leeg zijn en je wilt ze toch snel gebruiken, dan kan je na ongeveer 10 minuten laden er weer bijna twee uur tegenaan.

Nothing ear (2)

Als we kijken naar het draagcomfort, dan zijn we hierover erg positief over. Doordat de aanwezige oordopjes er in diverse maten zijn, is er eigenlijk voor iedereen wel een passend dopje. Ze sluiten goed aan in je oor en blijven goed zitten. Zelfs bij het wild op en neer bewegen van je hoofd of tijdens het sporten blijven ze goed op hun plek zitten, iets wat zeker wel belangrijk is. Ze zijn daarbij ook niet voelbaar aanwezig, waardoor je eigenlijk niet merkt dat je ze draagt.

Wat het geluid betreft, zijn we hier redelijk over te spreken. Hoewel er een prima geluid uit de oortjes komt, zouden sommige tonen wel iets dieper mogen zijn voor het juiste balans. Zelfs met het aanpassen van de tonen via de equalizer blijft het wat flets. Aan de andere kant zit ook niet iedereen te wachten op overdreven lage tonen, maar iets meer body mag het wel hebben. De Nothing ear (2) biedt verder wel een prima en helder geluid en ook de spraak komt goed door. Zowel via bijvoorbeeld een podcast, maar ook gewoon in een telefoongesprek. De active noise cancelling doet zijn werk, maar er zijn modellen op de markt waarbij deze iets beter tot zijn recht komt, al wordt er wel duidelijk extern geluid gefilterd. Kortom met de adviesprijs van €149,- is de Nothing ear (2) een goede concurrent van bijvoorbeeld de Airpods Pro en andere oortjes uit het duurdere segment.