Doorgaan naar artikel
GeForce Now Ultimate
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Met GeForce Now Ultimate haal je het beste uit GeForce Now. Het werkt eenvoudig, soepel en de vertraging is nauwelijks merkbaar. Het is wel jammer dat een groot deel van je Steam-bibliotheek waarschijnlijk (nog) niet wordt ondersteund.

Cloud gaming is niet nieuw, zelfs niet toen het wat bekender werd door Google Stadia in 2019. Zo bestond Nvidia Grid voor de Nvidia Shield al in 2013 en dat was de voorloper van GeForce Now. In 2020 werd GeForce Now ook beschikbaar voor het grote publiek en door het gat dat Google heeft laten vallen, wordt het ook steeds interessanter. In de afgelopen maanden is Nvidia bezig geweest om de RTX 3080-systemen te upgraden met een RTX 4080 om optimaal gebruik te kunnen maken van DLSS 3 en ray tracing. Voor ons een mooi moment om eens te kijken naar het GeForce Now Ultimate-abonnement.

De basisvariant van GeForce Now is gratis te gebruiken, maar geeft je alleen standaardtoegang tot de gamingservers. De standaardtoegang kent een wachtrij en als het druk is, kan het dus zijn dat je flink wat minuten zult moeten wachten tot er een plekje vrij is gekomen. Daarnaast mag je ook maximaal een uurtje spelen, wat net genoeg is om lekker in je ritme te komen.

Met GeForce Now Ultimate kun je direct spelen, geen wachtrij, en mag je maximaal acht uur achter elkaar spelen. Daarnaast kun je gamen met een 4k-resolutie en maximaal 120 FPS. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan en wel die van nog net geen € 100,- voor 6 maanden. Je maakt gebruik van je eigen Steam-bibliotheek, maar niet elk spel wordt ondersteund.

Het mooie van GeForce Now is, dat het eigenlijk overal op werkt waar je een browser op kunt installeren. Zo hebben wij games gespeeld via de laptop, gaming-pc, telefoon, tablet en zelfs rechtstreeks via de televisie. Het werkt ongelooflijk eenvoudig en je hoeft alleen maar in te loggen met je account en je klikt het spel aan dat je wilt spelen. Binnen een minuut is je game klaar voor gebruik en kun je aan de slag.

Wij hebben de afgelopen weken zoveel mogelijk verschillende games geprobeerd te spelen. Zo zijn we eerst aan de slag gegaan met Trackmania, een game waarbij het absoluut noodzakelijk is dat je zo min mogelijk last hebt van vertraging met je invoer. Het verbaasde ons echt enorm hoe goed dit werkt, zelfs met een DualSense-controller die middels Bluetooth verbonden was met de televisie. Met deze opstelling hebben we bij de meeste banen een gouden medaille kunnen scoren en dat hadden wij vooraf niet gedacht.

Ook een game als Cyberpunk 2077 werkt prima in combinatie met GeForce Now. Deze action-RPG met eerstepersoonsperspectief vraagt om nauwkeurige besturing en ook hier hadden we nauwelijks het idee dat we aan het gamen waren via een streamingdienst. Deze game profiteert ook enorm van de RTX 4080-upgrade, omdat je daardoor kunt spelen met DLSS 3-ondersteuning. Hierdoor krijg je eindelijk te zien hoe de makers de game ooit voor ogen hadden en het ziet er echt geweldig uit. De straten van Night City waren niet eerder zo mooi.

Is GeForce Now dan helemaal perfect? Nee, dat is het niet. Zo ben je natuurlijk altijd afhankelijk van een snelle, maar vooral ook stabiele verbinding. Het kwam af en toe voor, niet heel vaak, dat de verbinding niet helemaal stabiel was en dan blijft de game wat hangen. Dit is niet zo heel erg als je een actiegame aan het spelen bent, maar wanneer je een racegame speelt, is dit niet zo handig. Daarnaast was maar zo’n 20% van onze bibliotheek te spelen via GeForce Now, games als New Tales from the Borderlands en Deathloop worden bijvoorbeeld niet ondersteund.

GeForce Now is een hele interessante dienst, zeker met het wegvallen van Google Stadia, en met GeForce Now Ultimate haal je zeker het allerbeste uit de dienst. Mocht je geen plek hebben voor een flinke gaming-pc of simpelweg geen geld, maar wil je toch het grafische geweld hebben, dan is het zeker het overwegen waard. Het werkt verbazingwekkend goed, mits je een snelle en stabiele internetverbinding hebt. Wel moet je er rekening mee houden dat niet elk spel uit je bibliotheek zal worden ondersteund.