Doorgaan naar artikel
R-Type Final 3: Evolved
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

R-Type Final 3: Evolved is een verwarrende titel want het is het tweede deel met wat updates en wat exclusieve content. De game blijft in de kern vermakelijk en biedt nu iets meer content dan toen het origineel uitkwam, maar veel verschil met twee jaar geleden is er niet echt, zeker omdat de DLC niet bij dit pakket zit.

Klassieke shoot-em-ups blijven nog steeds populair voor een groep liefhebbers en een van de toppers uit dit genre is de R-Type-serie. Wij mochten in 2021 R-Type Final 2 uitproberen – hier kan je onze review teruglezen – dat een ode is aan de ‘laatste’ game uit de serie die ruim twintig jaar geleden verscheen. Nu is de volgende telg in de serie aan de beurt, R-Type Final 3: Evolved, die momenteel exclusief voor de PlayStation 5 speelbaar is. Lees hier in onze review wat onze ervaring met het derde deel in de Final-serie is.

R-Type Final 3: Evolved

Om meteen met de deur in huis te vallen: de titel van de game is erg verwarrend. Dit zogeheten derde deel is niets anders dan het tweede deel met wat updates. In een update wordt R-Type Final 2 op alle platformen waar de game op beschikbaar is omgetoverd naar de titel met een drie er achter, waardoor technisch gezien deeltje twee niet meer bestaat. De subtitel Evolved betekent dat het spel slechts wat  exclusieve content voor de PlayStation 5 bevat.

De toevoegingen van deze speciale versie zijn zeven exclusieve levels, een mogelijkheid om een eigen kamer in te delen, de ruimteschepen in bepaalde omgevingen te zien en een speciale VR-ervaring om de lancering mee te maken. Het blijft jammer dat de DLC niet is toegevoegd aan dit pakket want zodoende voelt R-Type Final 3: Evolved nog steeds niet als het complete pakket dat het beweert te zijn.

R-Type Final 3: Evolved

Zodoende kunnen we deze review bijna hetzelfde houden als die van R-Type Final 2, dus als je inhoudelijk meer wil weten over de game kan je het beste die review teruglezen. De extra levels die in deze specifieke versie zitten zijn uitdagend en intens, maar dit ‘nieuwe deel’ voelt vooral als een excuus om de game weer opnieuw in de markt te zetten. Zodoende is deze uitgave bijna crimineel te noemen, omdat de studio niet direct benoemd dat het R-Type 2 Final is met wat extra’s. Eigenlijk is de game alleen aan te raden voor mensen die al langer twijfelden het spel aan te schaffen of extreem fan zijn van de serie. Anders voegen de extra’s niet bijster veel toe bovenop het originele spel/het tweede deel.

Voor deze review is R-Type Final 3: Evolved gespeeld op de PlayStation 5, het enige platform waar de game beschikbaar op is op moment van schrijven.