Doorgaan naar artikel
7th Guest VR
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

7th Guest VR lijkt op dit moment al een imponerende ervaring te worden, waarbij geprobeerd is het origineel in ere te laten. Er zijn nog wat ruwigheden, maar gezien dit een vroege demo was, verwachten we dat dit helemaal goed gaat komen.

Het blijft populair om oude klassiekers in een nieuw jasje te stoppen. Zo dacht de Nederlandse studio Vertigo Games er ook over met 7th Guest VR, een klassieke point-and-click-adventure in het horror-genre, maar dan in virtual reality. Wij mochten al met een exclusieve demo aan de slag. In deze preview lees je over onze beleving. Deze demo neemt ons mee in een korte introductie en een volledige puzzelkamer. Vandaar zitten er enkele kleinere spoilers voor deze puzzels in onze preview, ondanks dat we proberen cryptisch te zijn. Lees niet verder als je zelf alles wilt ervaren voor de eerste keer.

7th Guest VR

Voor diegene die het klassieke spel uit 1993 niet hebben beleefd, wat vergeten zijn of geen idee hebben waar we het over hebben: in 7th Guest draait het om een interactief verhalend puzzelspel waarbij een groot landhuis het podium is voor ons avontuur. Wij als hoofdrolspeler beleven een verhaal van de zeven geesten die mogelijk in dit landhuis noodlottig zijn omgekomen, waarmee het verhaal langzamerhand samenkomt. Elk personage had zijn of haar eigen reden om naar het landhuis te komen en het is aan jou om dit te onderzoeken middels het oplossen van puzzels. Vroeger werd het spel samen met Myst gerenomeerd als geweldig puzzelspel, ook mede omdat het echte acteurs heeft gebruikt voor de filmpjes.

Dit keer mogen we het in VR beleven. Bij het aankomen met de boot zie je al de iconische botten in je handen zitten, een mooie knipoog naar de cursor waarmee je de klassieke point-and-click-game bediende. Vrijwel direct krijg je een lantaarn waarmee je kan schijnen op gebieden waardoor je zaken ziet zoals die waren toen de geesten nog in leven waren. Dit heeft zowel nut, want zo kan je bepaalde afgebrokkelde onderdelen weer herstellen, maar werkt ook goed voor de sfeer, want zo zie je schilderijen, standbeelden en andere zaken ook in hun originele – soms angstaanjagende – staat.

In de puzzelkamer die we mochten beleven, zaten erg interessante puzzels, al werd veel al met enige overduidelijke hint op de muren of doosjes verklapt. Toch heeft dat de pret niet weten te drukken, want deze game gebruikt VR op een manier die wij nog niet eerder hebben beleefd. Door je hand in een opening te doen verscheen onze hand uit een andere opening. De eerste keer voelde dit erg vreemd omdat het niet overeen kwam met onze eigen hand, maar na een paar keer voelde het haast natuurlijk. Door variaties van deze puzzel in te zetten, bleef de kamer interessant genoeg om het einde te behalen. Als elke unieke kamer een leuk element als dit introduceert, zal 7th Guest VR echt een geweldige puzzelgame worden.

7th Guest VR

Buiten de toffe sfeer van het spel, zijn er ook weer acteurs ingeschakeld om de personages van de geesten te laten spelen. Omdat het dit keer in virtual reality is, is gebruik gemaakt van 3d-scanners om zo de acteurs vanuit alle hoeken te belichten. In de praktijk goldt voor deze vroege demo dat er bepaalde aspecten van de acteurs erg leek op de polygone personages van spellen van ruim twintig jaar terug, zoals Tomb Raider of Goldeneye. Dit oogde momenteel best lelijk en leidde wat af, maar het is wel tof om volledig om deze personages heen te kunnen lopen.

Daarnaast verliep niet elke interactie vlekkeloos omdat soms de bewegingen nog niet helemaal vloeiend werden overgezet naar wat we probeerden te bereiken in de puzzels. Soms bewogen we onze hand richting een bepaald object, maar bleef onze geprojecteerde hand hangen op dezelfde plek. Als dit soort zaken opgepoetst worden voor de release, hebben we vrijwel niks meer te klagen.

Als de problemen weggewerkt worden dan zal dit zowel een tof avontuur voor nieuwkomers, als een liefdesbrief voor de liefhebbers van vroeger worden. Dan zal 7th Guest VR als semi-remake een geweldige ode aan het origineel neerzetten met diezelfde sfeer, verhaal, spanning en unieke puzzels.

7th Guest VR is voor deze preview gespeeld op de Valve Index via Steam. Het spel zal ook speelbaar worden op Meta Quest-headsets en andere PCVR-headsets, en zal later dit jaar verschijnen.