Doorgaan naar artikel
Ride 5
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Ride 5 is de beste motorracegame van het moment. Het ziet er vaak behoorlijk realistisch uit, de content van de carrièremodus is uitgebreid en de besturing is goed aan te passen aan jouw vaardigheden.

Niet iedereen is fan van racegames en al helemaal niet als het gaat om racen op twee wielen. Toch is Ride 5 al de derde motorracegame, naast Monster Energy Supercross 6: The Official Videogame en MotoGP 23, die de Italiaanse ontwikkelaar Milestone dit jaar uit heeft gebracht. Wij gingen hier de afgelopen weken mee aan de slag en vertellen hieronder of wij ons hebben vermaakt.

In tegenstelling tot MotoGP 23 neem je in Ride 5 niet deel aan een officieel kampioenschap. In de carrièremodus begin je helemaal onderaan de ladder en zul je deel moeten nemen aan lokale racewedstrijden om jezelf te bewijzen en uiteindelijk op te werken naar het allerhoogste niveau. Dat is niet heel erg bijzonder en hebben we natuurlijk al veel vaker gezien in verschillende andere games. Toch is de carrièremodus erg leuk om te doen en bevat het enorm veel content. In het begin hoef je alleen maar wedstrijden te rijden, maar als je verder komt, wordt ook kwalificeren een onderdeel. Door goed te presteren, speel je nieuwe motoren vrij, maar ook nieuwe onderdelen. Daarnaast verdien je ook het nodige geld en dat kun je weer inzetten om je verzameling uit te bereiden of om onderdelen te kopen. Je kunt het misschien het beste vergelijken met Gran Turismo, maar dan met motoren. Door het langzaam toevoegen van nieuwe gameplayonderdelen en steeds snellere voertuigen, blijft het leuk om voor langere tijd te spelen.

In de review van het vorige deel hebben we de moeilijkheidsgraad van het spel uitgebreid besproken. Ook deze keer is het alles behalve een arcade-racer. Gelukkig maakt ook deze game gebruik van Milestone’s Neural AI System, een systeem dat je subtiel probeert te helpen om je rijvaardigheid te verbeteren. Wij moeten zeggen dat het niet te makkelijk aanvoelde, maar juist uitdagend. Na een aantal uren proberen, hebben we de moeilijkheidsgraad omhoog geschroefd en voelde het allemaal nog steeds behapbaar. Dit maakt dit deel uitermate geschikt voor gamers die graag een motorracegame willen spelen, maar bang zijn dat het allemaal te moeilijk is. Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Het geeft je de mogelijkheid om langzaam de ondersteuning af te bouwen en dat zorgt ervoor dat je echt een voldaan gevoel hebt na het voltooien van een race, ook al kom je niet als eerste over de finish.

Het vorige deel zag er al mooi uit en dat was al een verbetering ten opzicht van Ride 3, maar nu heeft Milestone toch weer een flinke stap weten te zetten. Je kijkt, mits je de camerastand niet aanpast, op de rug van de rijder en dat ziet er behoorlijk realistisch uit. Misschien hadden de ontwikkelaars nog wel wat meer aandacht mogen besteden aan alles wat zich buiten het circuit afspeelt, maar als je heel erg geconcentreerd aan het rijden bent, valt dat toch niet echt op. Wat ook mooi is om te zien, is een race in natte omstandigheden. Het lijkt erop alsof de game-engine die Milestone gebruikt het beste tot z’n recht komt in deze omstandigheden. Het lijkt op die momenten soms zo realistisch dat een buitenstaander het zou kunnen aanzien voor een YouTube-filmpje van een echte race.

Ride 5 is een prachtige motorracegame en in onze ogen de beste game in het genre op dit moment. Grafisch gezien is het weer een flinke stap voorwaarts en dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de ontwikkelaar de game alleen uitbrengt voor de laatste generatie consoles en pc. De carrièremodus is redelijk standaard, maar bevat enorm veel content om je urenlang te vermaken. De besturing is niet eenvoudig, maar het Neural AI System helpt je enorm. Het maakt het zeker niet te makkelijk, tenzij je dit graag wilt, en leert je eigenlijk om steeds beter te worden. Wij kunnen de game alleen maar aanraden als je fan bent van het genre, maar ook voor gamers die andere motorracegames te lastig vinden.

Ride 5 is voor deze review gespeeld op de Xbox Series X|S. De game is verder verkrijgbaar voor PlayStation 5 en pc.