Doorgaan naar artikel
Evergreen
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

Evergreen is een erg mooi vormgegeven spel met een duidelijk natuurthema waarbij je voornamelijk moet puzzelen. Het duurt niet te lang en het houdt voldoende de aandacht vast om meerdere keren uit de spellenkast te pakken. De speeldoos is praktisch ingericht waardoor je bijna niets klaar hoeft te leggen aan het begin van het spel en doordat alle spelonderdelen iets verlaagd in het speelbord geplaatst kunnen worden hoef je niet bang te zijn iets om te stoten. De solovariant had iets uitgebreider gekund, maar het meerspelerspel is zeker de moeite waard.

Eerder dit jaar kwam van speluitgever 999 Games het bordspel Evergreen uit. Evergreen is ontworpen door Hjalmar Hach die we kennen van het ook onlangs uitgebrachte The Great Split. Evergreen is ook één van de in de prijzen gevallen spellen bij de verkiezing voor Speelgoed van het jaar 2023. In Evergreen is het de bedoeling dat iedereen op een eigen speelbord bossen aanplant in verschillende biomen op zijn of haar planeet. Hierbij moet rekening gehouden worden met de stand van de zon en schaduw die dit veroorzaakt. Wie dit het slimst doet wint het spel.

Evergreen_Planeet Foto: Janneke Ooms-Janssen

Evergreen speel je in vier seizoenen uit. Iedere beurt ligt er voor iedere speler plus één een bioomkaart open. Je pakt een bioomkaart waarop staat in welke van de zes biomen jij een actie mag spelen. Je kunt hierbij kiezen voor bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe kiemen of het laten groeien van bomen. Ieder seizoen mag je minder acties spelen. Aan het einde van een seizoen bekijk je vanaf de kant waar de zon staat welke bomen er op jouw planeet staat. Als bomen in de schaduw van andere bomen staan krijg je er helaas geen punten voor. Ook tel je het grootste aaneengesloten bos en verdien je hier punten mee. Aan het einde van het spel kijk je hoe vruchtbaar ieder bioom is en dus hoeveel punten je per bioom krijgt voor de grote bomen. Dit wordt bepaald door kaarten die je gedurende het spel opzij legt. De speler met de meeste punten wint het spel.

Grappig aan Evergreen is dat je goed moet puzzelen hoe je met het aanleggen van het bos optimaal punten verdient. Eerst plaats je kiemen, maar wil je ze direct laten groeien zodat ze punten opleveren? Of doe je dat pas in een volgende ronde en plaats je ze op een andere manier waardoor ze later geen schaduw over elkaar werpen? Je kunt verschillende strategieën inzetten waarbij je elkaar niet erg dwars kunt zitten zonder je eigen spel wat te verwaarlozen. Je moet blijven zoeken naar de balans. Evergreen ziet er prachtig uit en het duidelijk dat er aandacht is besteed aan de vormgeving waarbij het speelbord toch een minimalistische indruk wekt. Fijn is dat je de speelstukken in vakjes op jouw planeet zet, waardoor niet alles verplaatst als je er per ongeluk tegenaan stoot. Een groot voordeel is ook dat alle spelers hun acties tegelijkertijd kunnen uitspelen waardoor je niet hoeft te wachten op jouw beurt.

Evergreen_Speloverzicht Foto: Janneke Ooms-Janssen

Je speelt het spel in ongeveer drie kwartier uit met maximaal vier spelers. Evergreen heeft ook een solovariant. Dit is wel leuk omdat je jouw eigen score kunt proberen te verbeteren, maar het was nog leuker geweest wanneer er verschillende uitdagingen waren die je kunt aangaan. Bijvoorbeeld: haal minimaal 150 punten waarbij je een groot bos van minimaal twaalf bomen hebt aan het einde van het spel. Het spel speelt optimaal met drie of vier spelers.