Doorgaan naar artikel
Sony INZONE H5
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Sony INZONE H5 is een gamingheadset die prima past in het middenklasse segment. Als we kijken naar de prijs- en kwaliteitverhouding biedt Sony met de H5 een stevige, degelijke headset met een strak design. Ook de geluidskwaliteit is dik in orde en beschikt ook over de Spatial Audio voor ruimtelijk geluid. Helaas ontbreekt de noise cancelling en heb je op de pc iets meer instelmogelijkheden ten opzichte van de PlayStation 5.

Sony kennen we voornamelijk van hun tv’s en audio-apparaten, maar ook natuurlijk van de PlayStation console. Naast de console heeft Sony niet veel andere hardware gericht op gamers. Sinds ongeveer een jaar heeft de fabrikant een nieuw INZONE-hardwaresegment toegevoegd gericht op gamers. Wij mochten aan de slag met de Sony INZONE H5, een draadloze gaming headset die zowel op de PlayStation als op de pc gebruikt kan worden.

Sony heeft diverse headsets ontwikkeld onder de INZONE waaronder de H5, het model waar wij onze tanden in mochten zetten. Deze uitvoering is wordt gezien als een goede middelmaat als we kijken naar de adviesprijs van €149,-. Bij het uitpakken van de INZONE H5 valt direct op hoe licht de headset is. Ondanks het lichte gewicht van slechts 260 gram voelt de kwaliteit en stevigheid van de Sony INZONE H5 goed en degelijk aan. Het gebruik van hoogwaardige materialen zorgt voor een premium gevoel en door gebruik te maken van minimalistische kleuren en knoppen ziet de headset er ook nog eens erg strak uit. Zo is de INZONE H5 verkrijgbaar in het volledig wit of in het zwart. De hoofdband is verstelbaar en past comfortabel op verschillende hoofdvormen, terwijl de oorkussens zacht zijn, goed aansluiten rondom de oren en daarbij het omgevingsgeluid effectief dempen.

Sony INZONE H5

Sony heeft slim nagedacht over de besturingsfuncties van de INZONE H5. De fysieke bedieningselementen op de oorschelpen zijn goed ontworpen en makkelijk op de tast te vinden en te bedienen. Zo is er bijvoorbeeld een wat grotere volumeknop aanwezig waarmee je eenvoudig het volume kunt regelen. Er is naast de volumeknop nog een set knopjes waarmee het balans tussen chat en gamen kan worden geregeld. Bij het dempen van de microfoon is het ook enkel nodig om de microfoon ophoog te klappen. Dit kan snel en eenvoudig worden gedaan zonder dat je op de tast moet gaan zoeken naar de betreffende knop. De geïntegreerde spraakassistentie voegt een extra laag van gemak toe, waardoor gebruikers handsfree toegang hebben tot functies zoals Siri of Google Assistant. Het enige nadeel is dat er geen ingebouwde Bluetooth-functionaliteit in de headset is verwerkt. Hierdoor ben je altijd afhankelijk van de bijgeleverde USB-dongel om de connectie te maken. Of je kan de 3,5mm jack-aansluiting gebruiken op bijvoorbeeld je telefoon, mocht je deze optie nog hebben.

Sony INZONE H5

Sony kennen we, als we kijken naar hun audio-apparaten, van hun goede geluidskwaliteit. Dit is bij de INZONE H5 gelukkig niet anders. De headset levert een gebalanceerd geluidsbeeld met diepe bassen en heldere midden en hoge tonen. Deze komen goed tot hun recht op diverse vlakken, of je nu aan het gamen bent, muziek luistert of een film kijkt. Helaas is er geen noise cancelling aanwezig. Mocht je dit een belangrijke feature vinden dan dien je iets dieper in de buidel te tasten en te gaan voor de INZONE H9, het duurdere en luxere broertje van de H5.

Sony INZONE H5

De headset kan zowel op de PlayStation als op de pc gebruikt worden. Voor de pc kan je, in tegenstelling tot de console, gebruikmaken van de INZONE Hub-software. Hiermee kan je het geluid nog meer personaliseren en wordt het geheel naar een iets hoger niveau getild. Dit zorgt er overigens ook voor dat de H5-headset voor de pc net iets meer lijkt te bieden dan voor de PlayStation. Simpelweg omdat je het daar moet doen met de vrijwel standaard instellingen. Ook de batterijduur stelt ons niet teleur. Met een volle accu kan je ongeveer 28 uur gamen voordat je hem weer op dient te laden. Gelukkig ben je doormiddel van de snelle USB-C-aansluiting na 3,5 uur ook weer klaar voor een nieuwe speelsessie.