Doorgaan naar artikel
Polaroid OneStep SX-70-camera
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

De LEGO Polaroid OneStep XS-70-camera is zowel qua bouwervaring als eindresultaat een erg leuke set. Wel ligt de prijs-per-steentje relatief hoog.

Wat is er leuker dan nieuwtjes schrijven over LEGO? Het mogen recenseren ervan natuurlijk! Wij zijn dan ook erg blij met de kans die we kregen om de Polaroid OneStep SX-70-camera uit de Ideas-reeks te reviewen. Inmiddels hebben we die set gebouwd en hieronder kun je lezen wat wij vinden van het bouwproces en het eindresultaat.

Vooral bij sets voor volwassenen krijgt LEGO wel eens het commentaar dat er eigenlijk alleen hele grote, en dus dure, sets te koop zijn. Het begint er echter op te lijken dat ook de liefhebbers van wat kleinere builds meer aan hun trekken gaan komen. Zo verschijnt binnenkort de McLaren Formule 1-wagen van Ayrton Senna en ook is er vanaf 1 maart een mini Millenium Falcon te verkrijgen. Begin dit jaar verscheen echter al deze OneStep SX-70-camera die bestaat uit 516 steentjes voor de adviesprijs van € 79,99 (de set is al voor minder te krijgen via bijvoorbeeld Bol.com). Dat komt neer op een prijs-per-steentje van 15 cent, wat relatief veel is.

Als we de doos openmaken, worden we blij verrast. Een van de grootste ergernissen bij ons is de grote hoeveelheid plastic waarin de onderdelen normaal gesproken worden verpakt. LEGO heeft beloofd om dit uit te faseren en deze set is de eerste set die wij ooit geopend hebben waar alleen papieren zakjes in zitten. Alleen de extra onderdelen zaten nog in een plastic zakje. Het doet niets voor de bouwervaring en het is ook geen garantie dat jij ook papieren zakjes aan gaat treffen wanneer je deze set aanschaft, maar wij waren in ieder geval blij verrast.

Het hele proces bestaat uit vier stappen, verdeeld over evenzoveel zakjes en als je een beetje doorwerkt, dan zul je met een uurtje of twee à drie wel klaar zijn met bouwen. Je begint met de onderkant van de camera, waarna het binnenwerk volgt om uiteindelijk met de buitenkant de set compleet te maken.

Het leukste is ongetwijfeld het binnenwerk, wat voor een deel uit Technic bestaat. Gedurende dat hele proces blijf je steeds nieuwsgierig naar wat er daarna komt en hoe alles uiteindelijk moet gaan werken. Uiteindelijk levert dit ook een erg leuke feature op van de camera. Hij werkt namelijk “echt”. Naturlijk kun je er geen echte foto’s mee maken, maar wel worden er vier LEGO-foto’s meegeleverd die je in de lade van de camera kunt schuiven. Door vervolgens op de rode knop te klikken, maak je de foto en schuift het resultaat uit het sleufje. Wanneer je wel eens gefotografeerd hebt met een Polaroid zul je het ongetwijfeld herkennen. Het blijft bijzonder hoe LEGO het gevoel en de “klik” van het bronmateriaal weet na te bootsen.

Wie bang is voor een grote hoeveelheid stickers kan gerust ademhalen. Dit is namelijk tot een minimum beperkt. Ook zijn ze relatief makkelijk te plakken, waardoor ze de bouwervaring amper in de weg zitten. Waar we zelf vooral blij mee waren is dat de tekst op het fotoboekje en de knop van de camera bedrukte elementen zijn.

Het uiteindelijke resultaat oogt erg fraai. Door de aanwezigheid van de “Polaroid-regenboog” in combinatie met zwart en wit is het een leuke eye-catcher. Daarbij heeft de OneStep SX-70 min of meer de afmetingen van de echte camera, dus zou je bezoek het zelfs op het eerste oog kunnen verwarren met een originele.

Wij vinden de Polaroid OneStep SX-70-camera een erg leuke build met uiteindelijk een resultaat dat niet misstaat in je collectie. De interne functionaliteit is erg leuk gedaan. Wel voelt de set wat duur als je kijkt naar prijs-per-steentje en hoe lang je er mee bezig bent.

De LEGO Polaroid OneStep SX-70-camera is verkrijgbaar in de LEGO-shop en heeft setnummer 21345 gekregen.