Doorgaan naar artikel
Recensie: New Super Mario Bros. U
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Deze week verschijnt alweer het vierde deel in de New Super Mario Bros. reeks. Zo nieuw is de reeks dus niet meer en zal dan ook meer moeten doen dan alleen een nieuwe lading levels te brengen. Lukt het Mario om ons wederom te overtuigen, of is dit eerste HD Mario avontuur een ware mislukking.

Bowser wil niet alleen Peach
Iedereen die ooit een Mario game heeft gespeeld kent hem natuurlijk, onze grote vriend Bowser. Net als altijd is hij ook dit keer weer uit op Princess, maar hij wil meer. Hij vindt namelijk het optrekje van Mario’s vriendin zeer aantrekkelijk en besluit deze dan ook maar gelijk over te nemen. Ben je normaal gewend dat je vanuit het kasteel op weg moet naar Bowsers vertrek, moet je dit keer juist richting het Mushroom Kingdom. Klein detail is dat je niet begint bij Bowsers kasteel, maar in de Eikenvallei.

Qua werelden-structuur is er ondanks deze verandering weinig vernieuwd. Op willekeurige volgorde kom je onder andere langs een woestijn, een waterwereld en een gletsjer. Toch kent het spel meer vernieuwing dan de voorgaande delen. Zo zijn alle werelden bijvoorbeeld met elkaar verbonden. De meest opmerkelijk verandering is natuurlijk het HD-jasje dat de game heeft aangetrokken. Door de high definition mogelijkheden lijken de werelden ineens veel dynamischer. Denk bijvoorbeeld aan achtergronden die blijven veranderen tot in detail.

New Super Mario Bros. U  New Super Mario Bros. U  New Super Mario Bros. U

Alleen of met z’n vijven
De Wii U beschikt natuurlijk over een speciale gamepad waarmee je de spellen kunt spelen. New Super Mario Bros. U maakt op verschillende manieren gebruik van het scherm. In de éénspeler modus kun je ervoor kiezen de televisie uit te laten en alleen de controller te gebruiken. Dit scherm is weliswaar iets minder, maar ziet er nog steeds scherp uit. Hierdoor is dit zeker een optie wanneer je in de avond nog even vanuit je bed wilt spelen. Speel je met meerdere schermen dan kan de speler met de gamepad de gamers juist helpen of tegenwerken.

Je krijgt als speler dus extra macht om het verloop van het spel te bepalen. Wanneer een gamer bijvoorbeeld bij een bepaald object niet kan komen, kun jij een brug maken. Aan de andere kant kun je er ook een sport van maken om spelers de weg te blokkeren en ze zo hun levens af te snoepen. De andere spelers spelen in deze modus namelijk met de Wiimote en kunnen dus niet zien wat jij doet. Deze extra dynamiek maakt het spel ook met vijf spelers heel leuk en werkt zeer vernieuwend.

New Super Mario Bros. U  New Super Mario Bros. U  New Super Mario Bros. U

Niet alleen grafisch verbeterd
Niet alleen de graphics in het spel zijn verbeterd, er zitten ook weer verschillende nieuwe gameplay elementen in New Super Mario Bros. U. Denk hierbij aan nieuwe Power-Ups zoals de Squirrel Mario (Eekhoorn Mario) en een aantal nieuwe Yoshi’s. Naast de gebruikelijke groene vriend is er ook bijvoorbeeld een lichtgevende gele Yoshi. Deze is nog klein en kun je niet berijden, maar levert wel weer nieuwe elementen op wat het spel alleen maar ten goede komt. De werelden zelf zitten net als in het verleden weer vol obstakels, niet vernieuwend, maar wel heel uitdagend. Uitdagender dan ooit te voren zelfs.

[Tube]http://www.youtube.com/watch?v=K4pJnV5OxPI&hd=1[/Tube]

GeweldigVeel kleine vernieuwingen en verbeteringen
In vergelijking met de voorgaande delen is New Super Mario Bros. U vooral in de details vernieuwend en verbeterd. De net iets andere insteek van het verhaal en de HD-graphics doen deze game zeer goed. Als je daarbij optelt dat het spel een launchtitel is, dan kunnen we zeggen dat de lancering van de Wii U bijna geen betere game had kunnen krijgen.