Doorgaan naar artikel
Architect Life: A House Design Simulator
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Architect Life: A House Design Simulator is een toegankelijke manier om je eigen droomhuis te bouwen, maar voelt eigenlijk behoorlijk leeg aan. Ook het feit dat je eigenlijk niet zonder het aanschaffen van DLC kunt om er echt van te genieten, zorgt ervoor dat wij een beetje teleurgesteld zijn.

Het kopen van een huis is een stuk lastiger dan een jaar of tien geleden. Het kopen van een stuk grond en je eigen huis bouwen, is voor de meesten zelfs onbereikbaar. Gelukkig bestaan er vandaag de dag simulators die het mogelijk maken om daar toch heel dichtbij te komen. Architect Life: A House Design Simulator van ontwikkelaar Shine Research en uitgever Nacon maakt het mogelijk om het huis van je dromen te ontwerpen, ook als het daar in werkelijkheid bij zal blijven. Wij gingen de afgelopen weken met deze game aan de slag en hieronder kun je lezen hoe dat is bevallen.

In Architect Life: A House Design Simulator kruip je, het zal je niet verbazen, in de huid van een architect. In de campagne neem je projecten aan van klanten en ben je verantwoordelijk voor het ontwerp, maar ook voor de uitvoering en uiteindelijke oplevering. De klanten geven jou verschillende doelen waaraan je moet voldoen. Natuurlijk is budget er daar een van, maar het kan ook zoiets zijn als: er moeten twee slaapkamers in het huis komen en die moeten naast elkaar liggen. Met die verschillende doelen in het achterhoofd, begin je aan het project. In het begin zijn het nog huizen die bestaan uit maar één verdieping, maar gaandeweg worden de projecten steeds ingewikkelder. Daarnaast moet je je ook nog bezighouden met het inhuren van bedrijven voor de daadwerkelijke bouw en alle problemen die daarbij komen kijken. Kies je ervoor om er meer geld tegenaan te gooien of ga je de deadline niet halen? De keuze is aan jou.

De campagne is een mooie introductie in wat Architect Life: A House Design Simulator allemaal kan. Je krijgt uitleg over de plaatsing van de buiten- en binnenmuren, dakbedekking, deuren, ramen, et cetera. Het menu is ook zo ingericht dat je alles per fase bij elkaar hebt staan. Dit maakt het heerlijk overzichtelijk en fijn om mee te werken. Veel van dit soort games hebben enorm veel mogelijkheden, maar ingewikkelde menustructuren waardoor je heel snel afhaakt.

Als je huis eenmaal klaar is, dan moet je het opleveren aan je klanten. Hun tevredenheid hangt af van de gestelde doelen en hoeveel je er gehaald hebt. We hadden graag willen zeggen dat de campagne meer is dan dit, maar dat is dus niet zo. Het voelt vrij mager, en na een paar projecten heb je het dan ook wel gezien. Het had de game meer diepgang gegeven als er een verhaal aanwezig was geweest, maar dat ontbreekt dus helemaal.

Architect Life: A House Design Simulator speel je dan ook vooral in de zogenaamde sandbox-modus, een modus waarin je geen doelen hebt en onbeperkt budget. Hier kun je jouw fantasie echt de vrije loop laten. Je kunt bijvoorbeeld een mooie bungalow bouwen voor je vakantie of als je met pensioen bent of je maakt een prachtig vrijstaand huis met drie verdiepingen, een gastenverblijf en zwembad. De enige beperking is je eigen fantasie, dachten wij in eerste instantie.

Je komt er namelijk al vrij snel achter dat de hoeveelheid items in het basisspel vrij beperkt is. Van alle items die je moet plaatsen in een huis, zoals een bank, stoel, wc, enzovoort, zijn er maar een paar beschikbaar. Dit lijkt een hele bewuste keuze van de ontwikkelaar, want vanaf release is het al mogelijk om extra DLC te kopen. Zo kun je bijvoorbeeld een Hobbies Pack kopen, waarmee je een game- of fitnesskamer kunt maken. Dit was volkomen logisch geweest als de basisgame free-to-play was, maar dat is niet zo. Begrijp ons niet verkeerd, het is nog steeds mogelijk om je te vermaken met de basisgame, maar je kunt eigenlijk niet zonder de DLC als je er alles uit wilt halen.

Architect Life: A House Design Simulator is vooral leuk in de sandbox-modus. De campagne voelt vrij leeg aan en is vooral leuk als introductie en als je echt geen fantasie hebt. De bediening, en dan met name de overzichtelijke menu’s, maken het geschikt om te spelen met controller, iets dat niet altijd een gegeven is. Toch blijven wij uiteindelijk met een wat bittere nasmaak achter, omdat de game ontworpen is met het aanschaffen van DLC in het achterhoofd. Natuurlijk is dat niet iets heel nieuws, maar voor een game van bijna € 30 voelt het toch niet helemaal lekker.

Architect Life: A House Design Simulator is voor deze review gespeeld op Xbox Series. De game is verder verkrijgbaar voor PlayStation 5, Nintendo Switch en pc.