Doorgaan naar artikel
Donkey Kong Bananza
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Conclusie

Waar we er een beetje bang voor waren dat Donkey Kong Bananza een "beuk je door alle levels heen"-game zou worden, is het alles behalve dat. Het beuken en slaan is juist een belangrijk puzzel-element van het spel en zorgt er vermoedelijk voor dat je enorm veel plezier gaat beleven aan het spel.

Eind deze week duurt het nog twee weken tot Donkey Kong Bananza exclusief verschijnt voor de Nintendo Switch 2. Na onze eerste korte speelsessie in Parijs (lees de preview voor meer indrukken), mochten we nu al uitgebreider met de game aan de slag. Wij zochten uit of deze game meer is dan alleen maar een “beuk je door alle levels heen”-game en doken dan ook letterlijk dieper in de nieuwe wereld van Donkey Kong.

In Donkey Kong Bananza draait het erom dat Donkey Kong, hoe kan het ook anders, op jacht gaat naar bananen. Maar dit keer doet hij dit niet samen met één of meerdere andere Kongs, maar met Pauline. Dit was natuurlijk de grote verrassing tijdens de afgelopen Donkey Kong Bananza Direct. Pauline wil echter terug naar het aardoppervlak en al snel zal blijken dat voor beide doelen het duo naar het centrum van de planeet moet. De twee bundelen dus de krachten om zo verder en verder en dieper en dieper de planeet in te gaan. Terwijl ze dit doen, probeert de VOID Company het tweetal echter dwars te bomen door ze aan te vallen en ook op de bananen te jagen.

Waar veel spelers – en ook wij – bang voor waren, was dat Donkey Kong Bananza een game is waarin je vooral lomp door alle levels heen beukt. En eerlijk is eerlijk, dat is het eerste wat je doet natuurlijk. Deze nieuwe gameplaystijl wil je direct proberen, en het werkt goed. Wat je, zeker als je wat langer speelt, echter zult ontdekken, is dat het beuken ook echt functioneel kan zijn. Het slaan door rotsen is niet alleen een manier om dwars door de levels en werelden heen te gaan, maar ook een manier om te ontdekken waar de verborgen schatten zitten en hoe je bepaalde puzzels oplost. Dit zorgt ervoor dat het geen “beuk je door alle levels heen”-game is, maar een spel waarbij je puzzels op nieuwe manieren kunt oplossen.

En naast het beuken zijn er veel meer nieuwe gameplay-elementen voor een Donkey Kong-game. Zo kun je bijna overal overheen klimmen, kun je rotsen lostrekken om te gooien en kun je hiermee zelfs een soort van surfen. Dit maakt het spel al dynamischer dan een klassieke Donkey Kong-game. Er is natuurlijk maar één 3D-game in de geschiedenis van Donkey Kong, maar daarin had je niet zoveel opties qua gameplay en aanvallen. En dan hebben we het nog niet over de Bananza-krachten gehad.

De Bananza-krachten zijn tijdelijke krachten waardoor je voor een kort moment veel sterker bent. Afhankelijk van de vorm die je kiest, krijg je tevens bepaalde extra vaardigheden. Tijdens de recente Donkey Kong Bananza Direct hebben we er reeds drie mogen zien, waarvan we er twee mochten proberen tijdens deze previewsessie. De Kong Bananza maakt Donkey Kong vooral extra sterk, waardoor hij ook door bijvoorbeeld beton kan beuken, en de Struisvogel Bananza zorgt ervoor dat hij (kleine stukjes) kan vliegen. Dankzij vrij te spelen vaardigheden kun je de Bananza-krachten ook nog verbeteren. Zo kan de struisvogel bijvoorbeeld na een upgrade een stukje verder vliegen. Deze krachten voelen echt als een frisse toevoeging aan de game en bieden tevens extra mogelijkheden om puzzels op te lossen.

Donkey Kong Bananza speelt zich, zover we nu weten, niet af in de bekende Donkey Kong-werelden. Dat is aan de ene kant jammer, omdat oudere spelers vanuit nostalgisch oogpunt hiernaar verlangen. Maar aan de andere kant biedt het de ontwikkelaars ook de kans om een volledig nieuwe wereld neer te zetten. En ondanks dat we steeds dieper de planeet induiken, is de game gelukkig niet donker. We hebben drie verschillende levels (niveaus) kunnen bekijken en spelen en die waren iedere keer volledig anders. Vol kleuren en toffe elementen voelde iedere wereld ook zeer levendig aan. Leuk is daarnaast dat iedere laag tot nu toe ook weer eigen inwoners met eigen problemen had.

We hebben verder tijdens onze preview nog heel veel andere nieuwe zaken gezien. Denk bijvoorbeeld aan de eerder genoemde vrij te spelen vaardigheden. Door bananen te verzamelen kun je bepaalde vaardigheden vrijspelen of upgraden. Denk bijvoorbeeld aan de hartjes die Donkey Kong heeft en de kracht die bepaalde aanvallen hebben. Welke vaardigheden er allemaal zijn vrij te spelen weten we natuurlijk niet, maar het lijken er flink wat te zijn. Daarnaast is er sowieso voldoende te verzamelen. Denk bijvoorbeeld ook aan fossielen die je nodig hebt om kleding te kopen. En alhoewel de kleding geen must is, verbetert het Donkey Kong en Pauline en daarmee ook hun krachten. Zo kan bijvoorbeeld een broek ervoor zorgen dat je het langer volhoudt in de kou. Dit alles voelde overigens wel enigszins overweldigend qua vernieuwingen, maar zeker niet als te veel.

We moeten natuurlijk nog wachten op de volledige game van Donkey Kong Bananza, maar tot nu toe voelt het aan als een zeer toffe nieuwe game. Wat we nog niet genoemd hebben, is dat het spel gemaakt is door het team van Super Mario Odyssey en dat is te zien. De game straalt dezelfde vrolijkheid uit, heeft ook zeer uitdagende puzzels en is vooral een feestje om te spelen. Het is zeker geen “beuk je door alle levels heen”-game, maar – zover we tijdens onze preview hebben gezien – een uitdagende puzzelgame vol met toffe elementen. We zijn dan ook heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!