Doorgaan naar artikel
Tarantino krijgt Lifetime Achievement Award
Rick Hoving
Rick Hoving
Profiel

Quentin Tarantino krijgt de Lifetime Achievement Award voor zijn gehele oeuvre tijdens het Rome Film Festival. Zijn nieuwste film Django Unchained wordt eveneens gescreend tijdens de uitreiking. NieuwerwetsTV blikt nog eens terug op enkele van zijn beste en meest memorabele scenes.


“The Jimmy Situation” – Pulp Fiction (1994)
Tarantino’s meest memorabele cameo komt zeker weten uit Pulp Fiction. Hij gebruikt meerdere malen het N-woord, iets waar hij in zijn nieuwe film (Django Unchained) ook niet vies van is. Tarantino schuwt controversie niet én dat maakt zijn werk zo typerend.


“Tips for the Tippers” – Reservoir Dogs (1992)
Tarantino laat alledaagse gespreken zich op het scherpste van de snede voltrekken. Hoewel het vaak een normaal gesprek is dat je ook met vrienden in een café kan hebben, is alles perfect getimed en met een uitzinnig vocabulaire. Dit over de top realisme (het kan wel, maar niemand praat zo) kenmerkt elke Tarantino film.


“Twisted Nerve” – Kill Bill Vol. 1 (2003)
Het overbekende fluitdeuntje uit Kill Bill is niet iets wat Tarantino zelf heeft bedacht. Oorspronkelijk komt het melodietje uit de film Twisted Nerve. Tarantino leent vaak van andere films, maar geeft er altijd zijn eigen twist aan. Ook hier werkt het onschuldige kinderdeuntje als scherp contrast tegenover de brute moordpartijen in Kill Bill.


“If A Rat Hides” – Inglorious Bastards (2009)
Wederom een scherp en lang dialoog in een toch wel bloedige film. Met de kennis dat de Franse boer onderduikers in zijn huis heeft zitten wordt de spanning voor de kijker om te snijden. Christoph Waltz is geniaal als SS-officier en heeft meer dan verdiend de Oscar voor Beste Bijrol gekregen.


“Ezekiel 25 17” – Pulp Fiction (1994)
Tarantino’s name to fame is toch wel Pulp Fiction. Tarantino is de koning van de langzame opbouw. Als kijker weet je dat de twee gewapende gangsters korte metten gaan maken met wat amateurcrimineeltjes, maar telkens wordt de actie uitgesteld. Tarantino speelt constant met onze verwachtingen. Daarnaast heeft deze scene één van de bekendste filmquotes ooit opgeleverd: “English, motherf-cker, do – you – speak – it?”