nieuws
Impressie: Da Vinci’s Demons

Rond het personage Leonardo Da Vinci heerst veel mysterie. Netwerk Starz heeft het nodig gevonden om de fictieve geschiedenis te vertellen achter Da Vinci’s grote uitvindingen en de persoon Da Vinci zelf in Da Vinci’s Demons. De dramaserie is momenteel op de helft. De serie wordt beter naarmate de tijd verstrekt, maar bovenmenselijk geniaal is het nog niet.
Leonardo Da Vinci behoeft eigenlijk geen introductie. Hij wordt vaak homo universalis genoemd, door zijn onmetelijke genialiteit als uitvinder en kunstenaar. In Da Vinci’s Demons wordt een jonge Da Vinci gespeeld door Tom Riley. Hij lijkt een kruisbestuiving te zijn tussen Jack Sparrow en Joseph Fiennes in Shakespeare in Love. Riley speelt Da Vinci arrogant, onbezonnen en vogelvrij. Dat is ook één van de minpunten in Da Vinci’s Demons, de serie lijdt onder zijn onsympathieke hoofdpersonage.
[one_half][/one_half][one_half_last]
[/one_half_last]
Da Vinci’s streven is echter nobel: hij wil de dogmatische insteek van religie ontmaskeren en de elite ridiculiseren. In het begin van de serie werkt hij zich omhoog naar het hof van Florence om voor Lorenzo de Medici wapens te maken ter verdediging tegen Milaan. Iets wat hij in het echt juist vóór de baron van Milaan deed. Hij heeft echter een dubbele agenda, want Da Vinci heeft vooral oog voor de vrouw van deze staatsman. Daar tussendoor speelt een tweede plot zich af; Da Vinci raakt betrokken bij de mysterieuze sekte Zonen van Mithras. Zij geloven dat alle kennis in het Boek der Bladeren staat en dat hun leden die kennis kunnen oproepen door heel erg stoned te worden van opium. Het klinkt als een ratjetoe, en dat is ook zo, maar wel één die je blijft doet verbazen. Da Vinci Demon’s speelt af in een ontzettend interessante setting die doet snaken naar antwoorden.
[one_half][/one_half][one_half_last]
[/one_half_last]
Geschiedenis of fantasie?
In alle wartaal is moeilijk te onderscheiden wat nu echt gebeurd is en wat de werkelijkheid was. Het leven en de uitvindingen van Da Vinci waren al spectaculair genoeg zonder het in deze rare fantasy-vorm te gieten. De mysterieuze sektes, het bizarre wapentuig en de personages hebben dus (na wat onderzoek) bijna allemaal echt bestaan. Da Vinici’s Demons is een rare kijkervaring hierdoor. Starz noemt Da Vinci’s Demons een historische fantasy-serie, maar waar die lijn precies ligt is jammerlijk onduidelijk.
Wellicht komt dit mede doordat de aankleding van de serie wat vreemd oogt. De garderobe van de personages lijkt af en toe meer fantasy te zijn dan de werkelijkheid; met name Da Vinci’s stoere outfit om hem toch een soort mooiboy te maken getuigt hiervan. De kostuums zijn wel allemaal prachtig, maar de plaatsen waar Da Vinci’s Demons zich afspeelt zijn allemaal zo overduidelijk met CGI (Computer Generated Image) gedaan dat het onecht aanvoelt. Als kijker voel je je nooit echt ondergedompeld worden; er blijft een soort afstand zitten.
Da Vinci’s Demons voelt nep aan; zo erg zelfs dat het moeilijk wordt om van de serie te gaan houden. De lage productiekwaliteit valt nog overheen te kijken waren het niet dat ook de personages geen sympathie afdwingen. Hoewel de serie beter wordt en zijn personages sympathieker naarmate de tijd verstrekt, zorgt de slechte start voor een nare nasmaak omtrent de gehele serie.
De komende afleveringen beloven alleen maar beter te worden. Wellicht dat Da Vinci’s Demons boven zichzelf gaat uitstijgen en aantrekkelijker wordt. Een figuur dat zo erg besproken is in de geschiedenis verdient ook een eigen serie. Het is interessant om te zien hoe Starz invulling geeft aan dit historische personage.