Doorgaan naar artikel
Jonah
Frank Roosendaal
Frank Roosendaal
Profiel

Conclusie

De boodschap die Jonah met zich meebrengt doet er uiteindelijk niet meer toe. De film oogt goed, is meeslepend en bovenal erg origineel. Het feit dat de première op het prestigieuze Sundance Film Festival plaatsvond is niet meer dan logisch.

Elke vrijdagmiddag om het weekend alvast in te luiden, is er op NieuwerwetsTV een korte film te bewonderen: van stop-motion-animatie tot tekenfilm en van sciencefiction tot romantisch drama. Daarnaast recenseert de redacteur van dienst de short. Bekijk deze keer Jonah.

Jonah is een korte film die is gemaakt onder leiding van Kibwe Tavares. De uit Engeland afkomstige regisseur is in het verleden verantwoordelijk geweest voor Robots of Brixton, die evenals Jonah op meerdere filmfestivals te zien was. De premiere van Jonah vond zelfs plaats op Sundance Film Festival. Dit zegt wel iets over de kwaliteit die Jonah heeft, iets wat tijdens de 17 minuten die de film duurt van het scherm afspat.

De film speelt zich af in Zanzibar, in een armzalig dorpje wat door een handjevol toeristen bezocht wordt. De manier waarop de transformatie van het dorp na de gevinde vondst van vrienden Mbwana en Juma is fantastisch in beeld gebracht. De sfeerbeelden van hetzelfde dorp die voor deze grote verandering plaatsvinden zijn even meeslepend en doen niet onder aan veel Hollywood-producties. De combinatie van live-action en CG alleen al maakt Jonah een pareltje in het genre van korte film.

Jonah levert zowel kritiek op de ecologische gevolgen die toerisme met zich meebrengt als op hoe vluchtig succes kan zijn. De manier waarop dit in beeld is gebracht is prachtig. In combinatie met het mooie verhaal zorgt dit ervoor dat Jonah de korte 17 minuten meer dan waard is. Dat het einde een beetje raar is kan door de vingers gezien worden aangezien dit eigenlijk het enige is dat op de film aan te merken valt.