Doorgaan naar artikel
Impressie: Brooklyn Nine-Nine
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Brooklyn Nine-Nine is een luchtige komedie over de dagelijkse gang van zaken binnen een politiebureau en centreert zich rond de onvolwassen detective Jake Peralta, gespeeld door Andy Sandburg. Behalve Sandburg zijn er nog een aantal andere bekende acteurs, zoals Andre Braugher en Terry Crews. Laatstgenoemde kent men misschien wel als de gespierde schreeuwerige acteur van de Old Spice-reclames.

Het plot van de serie is dat het politiebureau waar Jake Peralta werkt een nieuwe kapitein (Andre Braugher) krijgt die het bureau tot de beste van de stad wil omvormen. Hij ziet daarbij onvolwassen grappenmaker Peralta als eerste obstakel. Het wordt echter al snel duidelijk dat het enige waar Peralta nog beter in is dan grappenmaker zijn, het oplossen vak zaken is. Tijd voor de kapitein om te zorgen dat Peralta volwassen wordt. De drang om dit te doen wordt voor de kijker duidelijk als verteld wordt dat de kapitein een van de weinige openlijk homoseksuele politieagenten is. Dit is volgens hem ook de reden waarom het zolang geduurd heeft voordat hij deze positie kon bemachtigen. De serie gaat op luchtige wijze met deze informatie om, maar geeft tegelijkertijd een sarcastische mening over hoe het mogelijk in de werkelijke politiewereld gaat. De grappen en scenario’s van de serie zijn erg goed en ook werkelijk grappig, soms zelfs hilarisch. De combinatie van Sandberg en Braugher en de types die ze spelen hebben daarnaast duidelijk goede chemie en hun beginnende werkrelatie werkt zeker op de lachspieren.

De eerste aflevering draait om hoe deze twee personen elkaar proberen af te troeven naar aanleiding van de regel die de kapitein bij zijn aantreden doorvoert, het dragen van een stropdas. Peralta moet hier niets van weten en probeert met al zijn macht op komische wijze onder deze regel uit te komen, van het dragen van een stropdas om zijn middel tot het wel dragen van een overhemd en stropdas maar daaronder alleen een kleurrijke onderbroek en dus geen broek. De kapitein weet deze acties echter prima en op gevatte wijze te counteren, waardoor de kijker regelmatig zit te grinniken achter de televisie. Aan het eind van de eerste aflevering weet de serie zelfs al zichtbare groei in het personage van Peralta over te brengen naar de kijker wanneer deze eindelijk begrijpt waarom de kapitein zoveel waarde aan zijn regels hecht en pas als laatste doorkrijgt dat de kapitein homoseksueel is.

Hoewel sommige scènes duidelijk niet in het echte leven zouden gebeuren, zijn de politiezaken zelf wel in de werkelijkheid verankerd en is het niet enkel humor wat de serie levert. Af en toe is er ook leuke actie zoals achtervolgingen en het oppakken van criminelen.

Wel-gaan-kijken
Deze serie biedt uitermate veel humor en grappige scenario’s. Daarnaast is het een tijdje geleden dat er zulke zichtbare chemie was tussen twee hoofdpersonages in een komedie. Geen enkele scène lijkt last te hebben van overmatig of slecht acteerwerk en ook de ondersteunende personages komen prima uit de verf. Zoals eerder gemeld tackelt de serie op luchtige wijze serieuze onderwerpen als homoseksualiteit en vriendjespolitiek bij de politie. Deze serie is een absolute aanrader.

Niet-gaan-kijken
Andy Sandberg is een acteur waarvan je houdt of die je haat. Als je niet van hem houdt is dit een serie die beter vermeden ka nworden. Buiten dat zijn er weinig redenen te bedenken waarom men deze serie niet zou moeten kijken.