nieuws
Impressie: Welkom bij de Kamara’s

Afgelopen zaterdag was de eerste aflevering van de nieuwe SBS6 reality-show Welkom bij de Kamara’s. De afgelopen weken werd de serie al veelvuldig besproken bij programma’s als DWDD. Het idee achter het programma is dat negen BN’ers gedurende drie weken bij een Afrikaanse stam komen te leven. Wat de BN’ers niet wisten is dat zes van de stamleden eigenlijk Nederlandse acteurs zijn en dat het allemaal één grote grap à la Bananasplit is.
Aan het programma doen de volgende (semi-)BN’ers mee: Christina Curry, Dick Jol, Irene van de Laar, Johannes Rypma, Dave Roelvink, Mariska van Kolck, Semmy Schilt, Sylvia Geersen en Janice. Dit type programma zou aantrekkelijker zijn als er bekendere BN’ers in zitten, maar deze laten zich meestal niet lenen voor zulke programma’s. De acteurs zijn: Dennis Rudge (stamhoofd), Jennifer St. Jago (vrouw stamhoofd), Rachella Kingswijk (dochter stamhoofd), Rogier Komproe (zoon stamhoofd), Maikel van Hetten (medicijnman) en Michiel Blankwaard (de sterkste krijger).
De kijker krijgt aan het begin van de aflevering te horen en te zien wat voor werk er allemaal in is gestoken om de setting overtuigend te laten zijn voor de BN’ers die meedoen aan het programma. Van het opzetten van een authentiek dorp tot het leren van de inheemse taal en gebruiken door de acteurs/actrices. Tussendoor komen de acteurs en actrices aan bod om te vertellen hoe moeilijk het wel niet was om geloofwaardig over te komen als authentieke Afrikaanse stamleden. Wat ze hier voor hebben moeten doen wordt echter niet getoond, wat jammer is. Hoe het met de rest van de stam zit, is niet helemaal duidelijk. In de eerste aflevering worden ze lokale figuranten genoemd, maar in eerdere previews en trailers worden ze als authentieke stam bestempeld. Zulke fouten maken het geheel minder sterk.
Na deze introductie is het een komen en gaan van flauwe grappen en stereotypen. De BN’ers doen hun best om de vreemde kennismakingsrituelen, zoals in het gezicht gespuugd te worden door het stamhoofd, met een glimlach te accepteren. De acteurs en actrices doen op hun beurt zichtbaar hun best om het zo ongemakkelijk mogelijk te maken voor de BN’ers. Hoewel dit zeker voor een glimlach zorgt, blijft het moeilijk te geloven dat de acteurs en actrices drie weken lang een foutloze act kunnen neerzetten en dat de BN’ers alles geloven. Deze voor de kijker opzichtige houding van stamleden zou voor de BN’ers een indicatie moeten zijn geweest om te vermoeden dat er iets aan de hand is. Zeker omdat de BN’ers ’te gast’ zijn en verwachten ook zo behandeld te orden. Om een ander voorbeeld te noemen, de acteurs/actrices zijn geregeld overdag voor de camera te zien terwijl ze Nederlands praten in het extreem kleine dorp. Het is moeilijk te bevatten dat gedurende drie weken geen enkele BN’er een dergelijk moment toevallig hoort en of ziet. Of deze Bananasplit-opzet daarnaast langer dan een paar aflevering blijft interesseren zal uit de kijkcijfers moeten blijken. Er keken 817.000 mensen naar de eerste aflevering, waarmee het programma op plek 13 kwam van meest bekeken programma’s.
Hoewel het flauw kan zijn, zijn sommige grappen en gebeurtenissen echt grappig. Vooral de scènes waarbij de acteurs zichtbaar genieten van het spel dat ze met de BN’ers spelen doet regelmatig een glimlach verschijnen, dit versterkt het feit dat de kijker meer weet dan de BN’ers. Daarnaast is het ook grappig om te zien hoe naïef de BN’ers zijn, of in ieder geval neergezet worden. Zo droegen de geacteerde stamleden boxers/ondergoed en werd de reden “ja, sommige dingen kun je nou eenmaal niet op televisie laten zien” als volstrekt logisch geaccepteerd.
De stereotypen en slechte grappen slaan soms door. Zo is het ook niet duidelijk of de gegeven ondertiteling van de inheemse taal volledig correct is of voor komisch effect is bewerkt. Daarnaast is het nog niet helemaal geloofwaardig dat in al die weken dat de BN’ers er waren, er niet één fout is gemaakt waardoor argwaan werd gewekt. De eerste aflevering verklapt al te veel over hoe de verdere afleveringen zullen gaan. Vooral het al tonen van de reactie van enkele BN’ers wanneer de acteurs en actrices zichzelf onthullen als acteurs doet af van de kracht van de show.
Welkom bij de Kamara’s is elke zaterdagavond te zien op SBS6 om 21:00, na Verliefd op Ibiza – de serie. De eerste aflevering is onder andere hier terug te zien.