Doorgaan naar artikel
Impressie: Marvel Heroes 2015 (PC/Mac)
Pim van den Berg
Pim van den Berg
Profiel

Marvel Heroes 2015 is de nieuwe titel voor de action-RPG Marvel Heroes die vorig jaar verscheen. De nieuwe naam is gekozen vanwege het harde werk dat ontwikkelaar Gazillion Entertainment in het spel heeft gestoken sinds de release. In een gesprek met CEO David Brevik op de Gamescom vermeldde hij met een indrukwekkende overtuiging dat Gazillion met Marvel Heroes 2015 meer werk in een uitgebracht spel heeft gestoken dan wie dan ook ooit. De gameplay zou gepolijst zijn, er is onophoudelijk nieuwe content toegevoegd, er zijn nieuwe superhelden om mee te spelen; alles in samenspraak met een betrokken schare spelers. Brevik en zijn vrouw streamen regelmatig hun speelsessies, waarin ze in gesprek gaan met fans. Zelf heb ik Marvel Heroes niet gespeeld voordat het de “2015”-titel kreeg, dus of het spel zoveel verbeterd is sinds het uitkwam, dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

Wat ik wél weet is dat ik met Marvel Heroes 2015 tot nu toe meer plezier heb gehad dan met de voor de hand liggende concurrent, Diablo III (inclusief Reaper of Souls). Het zijn gelijksoortige spellen: beide zijn klikfestijnen in duistere omgevingen afgeladen met hele legers aan slappe vijanden en minstens zoveel loot. De grote verschillen tussen de twee zijn dat Marvel Heroes zich in het kleurrijke New York van de stripboeken afspeelt en niet in een duistere fantasysetting, en dat Marvel Heroes volledig en alleen online te spelen is, à la MMO.

Het is geen geheim dat ik Diablo III nooit echt heb kunnen waarderen, ondanks dat ik de eerste twee delen meer heb gespeeld dan elk ander spel. De gameplay, de vertelling en de loot werden tot in de treurnis versimpeld, mijns inziens vanuit een cynische motivatie dat alles wat mogelijk moeilijk is, spelers vervreemdt (en daardoor minder geld oplevert). Wat overbleef was een hol klikfestijn met betekenisloze vooruitgang en de toevoeging van achievements om zout in de wonden te gooien.

Marvel Heroes 2015

Marvel Heroes 2015 is in essentie niet veel anders, maar behoudt enkele belangrijke eigenschappen die het spel vooral léuk maken: een veelzijdige vertelling vol met humor, karakteristieke personages (wat op zich niet lastig is, als je mag putten uit het gehele Marvel-archief) en interessantere gameplay.

Als Free-to-Playspel is Marvel Heroes 2015 gratis te downloaden via Steam. Je mag aanvankelijk één superheld kiezen uit een schappelijke poel (on)bekenden. Elke andere held in het spel is los aan te schaffen met geld of met de in-gamevaluta Eternity Splinters. Sommige helden, met name de populairste, hebben een iets hogere prijs dan anderen (ik had ook nog niet van Squirrel Girl gehoord). Met deze helden (en enkele speelbare schurken) ga je op de vuist met Dr. Doom en een scala aan onderdanen en handlangers.

Ik koos ervoor het avontuur te beginnen met de Russische Colossus, een metalen mutant in een geel-rode maillot. Grote ijzeren vuisten maken van billenkoek een heel andere ervaring, was mijn redenering. Mijn verwachting was dat Colossus de rol van tank zou vervullen, maar de spierbundel kan meer dan alleen klappen uitdelen en incasseren: een veelzijdig palet aan vaardigheden stelt Colossus in staat om te spurten, te beuken en zelfs een Wolverine te werpen (de ‘Fastball Special’). Voor solokarweitjes maakt dat Colossus een stuk leuker om te spelen. Hem wordt de snelheid, mobiliteit en kracht geboden om net zo snel door hele legers te ploegen als meer dps-geörienteerde personages à la Human Torch.

Marvel Heroes 2015

Aan de andere kant kreeg ik het gevoel dat Colossus door die veelzijdigheid wel een hoop van zijn eigenheid moest inleveren. Ik merkte wel dat ik íets steviger was dan Rocket Raccoon (met zijn ‘huisdier’ Groot), maar over het algemeen zag ik bij de superhelden om me heen een soortgelijk aanbod. Dit zal individueel spelplezier wel versterken, maar met de bijsmaak dat we eigenlijk allemaal hetzelfde zijn. Het maakt het brede aanbod aan superhelden minder indrukwekkend. Voor de duidelijkheid: dit zou evengoed kunnen veranderen op hoger level, wanneer ook de uitdaging toeneemt. Er is nog een hoop te spelen en te zien.

Gevechten bieden een hoop lol. Door de veelvoud aan schurkenorganisaties zijn er ook allerlei verschillende vijanden, van kwade wetenschappers tot maffiosi. Met grote regelmaat betreed je privézones waar alleen je party zich kan begeven, die uitmonden in grote gevechten met (on)bekende schurken zoals Doc Oc, Venom en de Taskmaster (met hilarische wervingsvideo). Elke schurk heeft zijn eigen aanvalsstijl: Rhino heeft bakken met HP en beukt door het scherm, de Green Goblin vliegt rond en duikt steeds weer opnieuw het strijdtoneel in.

In de interface is nog wel enige ruimte voor verbetering. De iconen voor verschillende vaardigheden lijken aardig wat op elkaar en ik heb nog steeds het gevoel dat ik de stats achter het spel niet begrijp, zeker omdat ze zo snel blijven groeien. De hoeveelheid aan loot, die hieraan bijdraagt, is soms overweldigend. In enkele minuten kan je inventory vol zitten met handschoenen, riemen, laarzen en helmen die misschien iets meer cijfertjes bieden dan wat je nu al draagt. Het is een vermoeiende bezigheid. Ook looten zelf reageert niet ideaal: voorwerpen op de grond reageren heel precies op de muisaanwijzer – er een pixel naast klikken heeft al geen effect. Het klinkt pietluttig, maar wordt snel ergerlijk, omdat er zoveel te looten valt.

Het is me onduidelijk waarom Marvel Heroes 2015 een MMO is. In alle eerlijkheid heb ik nog geen reden gevonden om met andere mensen te spelen: de uitdaging is nog dusdanig uitgebleven dat ik alles alleen aankan, ik kan alle tijd nemen om de vertelling en de vele details ervan in me op te nemen en van vreemden op het internet krijg ik kippenvel. Bovendien doet een Avengers Tower met daarin twaalf Rocket Raccoons weinig voor een innemende superhelden-ervaring. Aan de andere kant: het zorgt er wel voor dat het free-to-play-systeem werkt. Je kan ten slotte nú (ja, nú!) het spel gratis uitproberen, met alle content inbegrepen. Als je Diablo zat bent, of je bent fan van The Avengers en Guardians of the Galaxy, of je houdt van een spel met een leuk verhaal en humor: Marvel Heroes 2015 is een fijne oplossing.