Doorgaan naar artikel
Divinity: Original Sin 2 Early access
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Na het enorme succes van Divinity: Original Sin, winnaar van minstens 150 Game of the Year awards en nominaties, komt Larian Studios met een tweede deel. Net zoals het eerste deel werd het project op kickstarter geïntroduceerd, hoewel het doel al in minder dan twaalf uur werd behaald. Sinds najaar 2016 is Divinity: Original Sin 2 beschikbaar op Steam als early access, goed voor ongeveer acht tot twaalf uur speelplezier. Een indrukwekkende game die tijdens het spelen hoge verwachtingen wekt.

Divinity: Original Sin 2 is een klassieke RPG met vernieuwende elementen. Dat blijkt vrijwel meteen want de game start met het maken van een personage. Je begint met de keuze uit een van de vier rassen (human, elf, dwarf of lizard) en een handjevol classes (waaronder Rogue, Knight, Inquisitor, enz.). Vervolgens heb je nog de mogelijkheid om je talents, je skills en je haarkleur te veranderen en voor je het weet ben je al een uur verder. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om een van de pre-made personages te kiezen, die ieder hun eigen achtergrond en verhaal hebben. Nieuw is het ‘tags’ systeem waarbij je enkele tags aan je personage toevoegt, zoals elf, human of rogue. Daardoor heb je in dialogen de keuze om antwoorden volgens de tags te geven.

Net zoals in het eerste deel ben je een sourcerer, iemand met een gave voor source-magie. Nu wordt je echter opgejaagd, doordat Bishop Alexander alle sourcerers tot criminelen heeft verklaard. En dus begint het verhaal in gevangenis Fort Joy, in de vorm van een verlaten eiland, waar alle sourcerers worden ‘genezen’. Er is dus maar één optie en dat is zo snel mogelijk van het eiland afkomen. En daar start de main quest van Divinity: Original Sin 2, hoewel je niet wordt verplicht dit te volgen. Vanaf dat moment geeft het spel de enorme vrijheid om zelf het eiland te gaan verkennen en de quests te beleven. Er is geen goede of slechte manier van spelen, alle keuzes liggen in de hand van de speler. Dit kan wellicht wat overweldigend zijn voor spelers die minder thuis zijn in dit genre, want uitleg wordt er weinig tot niet gegeven. Je zult zelf moeten uitvogelen hoe het combatsysteem werkt, wat er precies verwacht wordt en hoe je verder gaat. Dat is leuk als je van uitdaging houdt, maar voor Larian Studios zit er nog een aandachtspunt in om hier wat meer uitleg te bieden in de vorm van een tutorial.

Divinity: Original Sin 2 early access

Er ligt veel nadruk op de vrijheid van de game en de aandacht voor de karakters, maar ook belangrijk is het combatsysteem. Dit lijkt in vergelijking tot het vorige deel niet veranderd, op een paar toevoegingen na. Nieuw is bijvoorbeeld het skillsysteem, wat inhoudt dat je voor skills op een bepaald memory level (een van de character statistieken) moet zitten. Hoe geavanceerder en schadelijker de skill, des te hoger het memory level. En daardoor moet je goed nadenken waar je punten aan besteedt op het moment dat je een level omhoog gaat. Net zoals de gevechten zelf draait het allemaal om turn-based tactiek en op het juiste moment. Hierdoor is deze klassieke RPG toch net wat pittiger, maar wel vernieuwend. Er wordt van je verwacht dat je eigen doordachte strategieën gaat uitzetten.

Zoals verwacht in een early access missen er nog wel de nodige dingen, afgezien van de rest van de game waar we hongerig naar uitkijken. Regelmatig vallen stemmen weg en dialogen zijn nog niet af. Daarentegen presteert de game grafisch heel goed en is de muziek gewoon prachtig. Divinity: Original Sin 2 is een van de beste early access games op het moment doordat het in dit stadium al zoveel te bieden heeft. Voor de gamer die graag RPG spellen speelt, is dit zeker een spel dat je in de gaten moet houden.