Doorgaan naar artikel
Eizo Foris FS2735
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Eizo heeft met de Foris FS2735 een fantastische monitor op de markt gebracht. De monitor is voorzien van diverse technologieën die voor gamers voordelen bieden en op hoog niveau het verschil kunnen maken. Elke instelling is naar eigen wens aan te passen en door het gebruik van de app kan dit zelfs tijdens het gamen door een simpele druk op de knop. De hoge prijs van 1099,- euro zal er echter wel voor zorgen dat mensen eerder voor een goedkoper alternatief gaan.

Eizo Nanao Corporation, ookwel afgekort tot Eizo, staan bekend om hun computermonitoren. Ze ontwikkelen monitoren voor verschillende doeleinden, waaronder gaming. De schermen staan erom bekend dat ze vrij duur zijn, maar ook zeer goed en professioneel. Sinds kort hebben ze de Eizo Foris FS2735 op de markt gebracht. Deze gamingmonitor heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een schermafmeting van 27 inch. Dit is overigens de eerste gamingmonitor van Eizo van dit formaat; voorgaande modellen waren 24 inch. Zoals eerder vermeld zijn de monitoren van Eizo flink aan de prijs. Dit geldt ook voor de Foris FS2735, gezien de adviesprijs 1099,- euro is. Of de monitor het geld waard is lees je in deze review.

Het design is net als hun overige modellen strak, zonder al te veel toeters en bellen. De monitor staat op een relatief kleine voet waarvan de steun in verschillende hoogtes ingesteld kan worden en de steun is tevens kantelbaar. Het vooraanzicht bevat enkel twee LED-lampjes die zijn geplaatst op het dunne frame. Dit ziet er erg mooi uit, omdat door de dunne bezel je meer scherm lijkt te hebben zonder dat er een dikke rand omheen zit. Dit kan ook prettig zijn wanneer je twee dezelfde monitoren langs elkaar plaatst zodat de overgang minimaal is. Om de monitor aan te zetten zal je aan de achterzijde moeten zijn: hier zijn namelijk een tweetal knoppen gemonteerd, de powerknop en een soort knuppeltje waarmee je het OSD (On Screen Display) kan bedienen.

Hierin zijn onder andere verschillende modi kiesbaar, zoals game, movie, paper. Tevens kan ook het contrast, brightness en kleur worden aangepast. Het is even wennen om de monitor aan de achterzijde uit te schakelen, maar wanneer je het enkele keren hebt gedaan zal je hand automatisch de juiste knop vinden. Verder is de achterzijde voorzien van rode tinten om het een stoere afwerking te geven. Verder is de Foris FS2735 voorzien van meerdere aansluitingen: zo is er naast de stroomaansluiting een DVI-poort, Display Port 1.2 en twee keer een HDMI-aansluiting. Verder is er een USB 3.0-hub aanwezig en een audio in- en uitgang voor de ingebouwde speakers.

Foris FS2735

Middels het OSD is de gebruiker in staat om de instellingen van de monitor naar wens aan te passen. Er kunnen tevens meerdere profielen worden opgeslagen, zodat je bijvoorbeeld per game een ander profiel kan toepassen. Nu is het gebruiken van de mini joystick aan de achterzijde niet erg gemakkelijk, vooral niet wanneer je even snel iets aan wilt passen. Bovendien ziet het OSD er redelijk saai en levenloos uit. Eizo heeft hier een leuk alternatief voor ontwikkeld, namelijk de G-Ignition Drive-software. Middels dit programma is de gebruiker in staat om vanuit het Windows-programma instellingen aan te passen door enkele muisklikken. Wanneer je druk aan het gamen bent, heb je geen zin en tijd om vanuit je game terug te gaan naar je bureaublad om vervolgens de instellingen in de G-Ignition Drive aan te passen; hiervoor heeft Eizo ook nog eens de G-Ignition App ontwikkeld voor iOS en Android.

Je vraagt je natuurlijk af hoe je vanaf een app je monitor-instellingen aan kunt passen. Hiervoor heeft Eizo de Foris FS2735 voorzien van een Bleutooth-module. Wanneer je eenmaal een connectie hebt tussen je smartphone of tablet en de monitor, kan je met de app rechtstreeks aanpassingen maken terwijl je lekker doorspeelt. Het enige nadeel is dat de app een kleine vertraging heeft van enkele seconden, maar dit is nog altijd sneller dan de game verlaten en de software te starten. Het is ook mogelijk om je favoriete instellingen op te slaan en te delen in een database van Eizo. Zo kunnen andere gamers gebruik maken van jouw instellingen en jij kan gebruik maken van de instellingen van anderen. Zo ook die van professionele gamers die hun ultieme instellingen tot in detail hebben ingesteld. Met de Bluetooth is het overigens ook mogelijk om notificaties van je smartphone op het beeldscherm te ontvangen. Zo kan je direct zien of er bijvoorbeeld een oproep binnenkomt zonder dat je het scherm uit het oog verliest. Hoewel dat een leuke toevoeging is, biedt het geen echte meerwaarde en is het eerder storend dan prettig.

Foris FS2735

De Foris FS2735 is voorzien van een 27 inch WQHD beelscherm met een IPS-paneel. Het gebruikte IPS-paneel biedt een bijzonder goede kijkhoek en hoge kleurechtheid. De Foris FS2735 is voorzien van de FreeSync technologie dat tot wel 144Hz is in te stellen. Hiermee worden de beelden enorm snel ververst waardoor er geen vertragingen of haperingen optreden. Het beeld kijkt rustiger, loopt vloeiender en het wordt sneller opgebouwd. Hiermee kan je voordeel behalen op hoog niveau gamen. Tevens is de monitor voorzien van de mogelijkheid om ‘Anti Motion Blur’ te gebruiken. Dit werkt overigens niet gelijktijdig met de FreeSync functie. De Anti Motion Blur zorgt ervoor dat het aan- en uitgaan van de backlight beter synchroon loopt met het te vertonen beeld, waardoor er geen flikkeringen optreden. Kortom, de Foris FS2735 is voorzien van allerlei snufjes en nieuwe technologieën wat bij steeds meer luxe gamingmonitoren op het specificatielijstje staat. Het hoge prijskaartje zorgt ervoor dat de Eizo Foris 2735 niet voor iedereen is weggelegd en er zijn zeker goede monitoren verkrijgbaar voor flink wat minder geld, maar alles bij elkaar opgeteld levert Eizo met dit model wel het neusje van de zalm onder de gamingmonitoren.

Foris FS2735