Doorgaan naar artikel
300: Rise Of An Empire
Tim Damen
Tim Damen
Profiel

Conclusie

300: Rise Of An Empire is eigenlijk teveel van het goede. Over het plot is nagedacht, maar vooral het recept van zijn voorganger is de drager van de film. De 3D-effecten zijn vrijwel de enige nieuwe toevoeging. Toch is de film, vooral door de ijzersterke soundtrack in combinatie met de gevechten, er niet minder spectaculair om.

Noam Murro’s 300: Rise Of An Empire is een bloederige opvolger van Zack Snyders 300, wat in dezelfde periode als zijn voorganger afspeelt.

300: Rise Of An Empire is gebaseerd op de graphic novel van Frank Miller. De film vertelt een nieuw hoofdstuk van het slagveld tussen de Grieken, Perzen en Spartanen, waar de zee nu het hoofddecor is. De Griekse generaal Themistokles (Sullivan Stapleton) moet het opnemen tegen de Perzen die aangevoerd worden door de voormalige god Xerxes (Rodrigo Santoro) en Artemesia (Eva Green), de wraakzuchtige commandant van de Perzische vloot. Themistokles probeert heel Griekenland te verenigen om de afloop van de oorlog te veranderen.

Hoewel de titel een opvolger impliceert is dit niet het geval: Rise Of An Empire speelt zich in dezelfde periode af maar neemt wel een veel breder tijdsbestek in beslag. De Spartanen vechten op het land en de Grieken nemen de verdediging van de wateren op zich. Griekenland en Sparta zijn verdeeld en Themistokles wil graag een hereniging zodat een nog sterker land kan ontstaan dat de oorlog met de Perzen kan winnen. De film laat veel verwijzingen zien van zijn voorganger, met onder andere de dood van Leonidas. Het verhaal van Artemesia (het meisje dat in deel één moederziel achtergelaten is nadat een heel dorp is uitgemoord en vervolgens verbrand) wordt opnieuw verteld en is nu uitgebreider dan in 300. Ze is een vrouw met Grieks bloed, maar het samen met de Perzen opneemt tegen haar thuisland. Haar wraak zal zoet zijn en hiervoor heeft ze veel over. Maar ook de ontmoeting tussen Themistokles en Leonidas vrouw zorgen voor een uitbreiding van het eerste deel en laat de tijdslijn geheel hetzelfde lopen.

Met het verhaal is creatief omgegaan; veel belangrijker is het verbluffende camerawerk en de gedetailleerde 3D-effecten. In combinatie met de geweldige filmmuziek, geproduceerd door de Nederlandse dj Junkie XL, is dit de kracht van de film. Dezelfde adembenemende filmstijl is gehanteerd, maar de nadruk is er veel meer aanwezig. Het plot is een bijkomstigheid aan de gevechten en bloedspetters die in de rondte spatten. 300: Rise Of An Empire heeft zijn 3D-accenten op kleine details gelegd: rondvliegende gloeiende houtsnippers, bloed dat als dikke massa alle kanten opgaat en gevechten die van dichtbij meebeleefd kunnen worden. Toch miste ik persoonlijk de echte epische lading van de voorganger, want waar de voorganger het moest hebben van Leonidas’ uitspraak “Madness? This is Sparta!” is Themistokles een egoïstische Griek die zoveel mogelijk lijken wil opstapelen met een lief Brits accentje.