Doorgaan naar artikel
Recensie: Alienware Alpha
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De bedoeling die Dell met de Alienware Alpha had waren goed en ze komen ook dichtbij de huidige consoles, maar kan het net niet evenaren. De lichtste variant heeft bij de nieuwste zware spellen net niet voldoende capaciteit om het spel met maximale instellingen te spelen. Daarentegen heb je voor de prijs van 499,- euro een leuke compacte pc waarmee je je collectie PC-spellen kunt spelen op je TV. Mogelijk kan Alienware bij een volgende console nog meer bieden om dichterbij de huidige generatie consoles te komen.

Er zijn inmiddels heel wat consoles op de markt om op te gamen en daar is er nu één bijgekomen. Dell heeft vanuit hun game-afdeling, Alienware, de Alpha ontwikkeld. Een console bedoeld voor PC-gamers.

Dell wil met de Alienware Alpha voornamelijk de PC-gamers bereiken. De Alienware Alpha is minicomputer met als uitgangspunt games te draaien. De gebruikers zijn hiermee in de gelegenheid om hun favoriete PC-games te spelen op de TV zonder dat zij daar computers voor nodig hebben. Toch kan de Alienware Alpha ook als gewone desktop worden gebruikt. De Alienware Alpha is in verschillende configuraties verkrijgbaar, waarbij de goedkoopste 499,- euro kost. Voor hetzelfde bedrag zou je ook een PlayStation 4 of Xbox One kunnen bezitten. Wat kan de Alienware Alpha bieden wat de concurrerende consoles niet kunnen?

PC of console?

Is de Alienware Alpha een console of een PC? Simpel, de Alienware Alpha kan voor beide doeleinden worden gebruikt. Het besturingssysteem van de console is Windows 8.1, maar met de console als voornaamste functie, is het systeem voorzien van een speciaal ontwikkelde gebruikersomgeving. Deze omgeving kan volledig gebruikt worden met de bijgeleverde Xbox 360-controller en heeft geen muis of toetsenbord nodig. Het systeem ziet er gelikt uit en werkt prima. Zelfs voor de momenten dat je moet typen is een leuk systeem bedacht waardoor het typen snel en makkelijk gaat. Je beweegt de linkerstick naar een groep letters (vier stuks) en selecteert met de knoppen X,A,Y en B de juiste letter. Na even wennen werkt dit verrassend goed en sneller dan je knuppeltje bewegen over een toetsenbord op je scherm.

In de Alpha gebruikersomgeving zijn standaard vier knoppen aanwezig waarmee de speler kan selecteren wat hij wil gaan doen. Met de instellingen- en helpknop kan de speler onder andere de gewenste resolutie instellen of tips bekijken. Met de powerknop kun je onder andere kiezen om de console uit te schakelen , maar ook om de desktopomgeving te starten. Hiermee wordt Windows 8.1 gestart en is de Alienware Alpha als normale desktop te gebruiken. De enige en ook logische eis is dat er een muis en/of toetsenbord aangesloten moet zijn. In deze omgeving kun je doen wat je met een normale PC ook doet en biedt ook de mogelijkheid om software en spellen te installeren die niet via Steam, het online gameplatform, toegankelijk zijn.

alienware-alpha-ui-1

Met de Steam-knop start je de applicatie waar de console voor is ontwikkeld. Alle games die gekoppeld zijn aan je Steam-account zijn van hieruit te installeren op de console. Daarnaast is er in de store een mogelijkheid om nieuwe games te kopen of te activeren aan jouw account. Middels een bibliotheek weergave is het mogelijk om door de geïnstalleerde games te bladeren en speel je PC-games met een controller op een console op je TV. Dit werkt allemaal perfect en zit goed in elkaar. Desondanks is er niet echt een meerwaarde om de PC-games niet op je PC te blijven spelen. Het enige voordeel is dat je nu op de bank voor je TV dezelfde spellen kunt spelen. Één van de nadelen is bijvoorbeeld dat je in een multiplayer van een shooter speelt tegen mensen met een muis. Deze gamers zijn hierdoor sneller dan spelers met een controller en hebben hierbij dus een groot voordeel. Wanneer je singleplayer games speelt zal dit probleem minder duidelijk zijn.

Naast Steam is er ook Origin van Electornic Arts. Hoewel de Alienware Alpha ontwikkeld is voor het Steam platform hebben ze wel aangegeven open te staan voor andere platformen als Origin. Het is nog niet toegankelijk via de Alienware gebruikersomgeving, maar het is wel mogelijk om Origin te installeren en te gebruiken via de desktop omgeving. Echt makkelijk werkt dit niet, want voordat je hiermee aan de slag kan, moet je een muis aansluiten om de desktop omgeving te starten. De basis van deze omgeving is het starten van de Steam applicatie, maar wat meer bruikbare snelkoppelingen waren zeker wel makkelijk geweest. Een snelkoppeling voor applicaties als Netflix of Youtube waren makkelijk geweest en hadden meer functionaliteit geboden aan de console.

Alienware-Alpha-console en controller

Compact

De Alienware Alpha heeft zijn functionaliteiten verwerkt in een klein fraai afgewerkte behuizing. De behuizing is gemaakt van glossy plastic met op de voorkant het bekende alien-logo dat tevens fungeert als powerknop. Dit logo is verlicht welke met bijgeleverde softwaren naar voorkeur kan worden aangepast. De schuin afgewerkte hoek is ook voorzien van een LED die dezelfde kleur aanneemt als het logo. De voorkant is voorzien van twee USB 2.0 poorten om bijvoorbeeld een USB-stick of randapparatuur aan te sluiten. Aan de achterkant zijn twee USB 3.0 poorten aanwezig voor snellere overdracht. Daarnaast beschikt de Alienware Alpha over een ethernet-aansluiting en een interne WiFi adapter. Verder is er een mogelijkheid om een optische audiokabel aan te sluiten en zijn er twee HDMI-poorten aanwezig (input en output). Deze zijn ideaal voor het geval dat je een HDMI-poort op je TV tekort komt. Om de console van stroom te voorzien is er een poweraansluiting geplaatst voor de bijgeleverde adapter. Aan de onderkant van de Alienware Alpha is een verwijderbaar klepje waar nog een USB 2.0 poort is geplaatst. Hier is eventueel nog ruimte voor een permanente USB-stick voor extra opslag.

Alienware-Alpha_achterkant

De gebruikte componenten in de console qua specificaties zijn niet extreem hoog, maar voldoende om een nieuwe game te spelen bij bepaalde eisen. Zo is de door mij geteste console voorzien van 4GB werkgeheugen en een Intel i3-processor. Deze werkt in combinatie met een grafische chip met 2GB DDR5-geheugen. De Alienware Alpha is voorzien van een 500GB harde schijf welke ook meteen de zwakste schakel is van de configuratie. De schrijf- en leessnelheid zorgt voor lange wachttijden en trage verwerkingen. De harde schijf had wellicht beter vervangen kunnen worden voor een solid state drive (SSD) waarvan de schrijf- en leessnelheid vele malen hoger is en daarbij ook een stuk stiller is. Het nadeel hiervan is dat de prijs van deze harde schijven hoger ligt en daardoor ook de prijs van de Alienware Alpha omhoog zou gaan.

De totale configuratie is niet verkeerd voor zijn doel als console, maar is niet echt optimaal. Wellicht is dit om binnen het kostenplaatje van 499 euro te kunnen blijven. Zo merk je bijvoorbeeld dat een spel van een aantal jaren oud makkelijk op hoge instellingen gespeeld kan worden. Maar wanneer je een actueel spel speelt met zware specificaties, dan merk je dat het systeem er moeite mee heeft om dit goed en vlot te draaien. Dit is erg jammer, want je koopt de console immers om je spellen in goede kwaliteit op je TV te kunnen spelen. Desondanks is de Alienware een leuke spelcomputer doordat hij ook als PC gebruikt kan worden op je TV en dus gebruikt kan worden voor meerdere doeleinden.