Doorgaan naar artikel
Jeffrey van Beurden
Jeffrey van Beurden
Profiel

Afgelopen weekend was vrijwel heel game-liefhebbend Nederland te vinden in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar vond op vrijdag, zaterdag en zondag Firstlook Festival plaats: het grootste game-evenement van de Benelux. NWTV was er zowel op de zaterdag als op de zondag bij en hebben een aantal toffe games mogen spelen. Het feit dat het niet enkel om de games gaat, maar dat de gehele gaming community, waar ook bijvoorbeeld cosplay en eSports onder vallen, drie dagen lang bij elkaar komt en hun passie kunnen uitoefenen, maakt dat de sfeer op de beursvloer opperbest is.

een eerste blik op Triple A games

Een van de redenen waarom men naar een gamebeurs als Firstlook gaat, is uiteraard omdat je met games aan de slag kan die pas over enkele maanden uitkomen. Dit jaar konden bezoekers kennis maken met grote titels als Tom Clancy’s The Division, Assassin’s Creed: SyndicateRainbow Six: Siege, Call of Duty: Black Ops III en Battleborn. Hier stonden logischerwijs ook de grootste rijen en als je pech had stond je ruim een uur te wachten op een speelsessie. Desalniettemin hadden de bezoekers het er graag voor over om voor hun favoriete game in de rij te staan. De sfeer in de rij (ja, ook wij hebben erin moeten staan) was daarom erg goed. Om ons heen werd er gepraat, gelachen of gegamed op de meegenomen handhelds. Vervolgens mag je 10 minuten of een kwartier aan de slag met een van de grote titels en na deze speelsessie ben je nog enthousiaster dan eerst over het gespeelde spel. Vooral de multiplayer van het nieuwste Call of Duty-deel speelde erg soepel en lekker weg en is een perfecte game om even snel uit te proberen op een gamebeurs.

Waar eveneens een lange rij voor stond en waar we ook ontzettend enthousiast over waren, was de Playstation VR. Sony had een groot gedeelte van zijn stand speciaal ingericht voor hun Virtual Reality-bril, voorheen bekend als Project Morpheus. De game Rigs was hier speelbaar, waarbij je met grote robots een soort basketbalwedstrijd speelt. Op de beursvloer hoorden we vele enthousiaste verhalen en ook in onze impressie is te lezen waarom wij er zo blij van werden.

een ode aan de indies

Waar we het meest zijn verrast was op de zogenaamde “Indie Gallery”: een amateuristisch ogend, met kleine partytenten volgezet gebied waarbij zo’n 20 onafhankelijke game developers zo goed mogelijk hun eigen gemaakte games proberen te verkopen. Sommigen zijn hier met vlag en wimpel in geslaagd. De developers, veelal (ex)studenten van de HKU, vertellen vol passie en enthousiasme over hun eigen product en staan altijd open voor eventuele feedback of gewoon een leuk gesprek. De indie-games die je speelt, zijn op het gebied van gameplay stuk voor stuk origineel en innovatief: je kunt immers geen prachtige HD-graphics verwachten als je met een klein groepje mensen aan een game werkt. De innovatieve gameplay zorgt er voor dat het niet altijd duidelijk is wat je moet doen, maar dankzij de uitleg van de developers, die vaak naast je staan, krijg je het al snel onder de knie. Door die toegankelijkheid groeit je waardering voor de games die je speelt.

Enkele voorbeelden die in de Indie Gallery speelbaar waren, zijn It Came From Space And Ate Our Brains van Triangle Studios en Should Shoot van Prrrpl. De eerstgenoemde game is een top down survival game waarbij je alleen of met 4 spelers een aantal “waves” van zombie-aliens moet verslaan.  Should Shoot is een simpel, maar leuk spel waarbij je tegen elkaar op één device speelt. Het is vervolgens de bedoeling dat je je tegenstander raakt met een gelimiteerd aantal kogels. Omdat we de games niet kenden en we daardoor geen verwachtingen hadden, werden we overdonderd door het plezier wat je met indie-games kan hebben. Het feit dat er vanuit de organisatie veel aandacht was voor de steeds groter wordende indie-community, maakte de firstlook-beleving alleen maar leuker.

eSports en cosplay

Zoals al eerder in deze impressie werd gezegd, werd er dit jaar voor het eerst meer gedaan dan alleen het checken van nieuwe games. Dit jaar werd er door Black Label eSports er een speciaal evenement georganiseerd op de vrijdag en de zaterdag, maar ook op de zondag werden er volop competities gespeeld. Op de zaterdag kon je op een groot podium vanaf de tribune toekijken hoe professionele gamers op een uitzonderlijk hoog niveau games als Fifa 16, Counter Strike: Global Offensive en Tekken Tag Tournament 2 speelden. Op de zondag werden er, weliswaar op een kleinere schaal, competities gehouden voor bezoekers van Firstlook, maar dat mocht de pret niet drukken. Als je ziet hoe fanatiek de gamers zijn en hoe erg het publiek meeleeft, is het duidelijk dat de eSports in Nederland steeds populairder wordt. Het is daarom ook prijzenswaardig dat Firstlook Festival de eSports-community serieuze aandacht geeft.

Als je over de beurs rondloopt, zie je links van je Lara Croft, rechts van je Ratchet (van Ratchet & Clank) en voor je een soldaat die rechtstreeks uit Call of Duty lijkt te komen. Het moge duidelijk zijn dat ook cosplay steeds groter wordt en daarom ook volop aanwezig is op Firstlook Festival. Van een amateuristisch geknutseld Mario-pakje tot aan het gedetailleerde kostuum van Jacob Frye (de hoofdpersoon in Assassin’s Creed: Syndicate): alles kan en alles mag. Het zorgt voor een gekke gewaarwording als je ze tussen alle “normaal geklede” bezoekers ziet rondlopen, maar het brengt wel een bijzondere sfeer met zich mee. De cosplayers vallen op en bezoekers willen graag met ze op de foto. Het laat andermaal zien dat Firstlook Festival niet meer enkel om de games draait.

Met een moe, maar voldaan gevoel keren we huiswaarts. Hoewel Firstlook Festival 2016 reeds is bevestigd door de organisatie, zijn we nog aan het bijkomen van alle indrukken. De toevoeging van onder andere eSports en cosplay maakt Firstlook Festival een compleet festival en deze lijn moet zonder meer worden doorgezet door de organisatie. De sfeer van Firstlook Festival was altijd al goed, maar omdat de volledige gaming community nu bijeen komt, lijkt die sfeer alleen maar beter te worden.