Doorgaan naar artikel
Risen
Christa Hiddinga
Christa Hiddinga
Profiel

Conclusie

Een prachtige film die een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis vertelt. Een origineel Bijbelverhaal verteld vanuit een Romeinse strijder. Indrukwekkend acteerwerk van Joseph Fiennes die de hoofdrol heeft in dit verhaal. Regisseur Kevin Reynolds heeft alles uit de kast getrokken om van deze film een succes te maken.

Risen speelt zich af in het jaar 33 na Christus. De machtige Romeinse militair Clavius (Joseph Fiennes, Shakespeare in Love ) hoopt in de bezette stad Jerusalem goed werk te verrichten om daarna eervol naar Rome te kunnen vertrekken. Maar het is onrustig in de stad. De lokale bevolking is in de ban van een zogenaamde Messias. En dus aan Clavius de taak om de boel op orde te krijgen. De Messias, Yeshua (Clif Curtis, Fear the Walking Dead ) genaamd (of zoals wij hem kennen: Jezus), wordt net als in het Bijbelverhaal aan het kruis gehangen. Daarna volgen er gebeurtenissen die de Romein niet kan verklaren. De dode Yeshua verdwijnt uit zijn graf. Clavius raakt steeds verder verwikkeld in het mysterie. Uiteindelijk staat hij oog in oog met Yeshua zelf, een moment in de film wat bijzonder is vast gelegd in beeld. Clavius verstijft en het is een paar minuten stil. Daarna verdwijnt Yeshua, maar Clavius is vastberaden om het mysterie te achterhalen. Hij besluit Yeshua’s discipelen te volgen. Langzaam verandert zijn strijd in een helpende hand. Clavius begint te begrijpen dat het allemaal echt is.

 

Risen

Foto: Columbia Pictures

Risen is een bekend verhaal vanuit een ander oogpunt; dat van de Romeinse Clavius, die zelf in eerste instantie niet gelooft in Yeshua en juist zijn best doet om het Romeinse rijk van hem te redden. De muziek en de mooie landschappen (opgenomen in Spanje en Malta) nemen je helemaal mee het verhaal in.

Een goed staaltje acteerwerk van Joseph Fiennes. In zijn rol als Clavius is hij een echte harde Romeinse soldaat die weinig emotie toont. Naarmate hij meer in het mysterie van Yeshua verwikkeld raakt, verandert dit. Hij heeft later in de film een een-op-een-gesprek met Yeshua en dan breekt hij. We zien Clavius’ emoties, een mooi moment in de film.

Regisseur Kevin Reynolds (Count of Monte Cristo, Tristen + Isolde) heeft echt alles uit de kast getrokken om van deze film een succes te maken. Het verhaal is groots en meeslepend, maar ook het camerawerk is indrukwekkend. Het verhaal gaat niet heel erg de diepte in, maar de sfeer maakt een hoop goed. Als je van geschiedenis houdt en een voorkeur hebt voor vergelijkbare films als Kingdom of Heaven, dan is Risen zeker een aanrader.