Doorgaan naar artikel
Sausage Party
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Het concept van Sausage Party is geniaal, maar niet goed genoeg om de volledige speelduur interessant te blijven.

Seth Rogen, Evan Goldberg en hun vrienden zijn inmiddels al flink wat jaren bezig geweest met het maken van komedies als Superbad en Bad Neighbours. Het leek erop dat er geen nieuwe weg meer ingeslagen kon worden, maar de 16+-animatiefilm Sausage Party bewijst het tegendeel.

De producten in supermarkt Shopwell’s zijn er heilig van overtuigd dat het winkelend publiek hen uitkiest om naar het walhalla te reizen. Het worstje Frank (Seth Rogen) en zijn verpakkingsgenoten Carl (Jonah Hill) en Barry (Michael Cera) hopen vurig deze hemel te bereiken en het liefst doet Frank dit samen met het broodje Brenda (Kristen Wiig). Wat ze niet weten, is dat mensen de producten als voedsel gebruiken. Frank komt de waarheid op het spoor en zal er alles aan moeten doen om het ware verhaal aan het licht te brengen.

Het concept van Sausage Party is geniaal, maar de uitvoering niet geheel perfect. Visueel weet de film zeker te overtuigen; animaties zijn van hoogstaand niveau en doen niet onder voor bijvoorbeeld Pixar. Er komen slimme woordgrappen voorbij en de stemmencast is van wereldklasse. Talloze komedietalenten doen mee, zoals Jonah Hill (War Dogs), Kristen Wiig (Ghostbusters), James Franco (The Night Before), Michael Cera (This is the End) en Paul Rudd (Ant-Man), maar vooral Bill Hader (Popstar) en David Krumholtz (10 Things I Hate About You) stelen de show. Ook komen er een paar namen voorbij die je misschien niet zou verwachten. Zo is Selma Hayek als taco een interessante toevoeging, maar vooral de haast onherkenbare Edward Norton als Sammy Bagel Jr. is bijzonder grappig.

Toch lijken de makers zich net iets te bewust van de genialiteit van hun concept. Dat levensmiddelen schelden en onzedelijke handelingen plegen is in het begin leuk, maar na een tijdje heb je het wel gezien. Er worden wel pogingen gedaan om de lat iets verder te leggen, maar eigenlijk slaagt alleen het banale slot hierin. Sausage Party is ideaal voer voor een filmavondje met veel drank, maar niet helemaal geschikt om nuchter te bekijken.