Doorgaan naar artikel
Planet Coaster
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Planet Coaster is zeker aan te raden voor mensen die genoeg inspiratie hebben om hun eigen pretpark te bouwen en te runnen. En voor de mensen zonder inspiratie is er nog een bruisende community om van alles te downloaden.

Na heel wat jaren wachten is de ultieme pretparksimulator weer terug! De studio Frontier Developments presenteerde in het najaar van 2016 Planet Coaster. Dankzij de toevoeging van steam workshop werd de game met veel enthousiasme ontvangen. En daarmee werd Planet Coaster de grote concurrent van de welbekende Roller Coaster Tycoon-serie.

Deze keer werkte Frontier Developments niet mee aan RollerCoaster Tycoon World, maar ging het zelf aan de slag met Planet Coaster. In het voorjaar van 2016 was het al mogelijk om via de website van Frontier de early bird-versie te kopen. Deze bood toegang tot de alpha, beta en uiteindelijk de release in november 2016. Hoewel er gedurende de alpha nog technische foutjes aanwezig waren, werd het spel al met groot enthousiasme ontvangen. Dit in tegenstelling tot RollerCoaster Tycoon World, dat met behoorlijke grafische fouten te kampen had.

Planet Coaster biedt drie mogelijke scenario’s: career mode, sandbox mode en challenge mode. Vanzelfsprekend is de sandbox mode bedoeld om het ultieme pretpark te kunnen bouwen met een onuitputtelijke voorraad geld. Career mode geeft spelers de mogelijkheid om met verschillende soorten scenario’s aan parken te spelen, met ieder verschillende doelen, bijvoorbeeld vijf attracties in het park bouwen. Het leuke is dat als je een scenario in career mode ziet die goed bevalt, dat er ook een mogelijkheid is om dit scenario in sandbox mode te openen. Helaas is de carrièremodus niet bepaald uitdagend, de doelen zijn vrij gemakkelijk te behalen. Gelukkig is de oplossing hiervoor de challenge mode, een optie om op meerdere moeilijkheidsniveaus een park op te bouwen met de minimale middelen.

Natuurlijk is de klassieke coasterbuilder weer terug met behoorlijk wat opties. Hiermee kun je achtbanen bouwen die eindeloos over de kop gaan en zo je bezoekers behoorlijk misselijk achterlaten. Een van de grote ergernissen vroeger was dat je na een half uur bouwen tot de conclusie kwam dat je achtbaan net niet snel genoeg was om over de kop te gaan. Gelukkig hoef je in Planet Coaster niet alles te verwijderen. In plaats daarvan heb je een ’smoothen’ optie, waarmee je die ene helling net wat steiler of lager maakt. Ook kun je tijdens het bouwen je creatie testen, waarbij het achtbaankarretje na de laatste rail op een miraculeuze wijze in het niets verdwijnt. De coasterbuilder is dus ontzettend leuk, met genoeg opties om urenlang nieuwe achtbanen te bouwen.

Planet Coaster review

Naast achtbanen zijn er ook attracties voor de bezoekers met een zwakke maag. Er is een optie voor rustige, wilde en waterattracties. Daarnaast zijn er ook vervoersattracties, zoals een klassieke stoomtrein en een monorail. De attracties zien er mooi uit en hebben toepasselijke namen zoals de Screaminator, waarbij gasten een vrije val maken van een behoorlijke hoogte. Na het bouwen van de attractie heb je nog de mogelijkheid om de kleuren, de hoeveelheid bezoekers per rit en de muziek aan te passen. Tevens kun je zelf muziek importeren om in je attractie te gebruiken.

Verder zit er een klein stukje parkmanagement in het spel. Om je park te onderhouden heb je schoonmakers, monteurs en entertainers nodig. Daarnaast moet ieder winkeltje uiteraard ook bemand worden. Het personeel houd je gemotiveerd door ze af en toe te trainen en salarisverhoging te geven. Ook belangrijk is om de financiën regelmatig in de gaten te houden en indien nodig een lening af te sluiten. Het parkmanagement is overzichtelijk en gelukkig niet te overweldigend, zodat je voldoende tijd hebt om aan attracties te werken.

Het gedeelte waar Planet Coaster echt in weet uit te blinken, is het decoreren van het park. Hierin zijn de opties eindeloos. Winkels of toiletten kun je als kale gebouwen neerzetten en daarna decoreren naar eigen smaak. Of je er een enorm kasteel van maakt inclusief een vuurspuwende draak, of juist een kleine piratenherberg, de keuze ligt bij jou. Met een handig roostersysteem zorg je ervoor dat muren precies bovenop of naast elkaar geplaatst worden. En tegelijkertijd is er ook een handige optie om objecten in iedere hoek en positie neer te zetten. Eigenlijk is er weinig wat niet kan en juist die vrijheid maakt het zo leuk om je urenlang te verliezen in het bouwen en decoreren van het pretpark. Een leuk detail is de extra winter-update die onlangs werd uitgebracht. Hierbij zat een sneeuwscenario en vooral veel sneeuwdecoraties, zoals snoephuisjes en meer.

Met de vrijheid om te bouwen wat je wilt zou het zonde zijn als je dit niet kon delen. Gelukkig kan dit heel makkelijk met behulp van blueprints. En deze kun je vervolgens op de Steam Workshop plaatsen. Inmiddels bestaat er al een grote community met een behoorlijke keuze aan downloadbaar materiaal, van gebouwen tot watervallen. En juist het delen en bewonderen van elkaars creaties maakt Planet Coaster zo leuk.

Planet Coaster review

Hoewel er geen echte negatieve zaken zijn in Planet Coaster, heeft Frontier toch wel af en toe misgeschoten. De sandbox mode is geweldig, maar de scenario’s in career en challenge mode zijn niet echt uitdagend. Doelen zijn gemakkelijk te behalen doordat bezoekers snel tevreden zijn. Je kunt gemakkelijk belachelijk hoge prijzen vragen voor attracties die de bezoekers vrolijk betalen. En de priority lane is leuk om financieel extra te verdienen, maar hier worden je reguliere bezoekers (net zoals in het echte leven) niet vrolijker van. Wat het spel nog net wat realistischer had kunnen maken, is de toevoeging van constructietijden voor attracties. Bijvoorbeeld een draaimolen die een maand nodig heeft om gebouwd te kunnen worden. Als hier nog aan gewerkt zou kunnen worden, zou dit spel verder perfect zijn.