Doorgaan naar artikel
Johans Hardwarehub: Nintendo Switch specificaties
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Johans Hardwarehub is een rubriek waarin we de leukste en meest opvallende gadgets en hardware bespreken. Deze keer bespreken we de Nintendo Switch specificaties.

Enkele weken geleden is na veel speculaties de nieuwe console van Nintendo onthuld. De nieuwe console heet Nintendo Switch en heeft sinds de onthulling veel vragen opgewekt. Onder andere door het Nintendo Switch-evenement van afgelopen week is nu ook bekend wat de specificaties zijn van de Nintendo Switch.

Vrijwel iedereen was toch wel benieuwd naar de specificaties van de console. Hoe groot is het scherm? Wat is de resolutie? Hoeveel geheugen is erin verwerkt? Allemaal vragen waar we nu een antwoord op hebben.

De Nintendo Switch is voorzien van een 6.2-inch 720p multitouch scherm dat een maximale resolutie behaalt van 1280×720. Dit is echter alleen wanneer de console als handheld wordt gebruikt. Wordt de console op een TV aangesloten via HDMI, dan wordt de resolutie op 1080p (1920×1080) weergegeven.

Nintendo Switch

Wat voor vele wel tegen zal vallen, is de standaard opslagruimte. Deze is namelijk maar 32GB, wat erg weinig is vandaag de dag. Vooral als er wordt gekeken naar concurrerende consoles die standaard al met minimaal 500GB worden verkocht. Gelukkig is er wel de mogelijkheid om de opslagruimte middels een MicroSD-kaartje uit te breiden. Het voordeel hierbij is dat je zo redelijk goedkoop wat opslagruimte kan toevoegen aan de Nintendo Switch. Gezien de meeste games als fysieke ‘GameCards’ worden geleverd, zal dit weinig tot geen opslagruimte opeisen.

De Nintendo Switch maakt gebruik van een snelle 802.11ac WiFi-verbinding en biedt daarbij de mogelijkheid om tot acht Switch consoles lokaal met elkaar te koppelen voor multiplayer games. Er is tevens de mogelijkheid om een ethernetkabel aan te sluiten middels een USB LAN-adapter. Verder beschikt de Switch over een USB-C poort die wordt gebruikt voor zowel data overdracht als het opladen van de batterij.

De levensduur van de batterij is voor mensen ook een puntje waar ze erg nieuwsgierig naar zullen zijn. Vooral wanneer ze van plan zijn om de Switch veel als handheld te gebruiken. Nintendo geeft aan dat de batterijduur tussen de 2,5 en de 6 uur valt. Dit is afhankelijk van de graphics van de game die je op dat moment speelt. Als voorbeeld geeft Nintendo aan dat je met The Legend of Zelda: Breath of the Wild tot 3 uur kan spelen. Helaas zijn er verder nog geen specifieke informatie bekend over de batterij. Zo is het nog even afwachten wat bijvoorbeeld de oplaadtijden zijn.

De bijgeleverde controllers, ook wel bekend als de Joy-Con controllers, kunnen op meerdere manieren worden gebruikt. Zo kan de controller uit elkaar worden gehaald en aan het scherm worden bevestigd. Dit wordt gedaan wanneer je de Nintendo Switch als handheld gebruikt. Wanneer je gewoon op de TV speelt, dan monteer je de twee helften aan elkaar vast om hem als normale controller te gebruiken. Dit is een leuk concept en biedt maar één controller met meerdere gebruiksmogelijkheden. Nintendo heeft tevens aangegeven dat ze bij de Joy-Con controllers gebruik zullen gaan maken van speciale technieken. Zo zal de rechterkant de mogelijkheid hebben om figuren en handgebaren te herkennen, maar ook de afstand te meten. Dit is mogelijk middels een aanwezige infraroodcamera. Helaas is niet bekend hoe game-ontwikkelaars hiermee omgaan. De linkerhelft bevat de zogenaamde HD rumble, wat ervoor zorgt dat de vibratie realistischer aanvoelt. Tevens is er een sensor aanwezig die bewegingen registreert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boksbewegingen.

Nintendo Switch

De releasedatum van de Nintendo Switch komt al steeds dichterbij. De console wordt namelijk op 3 maart uitgebracht voor de adviesprijs van 309,- euro. Tevens is de Nintendo Switch in tegenstelling tot de eerdere consoles van Nintendo regiovrij. Dit houdt in dat nu games gespeeld kunnen worden afkomstig uit elk werelddeel.