Doorgaan naar artikel
Aloys’ Oscarvoorspelling 2017
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Dit weekend is het weer tijd voor de uitreiking van de Academy Awards. Hoewel iedereen verwacht dat La La Land er met de meeste prijzen vandoor zal gaan, valt er nog genoeg te speculeren. Daarom is het nu tijd voor de Oscarvoorspelling 2017.

Beste film


Gaat winnen: La La Land
Zou moeten winnen: La La Land

Er is dit jaar een duidelijke favoriet voor de hoofdprijs. Een Hollywood-film over Hollywood heeft in principe al een streepje voor, maar La La Land wist het ook waar te maken. Van de negen genomineerden lijkt verder alleen Moonlight een kleine kans te hebben.

Beste regisseur


Gaat winnen: Damien Chazelle, La La Land
Zou moeten winnen: Damien Chazelle, La La Land

Zonder regisseur Damien Chazelle had La La Land nooit bestaan. Hij werkte al jaren aan het idee, maar mocht dit pas uitvoeren na het succes van Whiplash. Zijn regie is energierijk en weet grote en kleine momenten mooi af te wisselen. De film voelt als een klassieke musical, maar op een heel eigentijdse manier.

Beste acteur in een hoofdrol


Gaat winnen: Casey Affleck, Manchester by the Sea
Zou moeten winnen: Denzel Washington, Fences

De prestigieuze ‘mannelijke hoofdrol’-categorie zal waarschijnlijk het spannendste moment van de avond vormen. Casey Affleck is al lange tijd topfavoriet en won zowel de Golden Globe als de BAFTA. Denzel Washington ontving al een Tony-nominatie voor zijn rol in de toneelversie van Fences en hij kreeg de belangrijke Screen Actors Guild-award voor de film. De overige genomineerden lijken geen kans te maken, maar kunnen toch ook weer niet worden uitgesloten.

Beste actrice in een hoofdrol


Gaat winnen: Emma Stone, La La Land
Zou moeten winnen: Emma Stone, La La Land

Een goed gevulde categorie waarin naast Emma Stone ook Isabelle Huppert en Natalie Portman belangrijke kandidaten zijn. Huppert won voor haar hoofdrol in Paul Verhoevens Elle een Golden Globe, maar alle andere grote prijzen gingen naar Emma Stone. De actrice toont zich in de musical een alleskunner en overtreft zelfs haar rol in Birdman, waarvoor ze twee jaar geleden ook al een nominatie ontving.

Beste acteur in een bijrol


Gaat winnen: Mahershala Ali, Moonlight
Zou moeten winnen: Mahershala Ali, Moonlight

Hoewel Mahershala Ali niet lang in de film zit, hebben zijn personage en vertolking een grote invloed. Je snapt waarom hij zo’n invloed heeft op het jonge hoofdpersonage en voelt zijn aanwezigheid tijdens de volledige film.

Beste actrice in een bijrol


Gaat winnen: Viola Davis, Fences
Zou moeten winnen: Viola Davis, Fences

Er valt iets voor te zeggen dat Viola Davis in feite een hoofdrol heeft, maar ook in die categorie zou ze moeten winnen. Ze speelt een vrouw die gebukt gaat onder de dominantie van haar man, op een manier die ons zowel haar personage als de tijdsgeest laat begrijpen. Ze vormt het anker in een film vol emoties.

Beste scenario gebaseerd op ander werk


Gaat winnen: Moonlight
Zou moeten winnen: Moonlight

Moonlight kreeg het voor elkaar om een omvangrijk verhaal op een efficiente manier te vertellen. Elke zin was van belang en het geheel klopte volledig, geen passage was overbodig. Lastige thema’s worden op een geloofwaardige en natuurlijke manier beschreven en behandeld.

Beste originele scenario


Gaat winnen: Manchester by the Sea
Zou moeten winnen: Hell or High Water

Met concurrenten als La La Land en Hell or High Water is de strijd nog zeker niet beslist, maar het lijkt erop dat Manchester by the Sea deze categorie gaat winnen.

Beste cinematografie


Gaat winnen: Linus Sandgren, La La Land
Zou moeten winnen: Linus Sandgren, La La Land

Van grootse dansscenes tot intieme dialogen, in La La Land wordt alles prachtig in beeld gebracht. Ondanks de ingewikkelde choreografieën met veel lange shots is ook het kleurenpalet oogstrelend.

Beste visuele effecten


Gaat winnen: The Jungle Book
Zou moeten winnen: The Jungle Book

The Jungle Book verscheen al vroeg in het jaar maar heeft een blijvende indruk achtergelaten. De film heeft een nieuwe standaard gezet en laat mooi zien wat de mogelijkheden van computeranimatie zijn. Alleen de hoofdpersoon en sommige achtergronden zijn echt, verder is alles digitaal nagemaakt, maar toch voelt het als een levende wereld.

Beste originele muziek


Gaat winnen: Justin Hurwitz – La La Land
Zou moeten winnen: Justin Hurwitz – La La Land

Het zal voor niemand een verrassing zijn dat een ieders favoriete musical van het jaar favoriet is om in de muziek-categorie te winnen. De kwaliteit van Justin Hurwitz’ aandeel is essentieel in het succes van de film. Een geweldige orchestrale soundtrack vol herkenbare melodieën.

Beste originele nummer


Gaat winnen: City of StarsLa La Land
Zou moeten winnen: Audition (The Fools Who Dream)La La Land

Deze categorie is de reden dat La La Land onmogelijk alle nominaties gaat verzilveren. Met twee vermeldingen lijkt winst hier wel zeker, de vraag is alleen welk nummer er met de eer vandoor gaat. City of Stars is erg aanstekelijk en memorabel, maar Audition (The Fools Who Dream) is geweldig vertolkt door Emma Stone en behelst de film volledig.

Beste montage


Gaat winnen: La La Land
Zou moeten winnen: Hacksaw Ridge

Het is wel vaker voorgekomen dat als de show eenmaal op stoom komt een film ineens een hele rits prijzen wint. Datzelfde lijkt dit jaar met La La Land te gaan gebeuren, dus denken we dat de film ook voor de montage onderscheiden zal worden. Toch wist vooral Hacksaw Ridge op dit vlak te imponeren, met een aantal indrukwekkende oorlogsscènes.

Beste productieontwerp


Gaat winnen: La La Land
Zou moeten winnen: La La Land

De pracht en praal van La La Land zijn niet slechts het resultaat van de cinematografie, de filmwereld is ook geweldig vormgegeven. Los Angeles heeft er nog nooit zo klassiek romantisch uitgezien.

Beste kostuumontwerp


Gaat winnen: La La Land
Zou moeten winnen: La La Land

De kleding in La La Land lijkt misschien niet heel erg opvallend. Het bestaat vooral uit pakken en jurkjes, maar weet hierin wel mooi te balanceren tussen oud en nieuw. Het klassieke Hollywood en de snelle moderne wereld komen zo op een mooie manier samen.

Beste make-up


Gaat winnen: Star Trek Beyond
Zou moeten winnen: Star Trek Beyond

De make-up-categorie is niet de grootste, maar wel een mooie kans om iets anders dan La La Land wat aandacht te gunnen. De derde film in de huidige Star Trek-serie toonde een aantal overtuigende schepsels tevoorschijn en het uiterlikk van het personage Jaylah was indrukwekkend vormgegeven.

Beste animatiefilm


Gaat winnen: Kubo and the Two Strings
Zou moeten winnen: The Red Turtle

Disney-film Zootopia mag met zijn gebruik van maatschappelijke thema’s niet worden uitgesloten, maar we verwachten dat de klassieke stop-motion-animatie van Kubo and the Two Strings uiteindelijk de doorslag zal geven. Toch hopen we dat de Studio Ghibli-film The Red Turtle van de Nederlander Michael Dudok de Witt zal gaan winnen. De stille animatiefilm was indrukwekkend onderhoudend en bijzonder vormgegeven.