Doorgaan naar artikel
Aftershokz Trekz Air
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Ben je een fanatieke sporter en luister je graag naar muziek tijdens je sportsessies dan is de Aftershokz Trekz Air hier uitermate goed voor geschikt. Het lichte gewicht en de goede pasvorm zorgt ervoor dat deze goed blijft zitten. Daarnaast wordt het geluid via je kraakbeen verstuurd en blijven je oren vrij voor omgevingsgeluid. Het nadeel is echter wel dat er vrijwel geen lage tonen aanwezig zijn.

Sporthoofdtelefoons zijn er inmiddels in allerlei verschillende vormen en maten, maar de Aftershokz Trekz Air is net even wat anders dan de “normale” hoofdtelefoons. Aftershokz is namelijk gespecialiseerd om het geluid niet via de oren, maar via het kraakbeen te sturen.

De hoofdtelefoon wordt in een nette verpakking geleverd samen met enkele accessoires. Zo zit er naast de hoofdtelefoon een rubberachtige opberghoes, een USB-kabel en oordopjes bij. De oordopjes zijn er puur voor om je oren af te sluiten voor het omgevingsgeluid omdat de Aftershokz Trekz Air niet op, maar voor je oren wordt geplaatst. Ten opzichte van het vorige model heeft het bedrijf enkele verbeteringen doorgevoerd. Zo is de hoofdtelefoon nóg compacter geworden door onder andere de nekband dunner te maken. Het enige nadeel is dat de aanwezige knopjes erg klein zijn en moeilijk op de tast zijn te bedienen.

Aftershokz trekz air

Hoewel de Aftershokz Trekz Air er te klein uitziet past deze prima op elk hoofd. De hoofdtelefoon wordt niet in het oor geplaatst net als de meeste sporthoofdtelefoons, maar voor het oor. Het is wel even wennen in het begin, mede doordat hij lichtelijk klemt om op zijn plek te blijven. Maar door het bijzonder lichte gewicht is het al gauw nauwelijks merkbaar dat je de hoofdtelefoon draagt. Het is ook even wennen dat het geluid nu middels trillingen wordt verstuurd. De trillingen zijn vooral in het begin goed merkbaar, zeker wanneer het volume is verhoogd. Ook zul je merken dat bij een lager volume omgevingsgeluid nog redelijk goed te horen is omdat je oren niet zijn bedekt.

Het is behoorlijk bijzonder wat de technologie in de Aftershokz Trekz Air weet neer te zetten. De aanwezige trilmotor kan prima worden gebruikt voor spraak en wordt op dergelijke gebieden ook al vaker gebruikt. Maar wanneer het om muziek gaat wordt het toch iets anders. Je hebt te maken met verschillende toonhoogtes en daarbij moet het ook zuiver klinken. Gelukkig zit dit bij de Trekz Air wel snor, althans voor het grootste gedeelte. De hoofdtelefoon zal niet binnen elk muziekgenre het gewenste effect bieden. Zo zijn de lage tonen nauwelijks aanwezig dus verwacht geen goede bas tijdens je trainingssessies.

Doordat je oren niet zijn afgedekt krijg je toch behoorlijk wat mee van je omgevingsgeluid. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds mogelijk om een gesprek te voeren zonder dat je de hoofdtelefoon hoeft af te zetten. Tijdens bijvoorbeeld het hardlopen is dit ook wat veiliger omdat je zo ook het verkeer aan hoort komen. Mocht je echt het omgevingsgeluid willen wegfilteren dan kan je de bijgeleverde oordopjes gebruiken.

De Aftershokz Trekz is helaas geen goedkope sporthoofdtelefoon. Hij gaat namelijk voor een adviesprijs van 169,95 euro over de toonbank. Maar voor dit geld heb je wel een uniek stukje technologie dat uitermate goed werkt tijdens het sporten.