Doorgaan naar artikel
Muziekservice Maandag: Spotify en Apple Music eindconclusie
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

De afgelopen weken hebben we op maandag een kijkje genomen naar de op dit moment grootste online muziekdiensten. Spotify is in ons kleine kikkerlandje zonder twijfel de grootste, maar ook Apple probeert ons sinds een paar jaar te verleiden met haar service. Wij hebben Spotify en Apple Music vergeleken en de grootste voors en tegens op een rijtje gezet. Zo hebben we geprobeerd om de voor jou meest geschikte muziekdienst te kiezen.

Nadat we vorige week hebben gekeken naar missende muziek, is het deze week tijd voor de eindconclusie van deze reeks artikelen en maken we de balans op.

Spotify

Spotify en Apple Music eindconclusie

In onze ogen is Spotify de beste keus, zeker wanneer je niet over een Apple-device beschikt. Hoewel de dienst qua bibliotheek iets achterblijft ten opzichte van de concurrentie geven de features die de dienst biedt wat ons betreft de doorslag. Zo is het erg prettig dat Spotify zowel Airplay als Chromecast ondersteund en daarbij kun je de applicatie op erg veel manieren bedienen. Alle apparaten waarop je ingelogd, bieden de mogelijkheid om het huidige afspeel-apparaat te bedienen. Zo kun je snel met je telefoon een nummer doorspoelen op het moment dat je met je laptop iets aan het afspelen bent.

Een ander groot pluspunt is het ontdekken van muziek, wat gewoon een stuk beter werkt dan bij Apple Music. De mogelijkheden die Spotify biedt, zorgen ervoor dat je te allen tijde snel muziek hoort die bij je past en de suggesties die de dienst doet, zijn bijna altijd een schot in de roos. Tel daar de talloze afspeellijsten bij op en je hebt gewoon een erg complete dienst.

Apple Music

Wanneer je volledig in het Apple-ecosysteem zit, zul je geen last hebben van de Chromecast-beperking en biedt Apple Music ook nog eens Siri-ondersteuning, waardoor je met je stem het afspelen en zoeken van nummers kunt bedienen. Helaas werkt de mengeling van de Nederlandse taal met Engelse artiesten nog verre van optimaal en zul je toch vaak terugvallen op bediening via je apparaat. Wanneer dit in de toekomst beter geregeld is, heeft de dienst er weer een pluspunt bij, want ondanks dat wij iets meer fan van Spotify zijn, is Apple Music zeker geen slechte keus. Zo zijn we erg gecharmeerd van het uiterlijk van de applicaties en de manier waarop muziek gepresenteerd wordt. Door de aanwezigheid van videoclips, interviews en concertfilms wordt erg ingezet op muziekbeleving en dat is dan ook waar Apple Music in uitblinkt.

Het is goed merkbaar dat Spotify al wat langer meegaat in de streaming-industrie, want Spotify loopt op elk gebied een stukje voor. Dat neemt niet weg dat ook Apple Music, zeker voor eigenaren van Apple-devices, een uitstekende keus is. De integratie met iOS is uitstekend en biedt zeker wat voordelen ten opzichte van de Spotify-applicaties.

Voor de toekomst is het nog wel de vraag wat er gaat gebeuren. De oorlogskas van Apple is behoorlijk groot en het feit dat Apple Music niet de primaire inkomstenbron is, maakt dat de dienst wel eens een hele lange adem kan hebben. Voor Spotify liggen de zaken iets anders. In de jaren dat deze dienst nu bestaat, is nog nooit winst gemaakt en dat kan niet voor eeuwig doorgaan, zeker nu ze naar de beurs gaan. Wij zijn dan ook erg benieuwd hoe de verhoudingen over een paar jaar liggen.

Ben je nog op zoek naar de andere artikelen, dan kun je deze hieronder vinden: