Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

Jumanji: Welcome to the Jungle weet te verrassen met ontzettend leuke personages en een bijzonder interessante videogame-wereld die op een geweldige manier gebruikmaakt van de daarbij horende cliche's.

Toen we hoorden dat er een nieuwe Jumanji zou komen, werden we in eerste instantie een beetje bang. De trend van luie vervolgen en reboots van oude favorieten die we tegenwoordig veel zien, voorspelde ook weinig goed. We waren dan ook blij verrast dat Jumanji: Welcome to the Jungle juist een hartstikke leuke film is!

Wanneer vier tieners moeten nablijven op school vinden ze daar het computerspel Jumanji. Onwetend wat ze te wachten staat, kiezen ze een personage en groot is dan ook de verbazing wanneer ze een paar seconden later zelf aanwezig zijn in de game-wereld. Als klap op de vuurpijl zijn ze daarbij ook nog eens getransformeerd in het door hun gekozen personage.

Foto: Universal Pictures International

In tegenstelling tot de eerste Jumanji komt dus de spelwereld niet naar hier, maar transporteren de hoofdrolspelers naar daar. Dat werkt uitermate goed en door de verrassende persoonsverwisselingen levert dat een hoop hilariteit op. Dit komt voornamelijk door de uitstekende acteerprestaties van voornamelijk Dwayne ‘The Rock” Johnson (Baywatch, Furious 7) en Karen Gillan (Guardians of the Galaxy). Johnson speelt de wat onzekere en onhandige Spencer en Gillan steelt de show als de bloedmooie, maar super verlegen Martha. Iets dat natuurlijk totaal niet bij hun uiterlijk past, maar juist daarom zo goed werkt. Ook Jack Black (School of Rock) zorgt regelmatig voor lachsalvo’s als de narcistische en hysterische Bethany.

Wat daarbij ook goed helpt, is het scenario. Door het gebruik van allerlei videogame-cliche’s weet de film het gevoel daarvan ook behoorlijk goed te benaderen. Zo hebben de personages meerdere levens, eigen krachten en zwaktes, en zijn ook de slechteriken typische game-vijanden zonder al te veel persoonlijkheid.

Dit alles is daarbij ook nog eens bijzonder fraai vormgegeven. De special effects weten te overtuigen en worden op de juiste manier ondersteund door de soundtrack. Dat maakt alles bij elkaar van Jumanji: Welcome to the Jungle een verrassend leuke film, waarin vooral de personages de juiste snaar weten te raken.