Doorgaan naar artikel
Een remaster alstublieft: Mass Effect-trilogie
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

De afgelopen jaren zijn er enorm veel remakes en remasters verschenen voor de huidige generatie consoles. Niet iedereen zit daarop te wachten, maar toch is er een behoorlijk groot publiek voor. Dit zullen over het algemeen niet de jongste gamers zijn, maar mensen die uit een tijdperk komen toen multiplayer nog bijzaak was. Recent is bijvoorbeeld de Spyro Reignited Trilogy aangekondigd, een remake van de allereerste drie Spyro-games. Andere goede voorbeelden zijn natuurlijk de Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, de WipEout Omega Collection, Yakuza Kiwami, Shadow of the Colossus en ga zo maar door. Maar de laatste paar decennia zijn er zo enorm veel games gemaakt dat er nog genoeg spellen zijn die een remaster verdienen. Vanaf nu zullen we eens in de zoveel tijd een van die games uitlichten en je vertellen waarom ze een tweede leven moeten krijgen.

Vorig jaar verscheen het vierde deel in de Mass Effect-serie, maar deze kreeg over het algemeen behoorlijk wat kritiek. Het zat vol met bugs en het niveau van het verhaal was wat aan de wisselvallige kant. Toch waren er ook een hele hoop gamers blij met Mass Effect: Andromeda, want eindelijk was er weer een nieuw deel in de populaire Mass Effect-franchise. Maar voordat je aan Andromeda begint, moet je eigenlijk de originele Mass Effect-trilogie hebben gespeeld. Jammer genoeg is dit alleen mogelijk als je een console van de vorige generatie (PlayStation 3 of Xbox 360) of een Xbox One in je bezit hebt.

De originele trilogie draait om Commander Shepard. Hij moet het heelal beschermen tegen de Reapers: een zeer krachtig synthetisch ras. In het eerste deel onderzoekt Shepard Saren Arterius, een van deze wezens. Hij komt erachter dat Saren werkt voor Sovereign, een Reaper die duizenden jaren geleden is achtergelaten in het Melkwegstelsel. Hij wil het gehele ras, dat in een soort van winterslaap verkeerd, terughalen om zo alle levende wezens in het Melkwegstelsel uit te roeien. In Mass Effect 2 neemt Commander Shepard het op tegen de Collectors, die Saren helpen met zijn plan om de Reapers terug te halen. In het derde deel, de laatste met Shepard als protagonist, draait het om de oorlog die gevoerd wordt met dit synthetische ras.

Mass Effect is een action-rpg, maar de rpg-elementen waren vooral bij het eerste spel flink aanwezig. De daaropvolgende delen gingen al een stuk meer de kant van een shooter op. Maar gameplay alleen is niet hetgeen wat die serie zo bijzonder maakt. Mass Effect draait vooral om het ijzersterke verhaal over Commander Shepard en zijn vriendjes. Het zit vol met, voor die tijd, prachtige cutscenes en je bent ook veel tijd kwijt aan de nodige dialogen. Je kiest zelf op wat voor manier jij wilt antwoorden, waardoor je het gevoel hebt dat je zelf je verhaal creëert. Dit maakt Mass Effect ook uitermate geschikt voor een zogenoemde replay. Tussen de dialogen door ben je aan het ontdekken en schiet je de nodige tegenstanders overhoop. Dit alles doe je vanuit third-person perspectief, waardoor het ook wel iets wegheeft van bijvoorbeeld Gears of War.

De eerste drie Mass Effect-games verdienen zonder twijfel een remaster, want ook de huidige generatie gamers zou de kans moeten krijgen om deze klassieke trilogie te spelen. Mocht je in het bezit zijn van een Xbox One, dan kun je de Xbox 360-versies spelen (onderdeel van EA Access). Helaas merk je dat de spellen al een aantal jaar oud zijn; zo zijn de gezichtsanimaties niet meer van deze tijd en lopen de personages behoorlijk houterig. Gelukkig blijven de twee belangrijkste elementen overeind: gameplay en het verhaal. Gamers met een PlayStation 4 vallen buiten de boot en daarom zouden ook zij een kans moeten krijgen om deze klassiekers te spelen.

Alternatieven:

  • Mass Effect: Andromeda: Hoewel het ook een deel uit de Mass Effect-serie is, draait het in deze game niet om Commander Shepard, maar om Scott of Sara Ryder (hangt van je keuze af).
  • Gears of War 4: Hoewel Mass Effect de nodige rpg-elementen aan boord heeft, is het ook vooral een shooter. Gears of War 4 is ook een shooter die je speelt vanuit een third-person perspectief en daarom enigszins te vergelijken met Mass Effect. Je mist natuurlijk wel de verschillende dialogen die de trilogie toch wel redelijk uniek maakt.