Review: Philips 221B8

Britt Luttik, 05 januari 2019
Profiel
De Philips 221B8 is een scherp geprijsde monitor zonder grote toeters en bellen, maar wel met oog voor productiviteit en gebruiksvriendelijkheid.

Wanneer het op monitoren aankomt, is het een strijd tussen de grootste schermen met de scherpste details. Resolutie, verversingssnelheid en inputlag zijn allemaal belangrijke aspecten om op te letten als je het allerbeste wil, maar wat als je juist op je budget wil letten en niet te veel toeters en bellen wil? Dan zou de Philips 221B8 de ideale oplossing kunnen zijn. Je leest er meer over in deze review.

De Philips 221B8 werd samen met de 243S5 aangekondigd, twee Full HD-monitoren met respectievelijk een formaat van 21,5- en 23,6-inch. De serie kenmerkt zich vooral door zijn veelzijdigheid, de schermen zijn namelijk voor vele toepassingen bruikbaar. Als we ons buigen over de technische specificaties, zien we een TN-paneel met een resolutie van 1920×1080 pixels (Full HD). De verversingssnelheid is zoals vele andere monitoren 60Hz en de display kan maar liefst 16,7 miljoen kleuren weergeven. Verder zitten zijn er twee ingebouwde speakers aanwezig en hebben we een VGA-, DVI-D-, DisplayPort 1.2- en HDMI-aansluiting. Dit allemaal krijg je voor een prijs van €139,-, wat relatief goedkoop is in de monitorenmarkt.

Wat de monitor bijzonder interessant maakt, zijn de mogelijkheden met de software. Zo zijn er verschillende standen om uit te kiezen zoals Game, Foto, Office en meer. Iedere stand heeft een andere kleur-, helderheid- en contrast-instelling. Zoals we gewend zijn van Philips is het menu eenvoudig ingericht. Dankzij de verschillende knoppen navigeer je gemakkelijk door de verschillende instellingen heen en kun je kiezen welke aansluiting het beeld moet weergeven. Dit is prettig in het geval dat er bijvoorbeeld twee apparaten op de DisplayPort en HDMI-poort tegelijk zijn verbonden. Verder zijn er een hoop instellingen om te veranderen, iets waar je in het begin wel even mee bezig zal zijn.

De kwaliteit van het beeld komt namelijk enigszins flets over, iets wat gelukkig goed te verbeteren is. Wel kijken we naar een monitor uit het goedkopere segment waardoor we geen enorme prestaties hoeven te verwachten. Desondanks wordt er na een beetje sleutelen prima Full HD (1920×1080 pixels) beeld geleverd op het scherm. Wat een prettige toevoeging is, is de LowBlue-modus die de blauwe lichtstralen sterk vermindert. Dat zorgt ervoor dat je minder vermoeid raakt als je langere tijd naar de monitor staart, wat weer bijdraagt aan je productiviteit. Mocht je na al het aanpassen helemaal niet tevreden zijn, is er altijd nog een optie om alles terug te zetten naar fabrieksinstellingen.

Wat de Philips 221B8 ook erg gebruiksvriendelijk maakt, is de standaard waarmee je letterlijk alle kanten opkan. Zo is deze in hoogte verstelbaar en kan deze schuin gekanteld worden, iets wat zeker niet altijd standaard bij iedere monitor het geval is. Verder kan het beeldscherm zelfs zo gekanteld worden, dat deze verticaal te gebruiken is. Dit is iets wat lang niet iedereen nodig zal hebben, maar wanneer je vaak lange pagina’s bekijkt is deze optie zeker een groot voordeel. Ten slotte zit aan de achterkant een kabelklem waardoor we netjes de kabels kunnen wegwerken. Het is duidelijk dat dit product vooral gemaakt is voor de gebruiker die zoveel mogelijk productiviteit wil behalen, zonder teveel te betalen.

De productiviteit wordt dan ook duidelijk wanneer de monitor onderworpen wordt aan een test waarin we verschillende acties uitvoeren. Internetten, documenten bewerken en mailen gaat moeiteloos zonder dat we overduidelijke klachten hebben over de beeldkwaliteit. Zeker wanneer het blauwe licht wordt gedempt, is het gemakkelijker om een stuk langer door te gaan. Wanneer we een film proberen te kijken, gaat dit ook nog prima, hoewel we niet te hoge kwaliteit hoeven te verwachten. Een film op 4K-kwaliteit is dan ook niet echt de moeite waard. Wat betreft gaming werkt de Philips 221B8 ook prima, mits je niet te kieskeurig bent. Echter wordt het wel duidelijk dat hier het beeld tekortschiet: kleuren zijn wat minder mooi en we zijn beperkt tot maximaal Full HD-resolutie. Mocht je nog wat extra’s willen zoals een lagere inputlag en een hogere verversingssnelheid, kun je beter even verder zoeken en wat meer investeren.

Desondanks is de Philips 221B8 een erg net geprijsde monitor die veelzijdig te gebruiken is. Het beeldscherm blinkt vooral uit in de gebruiksvriendelijkheid en productiviteit dankzij de gemakkelijke software en de flexibele standaard. Voor €139,- is dit een perfect product voor diegene die niet teveel wil uitgeven, maar toch productief wil zijn. Wanneer je wat meer eisen hebt op gebied van kwaliteit of specifiek een monitor zoekt voor gaming, is het wellicht beter om even verder te kijken en je budget uit te breiden.