Doorgaan naar artikel
Kenshi
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Kenshi is de meest ambitieuze wereld die je je voor kan stellen. Je kunt doen wat je wilt en zijn wie je wilt zijn. Alhoewel de game wat slecht geoptimaliseerd is en bepaalde aspecten onnodig onduidelijk zijn, is de vrijheid ongekend.

Kenshi is een bijzonder aparte game die in december is verschenen voor Steam. Het is een sandbox-wereld op een schaal die zijn weerga niet kent. Is het daarnaast ook een leuk spel? Je leest onze ervaring in deze review.

Kenshi is zonder twijfel de meest overweldigende game die we ooit hebben gespeeld. Je maakt je personage aan, kiest hoe deze eruitziet en je komt terecht in een gigantische wereld. Je begint met niets en je bent een ‘nobody’, dat is de wet van Kenshi. Je bent niet bijzonder, je bent niet de uitverkorene. Je stapt in de wereld en er is zo ongelooflijk veel te doen, zoveel keuze.

Om toch maar wat houvast te bieden, zullen we zeggen dat Kenshi in de essentie een survivalgame is. Dat is het simpele aspect, het overweldigende aspect is dat je op vrijwel eindeloos veel manieren kan overleven. Laten we een paar voorbeelden geven over hoe je de eerste dag kan overleven:

  • Je kan het dorp uitgaan om grondstoffen te verzamelen om deze vervolgens te verkopen en van het verkregen geld voedsel te kopen.
  • Je kan de huizen van anderen in gaan en stelen.
  • Je kan proberen een wapen te verkrijgen om vervolgens dat wapen te gebruiken om monsters of bandieten te verslaan.

Dit zijn al de verschillende opties die je hebt (niet eens alle) bij de allereerste keuze wanneer je het spel begint: “Hoe overleef ik de eerste dag?”. Elke dag zijn er meer keuzes te maken, meer dingen te doen en vooral meer aspecten om rekening mee te houden. Je kan gebouwen bouwen, een ‘squad’ oprichten en mensen overtuigen om zich bij je aan te sluiten, vanwege overtuiging of vanwege je geld, je kan een huis kopen in een van de vele dorpen of je eigen dorp beginnen, je kan je richten op het creëren van een strakke productielijn, of met een aantal huurlingen nietsvermoedende reizigers al hun geld aftroggelen, je kan voor altijd de outcast spelen of juist heerser worden.

Kenshi biedt je een wereld. Wat je erin doet en hoe, dat is aan jou. Hierdoor is Kenshi zeker niet geschikt voor iedereen. Zo is er vrijwel geen houvast in het spel. Vanaf het moment dat je het spel begint, sta je er alleen voor. Geen begeleiding, geen tutorial, geen ‘probeer dit eens te doen’. Je zoekt het zelf maar uit. Waarschijnlijk leer je de meeste dingen door dood te gaan, waarmee je ook meteen ‘game over’ bent. Zo werden wij in onze eerste sessie na slechts tien minuten bruut afgemaakt door bandieten, de tweede sessie na twintig minuten door een groepje monsters en in de derde sessie verhongerden we. Elke keer leer je echter iets meer, totdat je je eerste playthrough hebt waarbij dingen soepel verlopen. Zelfs dan gaat er genoeg mis, maar op een gegeven moment heb je iets meer speling. Je hebt wat extra eten voor het geval je een dag niets verdiend, of je hebt hulptroepen met je mee voor het geval je per ongeluk wordt aangevallen.

Kenshi is op die manier bijna een abstract iets. Het geeft terug wat je erin steekt, je haalt er zoveel plezier uit als jij er persoonlijk uit weet te halen. Het kan zo’n game voor je zijn waarbij je na duizend uur nog steeds het gevoel hebt de wereld niet helemaal te kennen. Het kan ook een game zijn waar je na een uurtje denkt dat er niets te doen is, omdat er geen doelen voor je worden gesteld.

Wat minder abstract is, is hoe ongeoptimaliseerd de game is. De UI, de menu’s, zijn vaak onduidelijk, soms doet je personage niet echt wat je wilt dat hij doet, soms is het volledig onduidelijk wat voor een effect iets heeft, ga zo maar door. Dit zijn aspecten die hoe dan ook een negatief punt zijn. In het beste geval vermaak je je zoveel met Kenshi dat je deze problemen voor lief kunt nemen. Het spel is echter van zichzelf al zo ongelooflijk overweldigend en de onduidelijke onderdelen versterken dit overweldigende gevoel, volledig onnodig, nog net wat meer.

Kenshi-crafting

Ben je dus bereid om te leren, om verschillende scenario’s te ervaren, om verschillende keren dood te gaan en opnieuw te beginnen, om je eigen doelen te stellen en om een wat slordige game voor lief te nemen, dan biedt Kenshi je de grootste speeltuin die je je mogelijk voor kan stellen. Wees een reizend kooplied, een rover, een avonturier, een heerser, of alles ertussenin. Kenshi biedt je alles wat je zelf bereid bent om eruit te halen.

Kenshi is voor deze review gespeeld op de pc. De game is exclusief op pc beschikbaar.