Doorgaan naar artikel
MotoGP 19
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

MotoGP 19 valt op grafisch vlak erg tegen. Ook de zogenaamd spectaculaire 'Historical Challenges' zijn weinig om naar huis over te schrijven. Echter zorgt de carrièremodus voor een enorm toffe leerervaring die je beetje bij beetje de kneepjes van het vak leert. Hierdoor is het spel ook voor de leek zeker de moeite waard, iets dat zeker niet altijd het geval is bij motorracegames.

Racegames zijn er in allerlei verschillende soorten en maten en alhoewel de spellen met snelle wagens vooral heer en meester zijn binnen het genre, doen de laatste jaren de motorracegames het ook niet slecht. Milestone doet met MotoGP 19 weer zijn jaarlijkse duit in het zakje en wij hebben de nodige rondjes gescheurd om je er alles over te vertellen in deze review.

Het is geen makkelijke taak om een racegame die jaarlijks uitkomt toch fris en nieuw aan te laten voelen, laat staan het de moeite waard te maken als je het vorige deel al in je bezit hebt. Toch kunnen we gerust zeggen dat Milestone hierin geslaagd is.

Verreweg het meest indrukwekkende onderdeel van MotoGP 19 is de carrièremodus. Je kan als een Redbull Rookie beginnen en zo je plaats in de Moto3, Moto2 en MotoGP beetje bij beetje verdienen. Waar de steile leercurve bij MotoGP 18 ons grootste kritiekpunt was, is de juist flexibele leercurve van MotoGP 19 wat ons betreft het lekkerste deel van het spel. Dit komt vooral door het eerdergenoemde carrièrepad dat je kan bewandelen. Zo zijn de motoren van de Redbull Rookie-divisie een stuk minder goed dan die van bijvoorbeeld de MotoGP. Zo gaat het bij de Rookies vooral om het goed leren nemen van de bochten, al helemaal omdat je motor nog niet altijd zo lekker stuurt als je misschien zou willen. Neem je de bochten eenmaal lekker, dan zal je geen moeite hebben met het behalen van de eerste plek bij elke race van die divisie, zelfs tegen de wat lastigere AI.

Kom je echter in een hogere divisie terecht, met als gevolg betere motoren, dan gaat het steeds meer draaien om het zoveel mogelijk gas geven op de rechte stukken en het zoveel mogelijk risico nemen, zonder te ver te gaan natuurlijk. Zo dwingt het spel je om beetje bij beetje op andere dingen te gaan letten en dit proces kan je zelf ook nog eens versnellen of verlangzamen door de hulpmiddelen bij te stellen. Zo zorg je er met realistischere zwaartekracht voor dat je voorzichtiger moet zijn in de bochten om niet uit te glijden, of heb je door het uitzetten van de automatische schakeling meer controle over je acceleratie.

Hierdoor is het voor iedereen, zelfs voor volledige leken van de motorsport, erg makkelijk om gewoon een lekker potje te gaan racen. Mocht je het echt naar je zin hebben en graag wat meer uitdaging willen, dan biedt het spel die uitdaging stapsgewijs op een uitstekende manier, omdat je zelf volledig het tempo bepaalt. Hierdoor voelt het racen altijd heerlijk en je voelt je als een echte badass wanneer je eindelijk een lastige bocht toch snel weet te nemen.

Je hebt ook nog de ‘Historical Challenges’, uitdagingen met oude coureurs van de motorsport. Om eerlijk te zijn is dit alleen leuk voor de volledige fanaat die helemaal wild wordt als hij of zij een oude naam ziet, want voor de rest bestaat het vooral uit dezelfde circuits met misschien een paar andere stickers op de motorfietsen en andere namen van coureurs.

MotoGP 19-gameplay, MotoGP 19-multiplayer

Milestone heeft heel wat marketing besteed aan de zogeheten ‘Neural AI’ van MotoGP 19. De Neural AI houdt in dat de computergestuurde coureurs van begin af aan hebben leren rijden en als een soort menselijk brein zichzelf getraind hebben. De AI van MotoGP 19 rijdt behoorlijk realistisch en we hebben weinig al te rare fratsen voorbij zien komen, wat prettig is aangezien je bij een spel als dit al met een enkele tik uit balans kan raken. Of het nou echt in deze eerste vorm al baanbrekend te noemen is, daar zijn we nog niet zo zeker van. Het is echter wel een stap in de goede richting en we zijn benieuwd naar de toekomst hiervoor.

De grafische kant van het spel is verreweg het minst indrukwekkend. Waar MotoGP 18 nog een grote stap had gemaakt, ziet MotoGP 19 er vrijwel hetzelfde uit als zijn voorganger. De circuits hebben genoeg variatie, maar de omgevingen hadden een stuk mooier gekund als je het vergelijkt met de competitie in de vorm van bijvoorbeeld Forza Horizon 4. Echter zijn het met name de banden die er niet uitzien: het is net alsof ze van Playmobil zijn gemaakt. Alhoewel iets als de niet zo mooie omgeving niet al te erg is als je lekker aan het scheuren bent, zijn met name de wielen wél iets waar je veel op let en dat is gewoon doodzonde.

MotoGP 19 is uiteindelijk de ultieme racegame voor liefhebbers van de motorsport. Sterker nog, we menen dat de game ook voor de leek nog erg de moeite waard is, met name door de heerlijke leercurve. Onze loopbaan van rookie tot pro was een erg toffe ervaring en eentje die we raceliefhebbers zeker aanraden.

MotoGP 19 is voor deze review gespeeld op de PlayStation 4. De game is beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc.