Doorgaan naar artikel
Doom, Doom II en Doom 3
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Doom en Doom II blijven absoluut klassiekers, maar het is jammer dat de muziek langzamer is dan dat we gewend zijn. Doom 3 heeft de tand des tijds prima doorstaan en voor een game uit 2004 ziet het er nog steeds prima uit. Alle drie de games zijn de moeite waard, zeker gezien de prijs, maar met name de laatste is een echte aanrader.

Vorige maand vond in de Verenigde Staten QuakeCon 2019 plaats en het werd al vrij snel duidelijk dat dit jaar het jaar van Doom gaat worden. De franchise viert namelijk zijn 25-jarig jubileum en later dit jaar kunnen we eindelijk aan de slag met Doom Eternal. Voor het zover is, kunnen we eerst nog even genieten van een paar klassiekers. Bethesda heeft tijdens het evenement de heruitgave aangekondigd van Doom, Doom II en Doom 3 voor diverse consoles. Wij gingen voor jullie aan de slag met de Nintendo Switch-versies en zochten uit of het de moeite waard is om ze aan te schaffen.

Doom en Doom II hebben eigenlijk geen introductie meer nodig, deze games hebben model gestaan voor het FPS-genre zoals we dat nu kennen. Het is ook bijna onmogelijk om nog nooit Doom gespeeld te hebben, want het spel is bijna op alles te spelen. Maar voor de enkeling die het nog niet kent; Doom is een FPS waarin je in de huid kruipt van een marinier en je het op moet nemen tegen verschillende bovennatuurlijke wezens uit de hel.

Voor deze versie heeft Bethesda ook weinig aanpassingen gedaan, behalve dan misschien de verplichting om in te loggen met een Bethesda-account. Gelukkig heeft het bedrijf aangegeven dat een toekomstige update hier een einde aan zal maken. Dat is maar goed ook, want het voegt helemaal niks toe. Doom en Doom II spelen precies zoals je mag verwachten, maar dan wat langzamer dan we gewend zijn en dan gaat het met name om de muziek. Dit zal vooral opvallen als je de spellen al vaker hebt gespeeld, maar het is niet enorm storend. Voor de rest blijven het meesterwerkjes: het ontwerp van de levels, de diversiteit in wapens en tegenstanders, de geheime ruimtes en de hoeveelheid content maken het nog steeds meer dan de moeite waard.

Doom 3 is geen vervolg op de eerste twee delen en speelt totaal anders. In de kern blijft het nog steeds een FPS, maar daarnaast is het ook nog eens survival horror. Het speelt zich af op Mars en ook deze keer ben je een marinier en kom je weer de meest enge wezens tegen. Anders dan in voorgaande delen zitten er deze keer ook vriendelijke NPC’s in en deze zullen je voorzien van informatie en items. Er komt iets meer puzzelen en zoeken aan te pas dan in eerdere delen, maar dat maakt het juist leuk en afwisselend. Ook is Doom 3 behoorlijk duister en zul je veel gebruik moeten maken van je zaklamp, maar zelfs dan zul je nog steeds regelmatig schrikken als er weer een eng wezen vanuit het donker op je afkomt. De combinatie van lichteffecten en muziek maken het een behoorlijk spannende ervaring, zelfs op het kleine scherm van de Nintendo Switch.

De heruitgave van de eerste drie Doom-spellen zijn een mooie manier om de tijd tot de release van Doom Eternal te vullen. De eerste twee spellen blijven klassiekers en, met uitzondering van de vertraagde audio, zijn ze nog steeds leuk om te spelen. Doom 3 is eigenlijk de beste van de drie en blijft zelfs grafisch gezien nog steeds overeind. De duistere sfeer geeft je zelfs op het kleine scherm van de Nintendo Switch nog steeds kippenvel. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten, want Doom en Doom II kosten € 4,99 per stuk en Doom 3 is maar € 9,99.

Doom, Doom II en Doom 3 zijn voor deze review gespeeld op de Nintendo Switch. De games zijn beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.