Doorgaan naar artikel
Concrete Genie
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Concrete Genie is een erg leuke game geworden. Het is tof om de wereld zelf in te kleuren en ook de puzzels zijn leuk genoeg om je even bezig te houden. De twee VR-modi voegen dan weer niet zoveel toe.

Concrete Genie werd in oktober 2017 aangekondigd tijdens de Paris Games Week. De game viel meteen op vanwege de mooie grafische stijl. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is het spel voor iedereen verkrijgbaar. Weet het naast de mooie plaatjes ook nog een memorabele game te bieden?

We ontmoeten Ash als hij zit te tekenen op de kade van het grauwe dorpje Denska. Het duurt niet lang voordat hij wordt overvallen door een aantal pestkoppen die zijn schetsboek vernielen en als gevolg worden zijn tekeningen door het hele dorp heen verspreid. Voor Ash zit er niets anders op dan deze bladzijden op te sporen en daarbij ook het vervallen dorp van wat vrolijkheid te voorzien. Daarbij krijgt hij de hulp van zijn eigen creaties in de vorm van tot leven gekomen geesten in de tekeningen die hij op de muren zet.

Concrete Genie

Zoals gezegd ziet Concrete Genie er prachtig uit. Het dorpje Denska is erg vervuild, maar met hulp van je penseel krijgt de wereld al snel weer wat kleur terug. Door middel van je tekeningen laat je de lampjes in het dorpje weer branden, wat voor een bijzonder leuk en fraai effect zorgt. Dat is dan ook meteen het voornaamste doel van de game: je zult in verschillende gebieden op zoek gaan naar de verlichting die daar hangt om deze op te lichten en de duisternis te verdrijven. Het mooie is dat je dit volledig op je eigen manier kan doen. Je maakt de mooiste dingen door met je Dual Shock-controller te zwaaien en doordat alle tekeningen blijven staan, krijgt Denska echt jouw gezicht. Mocht je Wii-nachtmerries krijgen van dat gezwaai, dan is het ook mogelijk om dit met het rechterpookje te doen, maar wij waren zelf prima in ons element met het zwaaien van de kwast.

Om bij bepaalde stukken te komen heb je hulp nodig van de ‘genies’. Dit zijn jouw eigen tekeningen en je kunt ze dus voor een groot deel maken zoals je zelf wilt, al valt het ons qua creatieve mogelijkheden wel wat tegen. Afhankelijk van de kleur die je hen geeft kunnen ze bijvoorbeeld elektriciteit verzorgen, vuur spuwen of voor een windvlaag zorgen. Hier draaien de puzzels dan ook vooral om. Je zult de vrolijke geesten vrolijk moeten houden en in ruil daarvoor openen zij nieuwe deuren voor je.

Dat vrolijk houden is een tweede uitdaging. Dit doe je namelijk door tekeningen op de muren te maken. Elke geest heeft specifieke voorkeuren, die je weer op de pagina’s kunt vinden die door Denska verspreid liggen. Gelukkig is de mini-map dusdanig duidelijk dat je geen eeuwigheid op zoek bent naar een bepaalde pagina. Al tekenend en speurend kleur je Denska in en door de variatie en het plezier dat je erin krijgt, valt het eigenlijk nauwelijks op dat de gameplay eigenlijk best repetitief is. Concrete Genie is daarnaast niet al te lang, dus voordat het storend wordt is het spel voorbij. Door de vrijheid die je hebt bij het tekenen is het wel leuk om het spel nog eens te spelen en daarbij wat bewuster de omgeving in te kleuren.

Concrete Genie

Een andere uitdaging en ook een belangrijk thema in de game zijn de pestkoppen. Zij bevinden zich constant in je buurt en wanneer ze je zien, moet je het op een rennen zetten. Hen kwijtraken is overigens niet zo’n probleem en mocht je toch gepakt worden, betekent dit geen game over. Het zorgt hoogstens voor iets extra spanning.

Tijdens het spelen kom je er langzaam maar zeker achter wat er gebeurd is met het dorpje en leer je ook de achtergrond van de pestkoppen kennen. De parallellen tussen pesten en wat er met de wereld aan de hand is, is natuurlijk meteen duidelijk. Het is dan ook meteen een van de grootste drijfveren van het verhaal en het probeert duidelijk te maken wat pesten met mensen kan doen. Gelukkig legt Concrete Genie het er dan weer niet te dik bovenop en blijft het vooral een erg vermakelijke game, waarin tekenen en puzzelen centraal staat.

Naast de hoofdgame heeft ontwikkelaar PixelOpus ook nog een tweetal VR-modi toegevoegd voor bezitters van een PSVR-headset. In de ene probeer je het een wezentje genaamd Splotch naar de zin te maken met je creaties en in de andere modus krijg je de vrijheid om wat naar je eigen zin te creëren. Hoewel we de extra’s waarderen, zien we niet meteen wat deze twee modi toevoegen aan de basis.

Concrete Genie is een erg toffe game geworden die er prachtig uitziet. Het is erg leuk om de wereld langzaam te zien veranderen met je eigen creaties en ook de puzzels zijn leuk genoeg om even mee bezig te zijn. Ook het tekenen van je eigen ‘genies’ is erg grappig, al is het jammer dat je hier ook weer niet zoveel vrijheid in hebt. De game duurt ook precies lang genoeg om niet repetitief te worden.

Voor deze recensie speelden wij Concrete Genie op de PlayStation 4. De game is exclusief voor dit platform beschikbaar.